Συνέντευξη Προέδρου στην Χαραυγή - Ενωμένοι Δημοκράτες
15896
post-template-default,single,single-post,postid-15896,single-format-standard,bridge-core-1.0.6,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-theme-ver-18.2,qode-theme-bridge,disabled_footer_top,wpb-js-composer js-comp-ver-6.0.5,vc_responsive

Συνέντευξη Προέδρου στην Χαραυγή

Συνέντευξη Προέδρου στην Χαραυγή

Συνέντευξη στην Χαραυγή

Πρώτιστος στόχος της συνεργασίας σας με το ΑΚΕΛ και η συμπερίληψη σας στο ψηφοδέλτιο του εκλογικού του συνδυασμού είναι η ενδυνάμωση των προσπαθειών του Προέδρου Χριστόφια στο Κυπριακό. Ποια η προοπτική της υπό εξέλιξη διαδικασίας στο εθνικό μας ζήτημα;

 

Στρατηγικός στόχος των Ενωμένων Δημοκρατών είναι η συμβολή του κόμματος μας στην επίτευξη της επανένωσης της πατρίδας μας,
στη βάση της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα όπως αυτή καθορίζεται στις σχετικές αποφάσεις των Ηνωμένων Εθνών.
Οι Ενωμένοι Δημοκράτες εκτιμούν ότι για την επίτευξη του στρατηγικού στόχου της επανένωσης, όλες οι δυνάμεις της λύσης πρέπει να στηρίξουν και να ενθαρρύνουν τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στις προσπάθειές του να επιτύχει το συντομότερο δυνατό συμφωνία για την επανένωση της πατρίδας μας στη βάση της κοινά αποδεκτής μορφής λύσης.

Γι’ αυτό το λόγο, και δεδομένου ότι το ΑΚΕΛ είναι η βασική πολιτική δύναμη στήριξης του Πρόεδρου Χριστόφια, το Κεντρικό Συμβούλιο των ΕΔΗ αποφάσισε την αποδοχή της πρότασης που έγινε προς το κόμμα μας από το ΑΚΕΛ, για συνεργασία των δύο κομμάτων στις επερχόμενες βουλευτικές εκλογές, μέσω της συμμετοχής της Προέδρου των Ενωμένων Δημοκρατών στο ψηφοδέλτιο του ΑΚΕΛ Αριστερά Νέες Δυνάμεις στη Λευκωσία.
Στα τρία σχεδόν χρόνια του νέου κύκλου των διαπραγματεύσεων, έχει κατά την εκτίμησή μας σημειωθεί σημαντική πρόοδος στα κεφάλαια της διακυβέρνησης, της οικονομίας και των θεμάτων Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Θεωρούμε επίσης θεμελιώδους σημασίας το περιεχόμενο των Συμφωνιών Χριστόφια –Ταλάτ της 23ης Μαΐου και 1ης Ιουλίου 2008 ως συμφωνημένη βάση της λύσης για την επανένωση της Κύπρου. Είναι επίσης πολύ σημαντικό ότι ο Πρόεδρος Χριστόφιας έχει πείσει τη διεθνή κοινότητα για την ειλικρινή διάθεση μας να εργαστούμε για εξεύρεση συμφωνημένης λύσης στη βάση αρχών.
Όσο αφορά τα κεφάλαια του περιουσιακού, του εδαφικού και των εποίκων, είναι αυτονόητο ότι ουσιαστική πρόοδος μπορεί μόνο να επιτευχθεί αν υπάρξει διασύνδεση των κεφαλαίων. Ακολούθως θα μπορούν πια οι πλευρές να συζητήσουν τις διεθνείς πτυχές του Κυπριακού σε μια διεθνή διάσκεψη.

