Ευθύνες Νομισματικής Πολιτικής στην Κύπρο - Ενωμένοι Δημοκράτες
15894
post-template-default,single,single-post,postid-15894,single-format-standard,bridge-core-1.0.6,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-theme-ver-18.2,qode-theme-bridge,disabled_footer_top,wpb-js-composer js-comp-ver-6.0.5,vc_responsive

Ευθύνες Νομισματικής Πολιτικής στην Κύπρο

Ευθύνες Νομισματικής Πολιτικής στην Κύπρο

Δήλωση της Προέδρου των Ενωμένων Δημοκρατών,
Πραξούλας Αντωνιάδου Κυριακού

Ευθύνες νομισματικής πολιτικής στην Κύπρο

Ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας έχει αδιαμφισβήτητα δικαίωμα να εκφέρει άποψη για την ευρύτερη οικονομική πολιτική στη Κύπρο, περιλαμβανομένης της δημοσιονομικής πολιτικής.

Πως αξιολογείται όμως η νομισματική πολιτική που αποτελεί αρμοδιότητα και ευθύνη της ίδιας της Κεντρικής Τράπεζας ?

Όλοι γνωρίζουμε ότι τη νομισματική πολιτική στην Ευρωζώνη την καθορίζει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
Στη Γη εναλία Κύπρο, είχαμε όμως την πρωτοτυπία να παρατηρούμε την Κεντρική Τράπεζα της χώρας να αντιστρατεύεται την νομισματική πολιτική της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Σε καιρούς οικονομικής ύφεσης όταν η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διοχέτευε ρευστότητα στις χρηματαγορές και μείωνε τα επιτόκια για να διευκολύνει την Ευρωπαϊκή οικονομία στην αντιμετώπιση της κρίσης, η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου περιόριζε τη χρηματοδότηση στις Κυπριακές επιχειρήσεις και τα Κυπριακά νοικοκυριά και οδήγησε τα επιτόκια προς τα πάνω, κάνοντας κακή χρήση των αρμοδιοτήτων που έχει ως επόπτης των Εμπορικών Τραπεζών.
Ως αποτέλεσμα, οι Κυπριακές επιχειρήσεις στερήθηκαν της χρηματοδοτικής στήριξης που είχαν οι άλλες ευρωπαϊκές επιχειρήσεις για να αντεπεξέλθουν της κρίσης .

Και επειδή οι καταθέσεις στις Εμπορικές Τράπεζες της Κύπρου βρίσκονται σε πολύ ψηλά επίπεδα, οι Τράπεζες αναζήτησαν άλλες διεξόδους επένδυσης της ρευστότητας τους, τοποθετώντας μεγάλα ποσά στα χρεόγραφα του Ελληνικού Δημοσίου προκαλώντας έτσι και την κριτική των οίκων αξιολόγησης.

Χάρη στη δημοσιονομική πολιτική του κράτους, η Κυπριακή οικονομία έχει εξέλθει πια από την οικονομική ύφεση και σημειώνονται αυξητικά θετικοί ρυθμοί ανάπτυξης που θα οδηγήσουν σταδιακά και στη μείωση της ανεργίας.

Θα μπορούσε όμως η έξοδος από την ύφεση να ήταν γρηγορότερη και οι ρυθμοί μεγαλύτεροι αν η νομισματική πολιτική της Κεντρικής Τράπεζας συνεπικουρούσε αντί να αντιστρατεύεται την δημοσιονομική πολιτική.

Με το ίδιο σκεπτικό, η προτεινόμενη φορολόγηση των εμπορικών Τραπεζών επί των καταθέσεών τους θα οδηγήσει έμμεσα στην ενθάρρυνση των επενδύσεων και της κατανάλωσης που είναι απαραίτητη για να ενισχυθεί η θετική οικονομική ανάπτυξη που άρχισε να σημειώνεται.

Εκείνα τα πολιτικά κόμματα που έκαναν σημαία τους την περιοριστική νομισματική πολιτική της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου πρέπει να σκεφτούν της ευθύνες τους έναντι των Κυπριακών επιχειρήσεων και νοικοκυριών και να τις θέσουν πάνω από τα κομματικά τους συμφέροντα.

Οι  βασικές οικονομικές αρχές δεν μπορούν να παραγνωρίζονται και όσοι συναισθανόμαστε την ευθύνη έναντι της Κυπριακής Οικονομίας, του Κύπριου επιχειρηματία, των νοικοκυριών και των άνεργων νέων έχουμε υποχρέωση να βοηθήσουμε κάποιους να τις θυμηθούν.