Συνέδριο Ενωμένων Δημοκρατών- σχέδιο χαιρετισμού Κοντογιάννη - Ενωμένοι Δημοκράτες
15934
post-template-default,single,single-post,postid-15934,single-format-standard,bridge-core-1.0.6,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-theme-ver-18.2,qode-theme-bridge,disabled_footer_top,wpb-js-composer js-comp-ver-6.0.5,vc_responsive

Συνέδριο Ενωμένων Δημοκρατών- σχέδιο χαιρετισμού Κοντογιάννη

Συνέδριο Ενωμένων Δημοκρατών- σχέδιο χαιρετισμού Κοντογιάννη

Φίλες και Φίλοι,
Aδέλφια μας Κύπριοι,

Σας ευχαριστώ για την ιδιαίτερη τιμή να παρευρίσκομαι σήμερα σε αυτή την τόσο σημαντική ημέρα των Ενωμένων Δημοκρατών.
Είναι πραγματική χαρά για μένα κάθε φορά που επισκέπτομαι την Κύπρο. Δεν θα ξεχάσω άλλωστε ποτέ την προσφορά των Κυπρίων στις μεγάλες καταστροφές που υπέστη η ιδιαίτερή μου πατρίδα, η Ηλεία, στις πυρκαγιές του 2007. Ο λαός της Ηλείας θα σας είναι πάντα ευγνώμων.

Πριν από όλα, θα ήθελα να σας μεταφέρω τον χαιρετισμό της προέδρου της Δημοκρατικής Συμμαχίας κ. Ντόρας Μπακογιάννη, η οποία μόλις χθες επέστρεψε από τις Βρυξέλλες, όπου συμμετείχε στη Σύνοδο των Πρωθυπουργών, των Αρχηγών Κομμάτων και των Επιτρόπων που ανήκουν στο Κόμμα των Ευρωπαίων Φιλελευθέρων, Δημοκρατών και Μεταρρυθμιστών, και σήμερα βρίσκεται στη Θεσσαλία σε προγραμματισμένη περιοδεία εδώ και μήνες.
Πολλά έχουν αλλάξει από την τελευταία επίσκεψή μου στο νησί σας. Δυστυχώς οι αλλαγές δεν είναι προς την θετική κατεύθυνση. Η οικονομική κρίση έχει αλλάξει όλα τα δεδομένα για την Ελλάδα αλλά και για ολόκληρη των ευρωζώνη.

Βρισκόμαστε σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι. Όλα τα δεδομένα και οι ισορροπίες ετών είναι έτοιμες να ανατραπούν.
Και όπως ανέφερε σε δήλωσή της από τις Βρυξέλλες η κ. Μπακογιάννη, η απάντηση στην κρίση δεν είναι μόνο η δημοσιονομική πειθαρχία. Είναι κυρίως η πολιτική απόφαση για περισσότερη και ισχυρότερη Ευρώπη.

Η ενωμένη Ευρώπη πρέπει να αντιληφθεί ότι εκτός των οικονομικών υποχρεώσεών της, έχει υποχρέωση να διαφυλάξει τα σύνορά της, τόσο σε αμυντικό επίπεδο, όσο και στο επίπεδο της λαθρομετανάστευσης.

Ειδικά το πρόβλημα της λαθρομετανάστευσης δεν μπορούν και δεν πρέπει να αντιμετωπίσουν μόνες οι νότιες χώρες. Οι υποχρεώσεις ισχύουν το ίδιο και για το βορρά και για το νότο.

Σε αυτό το μεταβαλλόμενο περιβάλλον η Κύπρος καλείται να αντεπεξέλθει σε νέες και παλιές προσκλήσεις. Δυστυχώς, οι μεγάλες της πληγές είναι ακόμα ανοιχτές, σε καιρούς που και δύσκολοι είναι και πονηροί. Γιατί μέσα τη γενική αναταραχή πολλά μπορούν να συμβούν.

Εμείς στη Δημοκρατική Συμμαχία υποστηρίζουμε μια λύση διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας για την Κύπρο, χωρίς παρωχημένα συστήματα εγγυήσεων, που θα εδράζεται στις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, στο Διεθνές Δίκαιο και θα εφαρμόζει το κοινοτικό κεκτημένο.

Δεδομένου ότι ο χρόνος λειτουργεί αρνητικά, καθώς η πληθυσμιακή σύνθεση του νησιού αλλοιώνεται και οι γενιές που έζησαν τη συμβίωση των δύο κοινοτήτων αρχίζουν να φεύγουν, η λύση θα πρέπει να προωθηθεί αποφασιστικά και να στηριχθεί στο ευρωπαϊκό όραμα της επανένωσης του νησιού και της συμμετοχής όλων στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Φίλες και Φίλοι,
Έχουμε μπροστά μας ένα κρίσιμο χρονικό διάστημα στο οποίο πρέπει να εργαστούμε σκληρά και με αποφασιστικότητα.
Στην κρίσιμη αυτή ώρα πρέπει να κάνουμε αυτό που ζητάει ο λαός, να ξεπεράσουμε τους εαυτούς μας και τα στερεότυπα ετών.
Να ξεχάσουμε νοοτροπίες και παθογένειες ετών.

Οι συνθήκες επιβάλλουν να ξεφεύγουμε από τα στενά κομματικά πλαίσια και να προτάσσουμε το εθνικό συμφέρον έναντι οποιουδήποτε άλλου στόχου. Κινούμενοι παράλληλα μέσα σε συνθήκες απόλυτης διαφάνειας, όχι μόνο σε ό,τι αφορά στα εθνικά αλλά και σε κάθε πολιτική μας δραστηριότητα.
Έτσι μόνο θα ξανακερδίσουμε την χαμένη αξιοπιστία μας ως πολιτικοί και έτσι θα δείξουμε ότι έχουμε διδαχθεί από τα λάθη του παρελθόντος.
Και στο νέο αυτό πολιτικό τοπίο που διαμορφώνεται είμαι βέβαιος ότι οι Ενωμένοι Δημοκράτες, υπό την άξια ηγεσία της Πραξούλλας Αντωνιάδου Κυριακού, θα διαδραματίσουν καταλυτικό ρόλο.

Καλόν αγώνα και καλή επιτυχία στις εργασίες του συνεδρίου σας.