Πραξούλα Αντωνιάδου Κυριακού - Ενωμένοι Δημοκράτες
15671
page-template-default,page,page-id-15671,bridge-core-1.0.6,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-theme-ver-18.2,qode-theme-bridge,disabled_footer_top,wpb-js-composer js-comp-ver-6.0.5,vc_responsive

Πραξούλα Αντωνιάδου Κυριακού

Πραξούλα Αντωνιάδου Κυριακού

Η Πραξούλα Αντωνιάδου Κυριακού, σπούδασε οικονομικά στο London School of Economics and Political Science, όπου απέκτησε πτυχιακό και μεταπτυχιακό τίτλο (BSc. Economics, MSc. Economics). Είναι επίσης απόφοιτος της Αγγλικής Σχολής Λευκωσίας (English School).

 

Η υποψηφιότητα της για την Προεδρία της Κυπριακής Δημοκρατίας σκοπεύει στην έξοδο της πατρίδας μας από την οικονομική καταστροφή και από την πολιτική στασιμότητα στην οποία μας έχει οδηγήσει ο παλαιοκομματισμός και στην ανατολή μια καινούριας λαμπρότερης μέρας για όλους τους Κύπριους, ιδιαίτερα για τους νέους ανθρώπους του τόπου.

 

Είναι αποφασισμένη να οδηγήσει τη χώρα στη γρήγορη οικονομική ανάπτυξη και την απασχόληση, μέσω στοχευμένων και διάφανων πολιτικών, στα πλαίσια αυστηρού εποπτικού ελέγχου, στη βάση της αξιόλογης ακαδημαϊκής της κατάρτισης, της πολύπλευρης επαγγελματικής της εμπειρίας και την εκτίμηση που χαίρει στον Ευρωπαϊκό πολιτικό χώρο.

 

Ως Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού (& Ενέργειας) κατάφερε να οδηγήσει την Κύπρο στην ανάκαλυψη φυσικού αερίου και ετοίμασε τον δεύτερο γύρο αδειοδότησης στη βάση διάφανων διαδικασιών. Παράλληλα συμμετείχε σε τρία Συμβούλια Υπουργών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ενέργειας, Ανταγωνιστικότητας, Εμπορίου) όπου ετοίμασε και την εργασία για την Ευρωπαϊκή Προεδρία που ακολούθησε.

 

Διετέλεσε διευθυντικό στέλεχος της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου όπου υπηρέτησε για 24 χρόνια. Διαθέτει πλούσια εμπειρία σε θέματα μακροοικονομικής διαχείρισης, διαμόρφωσης πολιτικής, τομεακής ανάλυσης και στατιστικής. Είναι πολύ καλός γνώστης των θεμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και υπηρέτησε ως συντονίστρια της Κεντρικής Τράπεζας κατά τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις. Διετέλεσε ενεργό μέλος διαφόρων Επιτροπών της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και της Στατιστικής Υπηρεσίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Έχει συμμετάσχει σε σειρά σεμιναρίων στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, στη EUROSTAT, στην Ομοσπονδιακή Τράπεζα της Αμερικής, στην Τράπεζα της Αγγλίας, στην Εθνική Τράπεζα της Ελβετίας, στον Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών καθώς και σε σεμινάρια σε θέματα διεύθυνσης.

 

Aποτελεί μέλος της ομάδας των τριών γυναικών οικονομολόγων που εκπόνησαν τις βραβευμένες μελέτες για τα οικονομικά οφέλη που θα προκύψουν από την επανένωση της Κύπρου.

 

Ως Πρόεδρος των Ενωμένων Δημοκρατών, έχει αναπτύξει σημαντικές σχέσεις και δράση ανάμεσα στην πολιτική οικογένεια των Ευρωπαίων Φιλελευθέρων Δημοκρατών –την τρίτη μεγαλύτερη πολιτική οικογένεια της Ευρώπης- προωθώντας την εφαρμογή των αρχών της ελευθερίας, της δημοκρατίας και του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που αποτελούν βασικές αρχές του φιλελευθερισμού.

 

Σε συνεργασία με τους Φιλελευθερους Δημοκράτες οργάνωσε πολιτικές εκδηλώσεις στη Λευκωσία και τις Βρυξέλλες όπου τονίσθηκε η ανάγκη επίτευξης συμφωνημένης λύσης για την επανένωση της Κύπρου, ούτως ώστε να αποκατασταθούν τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Κύπρο και να εδραιωθεί η ειρήνη και η οικονομική ανάπτυξη στη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

 

Η κυρία Αντωνιάδου έχει επίσης συμμετάσχει σε συναντήσεις που διοργανώνονται στην Κωνσταντινούπολη από το GPOT Centre και το Friedrich Naumann Stiftung των Γερμανών Φιλελευθέρων, με σκοπό το κτίσιμο γεφυρών επικοινωνίας και διαλόγου τόσο μεταξύ Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων όσο ιδιαίτερα μεταξύ Κύπρου και Τουρκίας δεδομένου ότι ο διάλογος είναι απαραίτητος για την επίλυση του Κυπριακού και την επανένωση της Κύπρου.

 

Συμμετέχει επίσης σε τακτική βάση στις συναντήσεις των ηγετών των Ελληνοκυπριακών και Τουρκοκυπριακών κομμάτων στο Λήδρα Πάλας.

 

Η Πραξούλα Αντωνιάδου Κυριακού είναι παντρεμένη με τον Λύσανδρο Κυριακού και έχει δύο παιδιά, τη Σεμέλη και τον Θεόδωρο.