 

Ευρωπαϊκά πολιτικά κόμματα – με τα οποία οι ΕΔΗ έχουν σχέσεις – με διαφορετικές ιδεολογικές προσεγγίσεις το καθένα, στηρίζουν τη συνεργασία σας με το ΑΚΕΛ. Ως εκ τούτου στηρίζουν και τις προσπάθειες του Προέδρου Χριστόφια στο Κυπριακό με στόχο την εξεύρεση λύσης. Γιατί αυτό δεν μπορεί να καταστεί εφικτό και στην Κύπρο; Αν κοινός είναι ο στρατηγικός στόχος της λύσης και επανένωσης, ποιο εμπόδιο παρεμβάλλεται ώστε η ποθούμενη ενότητα να μην μένει μόνο σύνθημα;

 

Την απόφαση μας για συνεργασία με το ΑΚΕΛ στηρίζουν με τον πιο επίσημο τρόπο οι Ευρωπαίοι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες, η τρίτη μεγαλύτερη πολιτική οικογένεια στην Ευρώπη, της οποίας οι Ενωμένοι Δημοκράτες αποτελούν πλήρες μέλος. Έχουμε δώσει στη δημοσιότητα βαρυσήμαντη επιστολή στήριξης της απόφασης μας από την Πρόεδρο του ELDR Party, την Ευρωβουλευτή κυρία Annemie Neyts. Στην επιστολή της η κυρία Neyts τονίζει ότι οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες ‘’μοιράζονται τις απόψεις μας ότι το   status quo δεν αντιπροσωπεύει καμιά ικανοποιητική απάντηση’’ και ‘’ότι ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας έχει διαδραματίσει ένα σοφό ρόλο προσπαθώντας να διευκολύνει μια οριστική λύση στο Κυπριακό πρόβλημα.’’ Εκτιμούν ότι ‘’η επίτευξη αξιόπιστων μακροπρόθεσμων στόχων συνεπάγεται κάποτε τη λήψη πραγματιστικών βημάτων καθοδόν’’ και καταλήγουν ότι ‘’η οικογένεια των Ευρωπαίων Φιλελευθέρων υιοθέτει θερμά όλα τα βήματα που θα οδηγούσαν στον απεγκλωβισμό της σημερινής κατάστασης στην Κύπρο.’’
Όταν λοιπόν Ευρωπαϊκά πολιτικά κόμματα με διαφορετικές ιδεολογικές προσεγγίσεις αποφασίζουν να στηρίξουν τη συνεργασία των Ενωμένων Δημοκρατών με το ΑΚΕΛ, προκειμένου να επιτευχθεί ο κοινός στρατηγικός στόχος της επίλυσης του Κυπριακού, είναι η ώρα της απόφασης και όλων των δυνάμεων της λύσης στην Κύπρο να συνεργαστούν για την επίτευξη του κοινού στρατηγικού στόχου της επανένωσης.
Η αλήθεια βέβαια είναι ότι ενότητα μπορεί να επιτευχθεί μόνο εκεί που υπάρχουν κοινοί στόχοι. Και σε αυτές τις εκλογές θα διαφανεί ποιοι πράγματι στοχεύουν και εργάζονται για την επανένωση του τόπου μας και ποιοι θέτουν κομματικά ή προσωπικά συμφέροντα πάνω από αυτό που έπρεπε να είναι ο κοινός στόχος.

 Η επίτευξη προόδου στο Κυπριακό ή και από μόνη της η αναφορά σε πρόοδο ερμηνεύεται, μονίμως, από τους αρνητές της λύσης ως υποχώρηση της ε/κ πλευράς. Επιχειρείται η δημιουργία κλίματος άρνησης στην προοπτική της λύσης.
Πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί αυτή η κατάσταση;

 

