Κάποιοι πρέπει να ντρέπονται να με κοιτάζουν στα μάτια… - Ενωμένοι Δημοκράτες
15940
post-template-default,single,single-post,postid-15940,single-format-standard,bridge-core-1.0.6,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-theme-ver-18.2,qode-theme-bridge,disabled_footer_top,wpb-js-composer js-comp-ver-6.0.5,vc_responsive

Κάποιοι πρέπει να ντρέπονται να με κοιτάζουν στα μάτια…

Κάποιοι πρέπει να ντρέπονται να με κοιτάζουν στα μάτια…

Η δολοφονία χαρακτήρων από το σύστημα είναι μια παλιά και δοκιμασμένη μέθοδος. Το σύστημα προστατεύει τα κεκτημένα του όταν νιώσει ότι αυτά απειλούνται.

Και όταν κάποιοι έχουν την εντιμότητα και την τόλμη να θέσουν τα συμφέροντα του τόπου πάνω από εκείνα του συστήματος εκτελούνται με συνοπτικές διαδικασίες.

Και τίθενται τα ερωτήματα:

Ποιο είναι το σύστημα?
Τι συμφέροντα εξυπηρετεί?
Πόσες δολοφονίες μπορεί ακόμη να κάνει?

Διαφαίνεται δυστυχώς ότι το σύστημα  δεν είναι μόνο διαχρονικό αλλά και διακομματικό. Και είναι δικτυωμένο στα πλείστα μέσα μαζικής ενημέρωσης. Η συγχορδία κυβέρνησης και αντιπολίτευσης για την αναγκαιότητα απομάκρυνσης μιας ‘’τρελλής’’ που αξιώθηκε να ανακαλύψει το φυσικό αέριο στην Κύπρο μιλά αφ’εαυτής. Διαβάλλεται ως ανίκανη μια υπουργός που επίσπευσε την ερευνητική γεώτρηση στην ΑΟΖ της Κύπρου, επιτήρησε επιτυχώς και χωρίς προβλήματα την όλη διαδικασία που οδήγησε στην ανακάλυψη, άνοιξε τον δεύτερο γύρο αδειοδότησης με αναθεωρημένο, ενισχυμένο συμβόλαιο και διαφανείς και αξιόπιστες διαδικασίες και όργωσε την Ευρώπη για να προβάλει τα δίκαια και τις προοπτικές της Κύπρου. Η αλήθεια είναι ότι ούτε η ίδια η Κυβέρνηση δεν ανέμενε ότι η υπόθεση φυσικό αέριο θα μπορούσε να προωθηθεί τόσο γρήγορα. Πέραν από τις άριστες σχέσεις συνεργασίας που δημιούργησε η Υπουργός με τους συναρμόδιους της Ευρωπαίους Επιτρόπους και ομολόγους της Υπουργούς άλλων χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Βέβαια έκανε το λάθος η Υπουργός να εξασφαλίσει επίσκεψη του Προέδρου στην πλατφόρμα για να μπορέσει να βάλει εκείνος πρώτος τη σφραγίδα του στη διαδικασία. Και αυτό συνεπαγόταν διαδικασίες που έφεραν ένα πολιτικό κόστος, το οποίο ωθήθηκε να φορτωθεί εξ’ ολοκλήρου στην Υπουργό.

Και επειδή ‘’το σύστημα τρώει τον αφέντη’’, θα ήθελα καλοπροαίρετα να υποδείξω σε αυτούς που είναι πεπεισμένοι ότι ελέγχουν το σύστημα ότι οι διορισμένοι εκτελεστές έχουν τη δική τους ατζέντα.

Και τι συμφέροντα εξυπηρετεί το σύστημα? Ως άνθρωπος του φωτός και όχι του σκότους αδυνατώ να κοιτάζω στο σκοτάδι για να μπορώ να απαντήσω (τουλάχιστο τώρα) αυτή την ερώτηση. Σημειώνω μόνο ότι όλο αυτό το θέατρο κορυφώνεται την ώρα του θέρους των καρπών. Καρπών που δικαιούνται όλοι οι πολίτες αυτού του τόπου. Ο Κυπριακός λαός δικαιούται την αξιόπιστη και διαφανή διαχείριση προοπτικών που αφορούν το μέλλον των σημερινών και των μελλοντικών γενιών. Και πρέπει να την απαιτήσει.

Η νέα λαμπρή προοπτική ευημερίας που δημιουργείται για τους πολίτες αυτού τόπου μέσα από την ανακάλυψη φυσικού αερίου είναι πολύ μεγάλη και πολύ σημαντική για να αφεθεί η διαχείρισή της στα χέρια του όποιου διακανονιστικού συστήματος και των διορισμένων εκτελεστών του. Στο πανηγύρι της αξιολόγησης των αιτήσεων που έρχονται θα έπρεπε όπως εξελίσσονται τα πράγματα να συμμετέχει αυτοπροσώπως ο λαός. Αν βρισκόμαστε στην Ελβετία, αυτή τη στιγμή θα κάναμε δημοψήφισμα για να αποφασίσουμε για τις διαδικασίες που αφορούν το μέλλον των παιδιών μας. Αλλά βρισκόμαστε στη Κύπρο των συνοπτικών διαδικασιών.

Πόσες δολοφονίες μπορεί να κάνει ακόμη το σύστημα?
Ως άνθρωπος από τη φύση αισιόδοξος, εκτιμώ ότι η αδικία και η διαπλοκή δεν μπορούν να κυριαρχούν για πάντα. Το σύστημα είναι όντως σαρκοβόρο, αλλά στην λαιμαργία του δεν θα αποφύγει να φάει την ίδια του τη σάρκα.

Πραξούλα Αντωνιάδου Κυριακού
Τέως Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού