Ενωμένοι Δημοκράτες: για την επανέναρξη των συνομιλιών - Ενωμένοι Δημοκράτες
16058
post-template-default,single,single-post,postid-16058,single-format-standard,bridge-core-1.0.6,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-theme-ver-18.2,qode-theme-bridge,disabled_footer_top,wpb-js-composer js-comp-ver-6.0.5,vc_responsive

Ενωμένοι Δημοκράτες: για την επανέναρξη των συνομιλιών

Ενωμένοι Δημοκράτες: για την επανέναρξη των συνομιλιών

Η Εκτελεστική Γραμματεία των Ενωμένων Δημοκρατών (ΕΔΗ),   μελέτησε, μεταξύ άλλων, τις εξελίξεις και τις προοπτικές που διαγράφονται αναφορικά με το Κυπριακό και  εκδίδει την ακόλουθη ανακοίνωση:

Οι Ενωμένοι Δημοκράτες  χαιρετίζουν το γεγονός ότι έχουν τροχοδρομηθεί διαδικασίες για επανέναρξη των συνομιλιών μεταξύ των δύο κοινοτήτων, ύστερα από την υπερβολικά μακρά αναστολή των διαπραγματεύσεων.

Καλούν τους  Ηγέτες των δύο Κοινοτήτων να στοχεύσουν στη συντομότερη κατά το δυνατό ολοκλήρωση των προσπαθειών  για επανένωση της Κύπρου στα πλαίσια ενός πολιτειακού καθεστώτος  Δικοινοτικής Διζωνικής Ομοσπονδίας, με μια διεθνή προσωπικότητα, μία κυριαρχία και μια ιθαγένεια και με πολιτική ισότητα όπως αυτή καθορίζεται από τα σχετικά ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών, και με την ενσωμάτωση στο σύνταγμα των αρχών και αξιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Καλούν την πολιτική ηγεσία των δύο κοινοτήτων, να υιοθετήσουν   τέτοια προσέγγιση στις θέσεις τους που να λαμβάνουν υπ’ όψη  τα νόμιμα συμφέροντα  αλλά και τους αμοιβαίους φόβους της κάθε Κοινότητας, ώστε να οδηγηθούμε σε συναινετική λύση που να εδραιώνει τη ειρήνη και να δημιουργεί συνθήκες συνεργασίας και εμπιστοσύνης μεταξύ των απλών ανθρώπων της κάθε Κοινότητας.

Οι Ενωμένοι Δημοκράτες  εκτιμούν ότι η συντομότερη κατά το δυνατό επανένωση της Κύπρου θα συμβάλει τόσο στην δημιουργία συνθηκών ειρήνης και σταθερότητας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, όσο και στην ταχεία ανάκαμψη της Κυπριακής οικονομίας και στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Θα δημιουργήσει επίσης συνθήκες για την αποδοτικότερη και συντομότερη αξιοποίηση του φυσικού πλούτου της πατρίδας μας  προς όφελος όλων των Κυπρίων.

Αμμόχωστος: Οι Ενωμένοι  Δημοκράτες εκτιμούν ότι η επιστροφή της πόλης των Βαρωσίων στους νόμιμους ιδιοκτήτες της, στα πλαίσια της πρότασης που έχουν από κοινού υποβάλει η Πρόεδρος των ΕΔΗ, Πραξούλα Αντωνιάδου Κυριακού, με τον Πρόεδρο των Ευρωπαίων Φιλελευθέρων Δημοκρατών, Sir Graham Watson, θα αποτελέσει καταλύτη για την συνολική συμφωνία επανένωσης της Κύπρου.
Οι Ενωμένοι Δημοκράτες λυπούνται βέβαια να παρατηρήσουν ότι η κομματικοποίηση του Κυπριακού όπως διαφαίνεται από τους διορισμούς της διαπραγματευτικής ομάδας περιορίζει τις δυνατότητες επίλυσης του.

Ο διαχρονικός αποκλεισμός των γυναικών από την διαπραγματευτική διαδικασία δημιουργεί ερωτήματα για τη λειτουργία της Δημοκρατίας στην Κύπρο και για τη θέληση του κυρίαρχου κατεστημένου στη Κύπρο να εργαστεί για την επανένωση της πατρίδας μας.

Οι ΕΔΗ εκτιμούν ότι οι διεθνείς συγκυρίες  και οι εξελίξεις στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου συμβάλλουν ουσιαστικά στη δημιουργία ευνοϊκών συνθηκών εξεύρεσης συμφωνημένης λύσης για την επανένωση της Κύπρου, η οποία θα φέρει  μόνιμη ειρήνη και ανάπτυξη στην πατρίδα μας καθώς και στην ευρύτερη περιοχή.