Τα μηνύματα από το Νταβός - Ενωμένοι Δημοκράτες
15755
post-template-default,single,single-post,postid-15755,single-format-standard,bridge-core-1.0.6,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-theme-ver-18.2,qode-theme-bridge,disabled_footer_top,wpb-js-composer js-comp-ver-6.0.5,vc_responsive

Τα μηνύματα από το Νταβός

Τα μηνύματα από το Νταβός

Η πρόσφατη Παγκόσμια Οικονομική Συνάντηση (WEF) στο Νταβός της Ελβετίας έριξε τους προβολείς της στο χάσμα μεταξύ πλουσίων και φτωχών και σε μια σειρά θέματα όπως είναι η ανεργία που είναι τροχοπέδη για την ανάπτυξη στην Ευρώπη θυμίζοντας τα χαρακτηριστικά του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου του 1914 που φέτος γιορτάζουμε τα 100 χρόνια του και αιτία σε γενικές γραμμές ήταν η συρρίκνωση του εμπορίου, η αποκοπή του οικονομικού δυναμισμού της ανάπτυξης με τις χιλιάδες ανέργους κατά χώρα.

Παρά το γεγονός ότι ο πλούτος στον πλανήτη μας εξακολουθεί να αυξάνεται γρηγορότερα από τον πληθυσμό, εντούτοις όπως επισήμανε η Κριστίν Λαγκάρντ στο Φόρουμ αυτό δεν αποτελεί συνταγή για την σταθερότητα και βιωσιμότητα γιατί 85 άτομα κατέχουν όσα 3,5 δισεκατομμύρια άνθρωποι κατέχουν όλοι μαζί και τούτο οφείλεται στην απληστία, την πτώση του ανατολικού μπλόκ, την απορρύθμιση στις αγορές, την υιοθέτηση του νεοφιλελευθερισμού από τους Ρίγκαν-Θάτσερ και έγιναν αιτία να υιοθετηθούν από μια σειρά κυβερνήσεις.

Η έκθεση της Oxfam που φέρει τον τίτλο «Δουλεύοντας για λίγους» αποκαλύπτει ότι το 1% του πληθυσμού έχει συγκεντρώσει 110 τρισεκ δολάριων και αντιστοιχεί στο 50% του παγκόσμιου πλούτου που είναι 65 φορές μεγαλύτερο από την συνολική περιουσία του φτωχότερου 50% του πληθυσμού του πλανήτη και τούτο οφείλεται στο παγκοσμιοποιημένο χρηματοπιστωτικό σύστημα, στο ασύδοτο και σκανδαλώδες ευνοϊκό φορολογικό σύστημα που ευνοεί τον πλούτο.

Όπως επισημαίνεται στο δελτίο τύπου του WEF «αυτό το χάσμα θα προκαλέσει σημαντική ζημιά στην παγκόσμια οικονομία την επόμενη δεκαετία» που θα βρίσκεται σε ύφεση.

Το 40% των παρευρισκομένων θεωρούν τις «πολιτικές λιτότητας μαζί με την έλλειψη τονωτικής νομισματικής πολιτικής και το 62% των επενδυτών με την μη προσαρμογή της Ε.Ε. σαν τους βασικούς λόγους για τις διευρυμένες ανισότητες που δεν δημιουργήθηκαν με φυσικό τρόπο αλλά από τις πολιτικές που επιβλήθηκαν από την χρηματοοικονομική απορρύθμιση, τους φορολογικούς παράδεισους, τα απόρρητα, τις ανταγωνιστικές επιχειρηματικές πρακτικές, τους χαμηλότερους φορολογικούς συντελεστές στα υψηλά εισοδήματα, τις χαμηλές επενδύσεις ή περικοπές στις δημόσιες υπηρεσίες.

Σε μια σειρά σημαντικές χώρες όπως την Ισπανία, Βραζιλία, Ινδία, Νότια Αφρική, Βρετανία, ΗΠΑ θεωρούν ότι οι νόμοι κόβονται και ράβονται προς όφελος των πλουσίων.

Ο Πάπας Φραγκίσκος τόνισε στο μήνυμα του να σκεφτούν οι παρευρισκόμενοι στο Νταβός τα αίτια της κρίσης γιατί μεγαλώνει ο φόβος για κοινωνικές εκρήξεις και πολιτική αστάθεια γιατί όπως σημειώνεται στο «Βαρόμετρο Εμπιστοσύνης» για το 2014 που εκδόθηκε από την Edelman, η δυσπιστία των πολιτών έναντι των κυβερνήσεων αυξήθηκε κατακόρυφα και τούτο όπως επισημένεται στην ομιλία του προέδρου της τράπεζας UBS της Ελβετίας «η χαμηλή ανάπτυξη δεν προωθεί την παραγωγικότητα και την μείωση της ανεργίας και όπως επεσήμανε ο διευθυντής του ομίλου Accenture οι Ευρωπαίοι δεν ενδιαφέρονται για την τραπεζιτική Ένωση ή το δημόσιο χρέος αλλά για την ανεργία που είναι πρόκληση γι’ αυτούς.

Το κλίμα στο Νταβός είναι ζοφερό παρά τις αισιοδοξίες κάποιων για καλύτερες μέρες στο 2014 γιατί ο πλούτος 85 ανθρώπων αθροίζει 1,3 τρισεκ. δολάρια και το 1% του πληθυσμού των ΗΠΑ καρπώθηκε το 95% του πλούτου που δημιουργήθηκε από το 2009-2012 σε αντίθεση με το 90% του πληθυσμού είναι πτωχότερο πριν από μια πενταετία.

Πέρα τούτου η Γηραιά Ήπειρος παρά το γεγονός είναι ελκυστική για τους επενδυτές λόγω των διοικητικών δομών, του κράτους δικαίου που την διαχωρίζουν από τις άλλες οικονομίες, εντούτοις παραμένει καθηλωμένη σε πρακτικές και πολιτικές που την οδηγούν στην κατρακύλα.
Πρέπει να γίνει κατανοητό από τους Ευρωπαίους ηγέτες η κρίση που βιώνουν είναι πολιτική και δημοκρατική και δεν είναι μόνο ζήτημα τραπεζών και του ευρώ αλλά και επιβίωσης των λαών.

Χαράλαμπος Μερακλής
27-28/1/2014