Αυτοί που προπαγανδίζουν την επίτευξη του απόλυτου ή μασκαρεύονται ως Ευρωπαϊστές κρύβουν ουσιαστικά την αντίθεση τους στην επίτευξη μιας συμφωνημένης λύσης που να επανενώνει την Κύπρο και τους Κύπριους.
Πώς μπορεί πράγματι να συνάδει ο στόχος της επανένωσης και της αποστρατικοποίησης με την ένταξη σε ένα στρατιωτικό πρόγραμμα όπως αυτού του Συνεταιρισμού? Αντί δηλαδή να λύσουμε το Κυπριακό και να καταργήσουμε τους στρατούς, θα αρχίσουμε να στέλλουμε τα παιδιά μας να πολεμούν στο Αφχανιστάν? Και πώς μπορούμε να προχωρήσουμε σε μια στρατιωτική συμφωνία χωρίς να ερωτήσουμε και τους Τουρκοκύπριους συμπατριώτες μας?
Ιδιαίτερα όσοι εναντιώνονται στη λύση της ομοσπονδίας αμελούν να ενημερώσουν τον λαό ότι χωρίς λύση θα παραμείνουμε με το σύνταγμα του 60 στη μισή Κύπρο, και ότι σύνταγμα του 60 εξυπακούει ούτως ή άλλως συμμετοχή των Τουρκοκυπρίων στη διακυβέρνηση του τόπου, στη δημόσια υπηρεσία, στη Βουλή, στην Προεδρία. Η διαφορά είναι ότι χωρίς λύση, πέρα από την δικαιωματική επιστροφή όλων των Τουρκοκυπρίων στις ελεύθερες περιοχές, θα διαιωνιστεί η παρουσία των τουρκικών στρατευμάτων και των εποίκων στα κατεχόμενα και θα χάσουμε δια παντός τις κατεχόμενες περιουσίες μας.
Αντίθετα η συμφωνημένη λύση για την επανένωση στη βάση αρχών θα οδηγήσει στην απελευθέρωση της πατρίδας μας από τα κατοχικά στρατεύματα, στο δικαίωμα επιστροφής, στον έλεγχο όλων των συνόρων μας, αλλά και σε μια ισχυρή οικονομική ανάπτυξη που θα προκύψει τόσο από την ανοικοδόμηση όσο και από το κλίμα της μόνιμης ειρήνης και συνεργασίας που θα επικρατήσει πια ανάμεσα στην Κύπρο, την Τουρκία και την Ελλάδα.

 

Ποιες απόψεις εκφράστηκαν στο Κεντρικό Συμβούλιο των ΕΔΗ, το οποίο αποφάσισε τη συνεργασία με το ΑΚΕΛ; Ηταν εύκολη η λήψη της απόφασης;

 

Είναι γεγονός ότι την Εκτελεστική Γραμματεία των Ενωμένων Δημοκρατών προβλημάτισε και η πιθανότητα της αυτόνομης καθόδου. Δεδομένου όμως ότι στρατηγικός και απώτερος μας στόχος είναι η συμβολή μας στην επανένωση της πατρίδας μας, κρίθηκε ότι ο στόχος της επανένωσης εξυπηρετείται καλύτερα μέσα από την συμπόρευση παρά μέσα από τη διάσπαση των δυνάμεων της λύσης. Σημειώνω ότι η πρόταση της Εκτελεστικής Γραμματείας για συνεργασία με το ΑΚΕΛ εγκρίθηκε από την καταπληκτική πλειοψηφία των μελών του Κεντρικού Συμβουλίου, όπως αυτό ανανεώθηκε στο εκλογικό μας συνέδριο του 2008.

Συναφώς υπενθυμίζω ότι με το ίδιο σκεπτικό είχαμε στηρίξει την υποψηφιότητα του Προέδρου Χριστόφια από τον πρώτο γύρο των Προεδρικών εκλογών του 2008, όπως και το ψηφοδέλτιο του ΑΚΕΛ στις ευρωεκλογές του 2009. Αυτή τη φορά η στήριξη έχει εξελιχθεί σε ουσιαστική συνεργασία με συμμετοχή των Ενωμένων Δημοκρατών στο ψηφοδέλτιο του ΑΚΕΛ Αριστερά Νέες Δυνάμεις.

Το τελευταίο διάστημα γινόμαστε μάρτυρες μιας εθνικιστικής έξαρσης με προεκτάσεις επικίνδυνες. Πόσο έτοιμη είναι η κοινωνία μας να απορρίψει τον εθνικισμό; Να αποδοκιμάσει συμπεριφορές ξενοφοβικές;

 

Ο εθνικισμός και ο ρατσισμός αποτέλεσαν την ρίζα της καταστροφής που μαρτύρησε η Ευρώπη κατά τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο. Σε καιρούς οικονομικής κρίσης και ύφεσης είναι εύκολο για τους ανεύθυνους πολιτικούς να στοχοποιούν  τους ξένους ή την διαφορετικότητα ως την πηγή των δεινών του κόσμου. Στη Κύπρο ο εθνικισμός απετέλεσε τη πηγή της συμφοράς του 1974 και χρησιμοποιείται σήμερα ως εργαλείο από όσους αντιτίθενται στην λύση της επανένωσης.
Χρειάζεται σίγουρα ενημέρωση τόσο για την ουσιαστική συνεισφορά των ξένων εργατών στην οικονομική ανάπτυξη και των μέτρων που λαμβάνονται κατά της παράνομης μετανάστευσης –και εδώ αξίζουν συγχαρητήρια στον Υπουργό Εσωτερικών για την υιοθέτηση και εφαρμογή ουσιαστικής, ολοκληρωμένης και αποτελεσματικής μεταναστευτικής πολιτικής. Χρειάζεται διαφώτιση, αρχίζοντας από τα σχολεία, ότι η κοινωνία μας μπορεί να γίνει πλουσιότερη με την αποδοχή και συνύπαρξη διαφορετικών κουλτούρων, όπως πλουσιότερες έγιναν και οι κοινωνίες της Ευρώπης τον καιρό που οι Κύπριοι και άλλοι μετανάστευαν σε αυτές.
Και χρειάζεται βέβαια υπευθυνότητα. Και σε αυτή την εκλογική αναμέτρηση θα κριθεί ποιοι με υπευθυνότητα θα οδηγήσουν τον τόπο σε λαμπρότερες , ειρηνικές και ευημερούσες μέρες και ποιοι πολιτεύονται ανεύθυνα, με κίνδυνο να οδηγήσουν τον τόπο σε ακόμα μια καταστροφή.

 

Μελετάτε την τουρκική πραγματικότητα και είστε γνώστης της κατάστασης εκεί. Τελικά ο πόθος της ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ έσβησε; ΗΑγκυρα στρέφει την προσοχή της προς την Ασία. Αυτή δεν είναι μια δυσάρεστη για μας εξέλιξη;

 

Είναι γεγονός ότι συμμετέχω σε συζητήσεις που διοργανώνονται από δεξαμενές σκέψεις στην Κωνσταντινούπολη, με σκοπό το κτίσιμο γεφυρών επικοινωνίας τόσο μεταξύ Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων όσο ιδιαίτερα μεταξύ Κυπρίων και Τουρκίας.

Είναι φανερό ότι η ενταξιακή πορεία της Τουρκίας έχει φτάσει σε στασιμότητα αφού τα εναπομείναντα κεφάλαια διαπραγματεύσεων δεν μπορούν να ανοίξουν είτε λόγω πρωτοκόλλου της Άγκυρας (άνοιγμα λιμανιών προς την Κύπρο) είτε λόγω του προβληματισμού για την προοπτική πλήρους ένταξης της Τουρκίας που εκφράζει κυρίως η Γαλλία.
Ως εκ τούτου, το κοινό στην Τουρκία έχει χάσει την αισιοδοξία του για την ένταξη της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) και ο κύριος Ερτογάν δεν μπορεί πια να χρησιμοποιήσει το χαρτί της ΕΕ είτε για να προωθήσει μεταρρυθμίσεις είτε ακόμη για να κινηθεί στο Κυπριακό.

Προσωπικά εκτιμώ ότι ο Πρωθυπουργός της Τουρκίας έχει ανάγκη από την ουσιαστική προοπτική ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ, γιατί η ένταξη στην ΕΕ εξυπακούει σεβασμό των προσωπικών ελευθερίων άρα και των θρησκευτικών ελευθεριών των ψηφοφόρων του κυρίου Ερτογάν και του κυβερνώντος κόμματος, έναντι των πιέσεων του στρατού και του κοσμικού κράτους για την καταπάτηση στην ουσία των προσωπικών θρησκευτικών ελευθεριών των μωαμεθανών στην Τουρκία.

