Συνέντευξη στον Φιλελεύθερο - Ενωμένοι Δημοκράτες
15907
post-template-default,single,single-post,postid-15907,single-format-standard,bridge-core-1.0.6,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-theme-ver-18.2,qode-theme-bridge,disabled_footer_top,wpb-js-composer js-comp-ver-6.0.5,vc_responsive

Συνέντευξη στον Φιλελεύθερο

Συνέντευξη στον Φιλελεύθερο

-Γιατί κατέρχεται η Πρόεδρος των Ενωμένων Δημοκρατών ως υποψήφια βουλευτής στο ψηφοδέλτιο του ΑΚΕΛ Αριστερά Νέες Δυνάμεις;
Στρατηγικός στόχος των Ενωμένων Δημοκρατών είναι η επανένωση της πατρίδας μας. Η συμμετοχή της Προέδρου των Ενωμένων Δημοκρατών στο ψηφοδέλτιο του ΑΚΕΛ Αριστερά Νέες Δυνάμεις στην Λευκωσία εκπροσωπεί την εκλογική συνεργασία των Ενωμένων Δημοκρατών με το ΑΚΕΛ, με στόχο την στήριξη και ενθάρρυνση του Προέδρου της Δημοκρατίας στις προσπάθειές του να επιτύχει το συντομότερο δυνατό συμφωνία για την επανένωση της πατρίδας μας, στη βάση της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα όπως αυτή καθορίζεται στις σχετικές αποφάσεις των Ηνωμένων Εθνών.

Η απόφαση του Κεντρικού Συμβουλίου των Ενωμένων Δημοκρατών για εκλογική συνεργασία με το ΑΚΕΛ τυγχάνει και της απόλυτης στήριξης των Ευρωπαίων Φιλελευθέρων Δημοκρατών, της τρίτης μεγαλύτερης πολιτικής οικογένειας στην Ευρώπη, της οποίας οι Ενωμένοι Δημοκράτες αποτελούν πλήρες μέλος.

-Ποια η εκτίμησή σας για τις πρόσφατες υποβαθμίσεις της κυπριακής οικονομίας από τους οίκους αξιολόγησης και ποιες οι προοπτικές για το αύριο;

Οι υποβαθμίσεις επικεντρώνονται στη μεγάλη έκθεση των Κυπριακών τραπεζών στην Ελληνική οικονομία. Όταν σε καιρούς οικονομικής ύφεσης η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διοχέτευε ρευστότητα στις χρηματαγορές και μείωνε τα επιτόκια για να διευκολύνει την Ευρωπαϊκή οικονομία στην αντιμετώπιση της κρίσης, η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου χρησιμοποίησε τον εποπτικό της ρόλο για να αντιστρατευτεί την νομισματική πολιτική της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας περιορίζοντας δυστυχώς τη χρηματοδότηση στις Κυπριακές επιχειρήσεις και τα Κυπριακά νοικοκυριά, οδηγώντας έτσι τα επιτόκια προς τα πάνω. Αναγκάστηκαν με αυτό τον τρόπο οι Τράπεζες να αναζητήσουν άλλους τρόπους διοχέτευσης της ρευστότητας τους και κατέληξαν ως γνωρίζουμε στην χρηματοδότηση του Ελληνικού κράτους και της Ελληνικής οικονομίας προκαλώντας έτσι  την κριτική των οίκων αξιολόγησης.

Πρέπει να σημειωθεί ότι οι δείχτες κεφαλαιουχικής επάρκειας των Κυπριακών τραπεζών είναι πράγματι ψηλοί, αλλά αυτό το γεγονός δεν ήταν αρκετό για να αποτρέψει την κριτική των οίκων αξιολόγησης για την μεγάλη έκθεση των Κυπριακών Τραπεζών στο Ελληνικό Δημόσιο.
Είναι επίσης έκδηλο ότι οι οίκοι αξιολόγησης μέσω της επίθεσης τους στην Ελληνική οικονομία στοιχηματούν, όπως είχε πει ο Πρωθυπουργός Παπανδρέου, έναντι της ευρωζώνης. Δεν χρειαζόταν όμως η Κύπρος να εξαρτάται αυτή την στιγμή από το ποίος τελικά θα κερδίσει το στοίχημα.
Χάρη στη συνετή δημοσιονομική πολιτική του κράτους, η Κυπριακή οικονομία έχει εξέλθει πια από την οικονομική ύφεση και σημειώνονται αυξητικά θετικοί ρυθμοί ανάπτυξης που οδηγούν σταδιακά και στη μείωση της ανεργίας. Παράλληλα μειώνεται και το δημοσιονομικό έλλειμμα.
Οι θετικές αυτές εξελίξεις διαπιστώνονται από τις πρόσφατες εκτιμήσεις τόσο της EUROSTAT όσο και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

-Ποιες είναι οι προοπτικές επίλυσης του Κυπριακού προβλήματος;
Προσωπικά εκτιμώ ότι ο Πρωθυπουργός της Τουρκίας έχει ανάγκη από την ουσιαστική προοπτική ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ, γιατί η ενταξιακή πορεία θα τον ενδυναμώσει έναντι του στρατού και του Κεμαλικού κατεστημένου επιτρέποντας του να προχωρήσει με το μεταρρυθμιστικό του πρόγραμμα. Εκεί εκτιμώ ότι βρίσκεται και η δυνατότητα σύγκλισης στόχων της Κύπρου και της σημερινής Τουρκικής κυβέρνησης: στην απελευθέρωση της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας από τα Κυπρογενή εμπόδια, έναντι της εν πράξει απόφασης της Τουρκίας να επιτρέψει και να ενθαρρύνει τη γρήγορη και θετική εξέλιξη και κατάληξη των συνομιλιών για την επανένωση της Κύπρου, στη βάση των συμφωνιών Χριστόφια-Ταλάτ της 23ης Μαΐου και 1ης Ιουλίου 2008.

-Ποιο το όραμά σας για το αύριο;
Οραματίζομαι ένα αύριο απελευθερωμένο από τα προβλήματα του παρελθόντος όπου τα παιδιά μας, οι νέες γενιές, θα  χαίρονται την ελευθερία, την ειρήνη, την ισότητα, την οικονομική ανάπτυξη, την ευημερία και την καταξίωση.
Η συμφωνημένη λύση για την επανένωση στη βάση αρχών θα οδηγήσει στην απελευθέρωση της πατρίδας μας από τα κατοχικά στρατεύματα, στο δικαίωμα επιστροφής, στον έλεγχο όλων των συνόρων μας, αλλά και σε μια ισχυρή οικονομική ανάπτυξη που θα προκύψει τόσο από την ανοικοδόμηση όσο και από το κλίμα της μόνιμης ειρήνης και συνεργασίας που θα επικρατήσει πια ανάμεσα στην Κύπρο, την Τουρκία και την Ελλάδα.
Όραμά των Ενωμένων Δημοκρατών παραμένει η συμμετοχή μας στις πρώτες εκλογές της επανενωμένης Κύπρου μαζί με τους Τουρκοκύπριους συμπατριώτες μας και εκτιμούμε ότι η ιστορική μας απόφαση να συνεργαστούμε με το ΑΚΕΛ σε αυτή την καθοριστική για το μέλλον της Κύπρου ώρα επιταχύνει καθοριστικά την υλοποίηση του πολιτικού μας οραματισμού.

Πραξούλα Αντωνιάδου Κυριακού
Πρόεδρος Ενωμένων Δημοκρατών
Υποψήφια Βουλευτής Λευκωσίας στο ψηφοδέλτιο του ΑΚΕΛ Αριστερά Νέες Δυνάμεις.