Ο γρίφος της Ιρλανδίας - Ενωμένοι Δημοκράτες
15751
post-template-default,single,single-post,postid-15751,single-format-standard,bridge-core-1.0.6,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-theme-ver-18.2,qode-theme-bridge,disabled_footer_top,wpb-js-composer js-comp-ver-6.0.5,vc_responsive

Ο γρίφος της Ιρλανδίας

Ο γρίφος της Ιρλανδίας

Ο «Κελτικός Τίγρης» χρησιμοποιείται για μια φορά ακόμη από τις Βρυξέλλες σαν παράδειγμα προ μίμηση με αφορμή την επιτυχημένη ομολογιακή έκδοση του Δουβλίνου με το σλόγκαν «Κάντε το όπως η Ιρλανδία», αγνοώντας την ανθρωπιστική καταστροφή που συντελέστηκε από το 2010 και μετέπειτα, καθήν στιγμή η δημοσιονομική προσαρμογή συνεχίζεται παρά το γεγονός η αναφερόμενη χώρα κατόρθωσε να δανεισθεί με χαμηλά επιτόκια καθ’ ην στιγμήν το δημόσιο χρέος της ανέρχεται στο 124,4% του ΑΕΠ για το 2013 και το ύψος του δημόσιου χρέους ανέρχεται στο 7,4%. Πέραν τούτου οι τράπεζες της αποτελούν απειλή για την ευρύτερη οικονομική ανάκαμψη λόγω της Bank of Ireland και Allied Irish Bank που μάχονται να πείσουν ότι είναι χρηματοοικονομικά υγιείς με κρυφή το 25% των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Ο Ιρλανδικός λαός μάτωσε από την φτώχεια, ανεργία, πείνα και την μετανάστευση καθ’ ην στιγμήν από το 2008 κατευθύνθηκα προς τις τράπεζες 67,5 δισεκ. ευρώ (EFSF,EFSM,ΔΝΤ, διμερή δάνεια κ.λ.π.). Στην ουσία οι Ιρλανδοί έχασαν τις συντάξεις τους, ασφαλιστικές παροχές, επιδόματα ανεργίας, και το ΦΠΑ αυξήθηκε στο 23%. Ένας στους τρεις Ιρλανδούς βρίσκεται στον κίνδυνο της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού με την ανεργία να ανέρχεται στο 13% και η μετανάστευση να αγγίζει στις 300 χιλιάδες και με μια μείωση στο εισόδημα του φτωχού κατά 26%.

Η μικρή χώρα του Ατλαντικού προβάλλεται ως υπόδειγμα από την μεγάλη σχολή των πιστωτών καθ’ ην στιγμήν οι πραγματικοί ήρωες είναι ο Ιρλανδικός λαός των 4,6 εκατομμυρίων που έχασε τον ουρανό πάνω από τα κεφάλια του για να ανταποκριθεί στις περικοπές των 30 δισεκ ευρώ που του επιβλήθηκαν.

Ο λογαριασμός για την διάσωση των τραπεζών άγγιξε τα 10 χιλιάδες ευρώ για κάθε πολίτη της χώρας ενώ οι πάγιες επενδύσεις κατάρρευσα κατά 65% από το 2007 και το ποσοστό του ΑΕΠ είναι στο 10,6 με μια μείωση της εγχώριας ζήτησης στο 22%.
Τα κόκκινα δάνεια παραμένουν στο 23% ενώ οι άστεγοι φθάνουν στο 20%.

Το κλίμα ευφορίας που καλλιεργήθηκε από την επιτυχία της αναφερόμενης χώρας με δανεισμό 3,75% το επιτόκιο παρά το θετικό στοιχείο δεν σημαίνει μεγάλη επιτυχία γιατί είναι πολύ νωρίς για θριαμβολογίες. H κρίση στην ευρωζώνη είναι παρούσα και το καμπανάκι εξακολουθεί να κτυπά προειδοποιητικά και η επιτυχία της Ιρλανδίας αγνοεί τις περιφέρειες της χώρας που υπάρχει μια πραγματική πτώση της οικονομίας και των συνθηκών διαβίωσης όπου οι κάτοικοι τρώγουν δημητριακά για βραδινό.

Για να υπάρχει πραγματικό success story πρέπει να υπάρχει πραγματική αναβάθμιση σε όλα τα επίπεδα του λαού και όχι ο πλουτισμός των ολίγων.

Χαράλαμπος Μερακλής