Εκεί εκτιμώ ότι βρίσκεται και η δυνατότητα σύγκλισης στόχων της Κύπρου και της σημερινής Τουρκικής κυβέρνησης: στην απελευθέρωση της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας από τα Κυπρογενή εμπόδια, έναντι της εν πράξει απόφασης της Τουρκίας να επιτρέψει και να ενθαρρύνει τη γρήγορη και θετική εξέλιξη και κατάληξη των συνομιλιών για την επανένωση της Κύπρου, στη βάση των συμφωνιών Χριστόφια-Ταλάτ της 23ης Μαΐου και 1ης Ιουλίου 2008.

 

Ανάλογο, κι ακόμα περισσότερο, είναι το ενδιαφέρον σας για την τ/κ κοινότητα. Οι εξελίξεις σήμερα, ποια μηνύματα στέλλουν; Πώς διαβλέπετε εσείς τα πράγματα;

 

Οι Ενωμένοι Δημοκράτες παρακολούθησαν με ανησυχία την ανάληψη της ηγεσίας της Τουρκοκυπριακής κοινότητας από τον κύριο Έρογλου σε αντικατάσταση του κυρίου Ταλάτ.
Όπως έχει αποδειχτεί και από τις μαζικές κινητοποιήσεις των Τουρκοκύπριων συμπατριωτών μας, ο κύριος Έρογλου δεν αντιπροσωπεύει τις προσδοκίες της Τουρκοκυπριακής κοινότητας, ούτε όμως προσφέρει ‘’καλές υπηρεσίες’’ στην Τουρκία αφού απέτυχε να αποτελέσει παραγωγικό κανάλι επικοινωνίας μεταξύ Τουρκοκυπρίων και Τουρκίας –πόσο μάλλον μεταξύ Τουρκοκυπρίων και Ελληνοκυπρίων.

Ως Πρόεδρος των Ενωμένων Δημοκρατών συμμετέχω σε τακτική βάση στις συναντήσεις των ηγετών των Ελληνοκυπριακών και Τουρκοκυπριακών κομμάτων στο Λήδρα Πάλας .Μαζί δε με την συμπατριώτισσα μας  Özlem Oğuz Çilsal και την Fiona Mullen έχουμε  εκπονήσει την τριλογία των οικονομικών μελετών, ‘’Η Επόμενη Μέρα’’, για τα οικονομικά οφέλη που θα προκύψουν από την επανένωση της Κύπρου, τόσο για τους Κύπριους όσο και για την Τουρκία και την Ελλάδα. Τις μελέτες αυτές, τις έχουμε παρουσιάσει στο ίδιο το Ευρωκοινοβούλιο.
Οι Τουρκοκύπριοι χρειάζονται διέξοδο αλλά σίγουρα αναμένουν και σεβασμό. Εκτιμώ ότι βρισκόμαστε σε καιρούς επανεξέτασης προσεγγίσεων που πολλοί τόσο στην Κύπρο όσο και διεθνώς θεωρούσαν εδραιωμένες. Αυτό αποτελεί μια ευκαιρία για όλους όσους αντιμετώπιζαν το Κυπριακό ως πρόβλημά να μετατρέψουν το πρόβλημα σε ευκαιρία μετάβασης σε ένα καλύτερο αύριο για όλους. Χρειάζονται ξεκάθαροι και κοινοί στόχοι, χρειάζεται ενημέρωση, χρειάζεται επικοινωνία και πάνω από όλα αποφασιστικότητα και κοινή δράση.

 

Πραξούλα Αντωνιάδου Κυριακού
Πρόεδρος των Ενωμένων Δημοκρατών
Υποψήφια του ΑΚΕΛ Αριστερά Νέες Δυνάμεις στη Λευκωσία.

Aπόκομμα της εφημερίδας.