Διάσκεψη για την Οικονομία - Ενωμένοι Δημοκράτες
16025
post-template-default,single,single-post,postid-16025,single-format-standard,bridge-core-1.0.6,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-theme-ver-18.2,qode-theme-bridge,disabled_footer_top,wpb-js-composer js-comp-ver-6.0.5,vc_responsive

Διάσκεψη για την Οικονομία

Διάσκεψη για την Οικονομία

Στις 7 Δεκεμβρίου, πριν δύο ακριβώς μήνες είχαμε δώσει την πρώτη δημοσιογραφική διάσκεψη για την οικονομία όπου διαβλέψαμε ότι δεν επρόκειτο να υπογραφεί μνημόνιο πριν τις εκλογές και δεσμευτήκαμε ως εκ τούτου να επαναδιαπραγματευτούμε το μνημόνιο προς όφελος του απλού πολίτη.

Γίνεται σήμερα πολλή συζήτηση για το ύψος της αναγκαίας ανακεφαλαιοποίησης των Τραπεζών. Οι προσπάθειες να αλλάξουμε τους υπολογισμούς προς τη μια ή την άλλη κατεύθυνση δεν είναι προς όφελος του Κύπριου πολίτη.

Ο κόσμος δικαιούται να γνωρίζει ποιο είναι το πραγματικό ποσό που θα κληθεί να ξεπληρώσει αμέσως μετά τις εκλογές. Έχω από καιρό παραθέσει στοιχεία έκθεσης του οίκου αξιολόγησης Fitch, βάση των οποίων οι απώλειες των Κυπριακών Τραπεζών από το κούρεμα ανέρχονται γύρω στα 14 δις.

Κρύβοντας το πραγματικό ποσό δεν μειώνει τις πραγματικές μας ανάγκες. Απλώς αποκρύβει από τον κόσμο το γεγονός ότι θα χρειαστεί να οδηγηθούμε σε ένα δεύτερο μνημόνιο αργότερα.

Το στοίχημα είναι να πείσουμε την Τρόικα ότι όσο μεγάλο και να είναι το ποσό που χρειάζεται να δανειστούμε, θα μπορέσουμε να το αποπληρώσουμε, άρα θα είναι βιώσιμο.

Πρέπει να επισπεύσουμε τις εργασίες εξόρυξης φυσικού αερίου από το τεμάχιο 12 , όπου έχει ήδη γίνει γεώτρηση και έχει ήδη εντοπιστεί φυσικό αέριο. Με αυτόν τον τρόπο θα αρχίσουν να ρέουν εισοδήματα στην οικονομία από το 2016, ώστε να μπορεί η Τρόικα να τα λάβει υπόψη ως κύριο μέρος της αποπληρωμής του δανείου και να δεχθεί να μειώσει τα επαχθή μέτρα που περιλαμβάνονται στο προσχέδιο του μνημονίου που πνίγουν τόσο την ανάπτυξη όσο και τον απλό άνθρωπο.

Αυτό όμως πρέπει να γίνει υπό αυστηρό εποπτικό έλεγχο για να αποτραπεί η διασπάθιση των δισεκατομμυρίων που ανήκουν σε όλους τους πολίτες από μια ολιγαρχία της σημερινής ή μιας αυριανής κυβέρνησης. Γι’ αυτό, η άρνηση των κυβερνώντων αλλά και της αντιπολίτευσης να δεχθούν εποπτεία της διαχείρισης των δισεκατομμυρίων του αερίου δημιουργεί μεγάλα ερωτηματικά.

Ανησυχία πρέπει επίσης να δημιουργεί η μεταφορά σε μια ιδιωτική εταιρεία όλων των κρατικών αρμοδιοτήτων για τη διαχείριση του φυσικού αερίου. Γιατί αυτό σημαίνει η μεταφορά των αποφάσεων για τις υποδομές των δισεκατομμυρίων από το Υπουργείο Εμπορίου-που μπορεί να ελέγχεται από τον πολίτη- σε μια ιδιωτική εταιρεία την οποία διαχειρίζονται 4 άτομα.

Πρέπει επίσης να δώσουμε σημασία και σε άλλους τομείς όπου η Κύπρος έχει φυσικό συγκριτικό πλεονέκτημα, όπως είναι ο τουρισμός, η δευτεροβάθμια και τριτοβάθμια εκπαίδευση και η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Στους τομείς της εκπαίδευσης και της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης πρέπει να αξιοποιηθεί ο ιδιωτικός τομέας ούτως ώστε να καλύψει τις ελλείψεις του κρατικού, παρά να τυγχάνει του ανταγωνισμού του κράτους.

Στον τομέα των κατασκευών έχουμε από καιρό τονίσει ότι χρειάζεται να μειωθούν οι τιμές και αυτό θα ξεκινήσει όταν αποφασίσει επιτέλους το κράτος να μειώσει τους φόρους παρά να τους αυξάνει. Έχουμε τονίσει ότι η μείωση στον φόρο επί των πωλήσεων ακίνητης ιδιοκτησίας από το 20% στο 10% θα ενθαρρύνει τις αγοραπωλησίες, θα μειώσει το κόστος αγοράς και θα αυξήσει τα φορολογικά έσοδα του κράτους αφού θα γίνονται περισσότερες πράξεις.
Και με όλο τον σεβασμό στα δικαιώματα των εργαζομένων, φαίνεται ότι κάποιες συντεχνίες δεν κατάλαβαν ότι υπάρχουν και ανέργοι, ο αριθμός των οποίων αυξάνεται με την ημέρα. Και ο αριθμός των ανέργων αυξάνεται γιατί από την μια δεν δημιουργούνται νέες δουλειές ενώ από την άλλη κλείνουν καθημερινά επιχειρήσεις που δεν τα βγάζουν πια πέρα. Το μικρό κεφάλαιο αυτό των μικρομεσαίων επιχειρήσεων έχει κτυπηθεί καίρια από την κακοδιαχείριση και αν δεν βοηθήσουμε τους μικρομεσαίους να επιβιώσουν η πλειοψηφία του κόσμου θα βγεί στην ανεργία.

Με τα μέτρα που εισηγούμαστε που αφορούν την έγκαιρη ανάπτυξη τόσο του τομέα της ενέργειας όσο και των άλλων τομέων της οικονομίας όπου έχουμε συγκριτικό πλεονέκτημα θα σταματήσουμε την κατρακύλα της οικονομίας και θα δημιουργήσουμε νέες θέσεις απασχόλησης και ευκαιρίες αξιοποίησης ιδιαίτερα  των νέων ανθρώπων που θέλουμε να μείνουν στην πατρίδα μας για να μπορεί να έχει ο τόπος μας μέλλον.