Η στρατηγικής σημασίας συμβολή των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης στην επίλυση του Κυπριακού. - Ενωμένοι Δημοκράτες
15757
post-template-default,single,single-post,postid-15757,single-format-standard,bridge-core-1.0.6,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-theme-ver-18.2,qode-theme-bridge,disabled_footer_top,wpb-js-composer js-comp-ver-6.0.5,vc_responsive

Η στρατηγικής σημασίας συμβολή των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης στην επίλυση του Κυπριακού.

Η στρατηγικής σημασίας συμβολή των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης στην επίλυση του Κυπριακού.

Παράλληλα με τις ευχές και προσδοκίες μας για μια συμφωνημένη και όσο γίνεται σύντομη κατάληξη των συνομιλιών για την επίλυση του χρονίζοντος προβλήματος του Κυπριακού, θεωρούμε ως πολύ σημαντικό στοιχείο  του Κοινού Ανακοινωθέντος  την πρόνοια για υιοθέτηση Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης ως μια παράλληλη δραστηριότητα. Πιστεύουμε ότι πολλά από τα ευαίσθητα σημεία που χωρίζουν τις δυο Κοινότητες και που θα παρεμποδίζουν την κατάληξη και την τελική επικύρωση στα δημοψηφίσματα μιας συμφωνημένης λύσης, σχετίζονται με τις καχυποψίες για τις πραγματικές προθέσεις της «άλλης πλευράς».

Πιστεύουμε ότι, ενώ θα συνεχίζονται οι εντατικές συνομιλίες για μια συμφωνημένη κατάληξη σε όλες τις σημαντικές λεπτομέρειες του όλου προβλήματος, θα είναι δυνατό να εκφρασθούν κατά ουσιαστικό τρόπο οι πολίτες και των δυο Κοινοτήτων και να επηρεάσουν θετικά τους δυο Συνομιλητές συμμετέχοντας σε κοινά έργα και σε δραστηριότητες συμφιλίωσης. Η έναρξη εργασιών ανοικοδόμησης των Βαρωσίων με εργάτες και από τις δυο κοινότητες και η δραστηριοποίηση  Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων επιχειρηματιών σε εισαγωγές-εξαγωγές  από το λιμάνι της Αμμοχώστου  θα ενισχύσουν  το αίσθημα της συναδέλφωσης και διαβίωσης σε μια κοινή πατρίδα. Παρόμοια αισθήματα πολιτικής ομαλοποίησης και αισιοδοξίας για ένα μέλλον όπου όλες οι εμπλεκόμενες πλευρές θα έχουν να κερδίσουν,  θα μπορούν να αναπτυχθούν με το άνοιγμα των λιμανιών της Τουρκίας για πλοία με τη σημαία της Κυπριακής Δημοκρατίας και με πτήσεις των Κυπριακών Αερογραμμών πάνω από τον Τουρκικό εναέριο χώρο ως αποτέλεσμα μιας σταδιακής άρσης των ενστάσεων μας για το άνοιγμα κεφαλαίων στις διαπραγματεύσεις της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Περαιτέρω ενίσχυση της καταλυτικής φωνής των πολιτών και των δυο Κοινοτήτων θα μπορεί να προέλθει και από μια συμφωνημένη πολιτική εξαγγελία για συστηματικές επαφές και κοινές εκδηλώσεις μεταξύ των οργανωμένων συνόλων, των συνδικαλιστών, των εκπαιδευτικών και άλλων, καθώς και μιας κοινής συμμετοχής στα ψηφοδέλτια για τις Ευρωεκλογές του προσεχούς Μαίου.

Υπάρχει η πρόβλεψη πως οι «κόμποι» της τελικής κατάληξης για τη λύση του Κυπριακού θα φθάσουν στο «χτένι», και που επομένως θα πρέπει να πάρουμε τις τελικές μας αποφάσεις,  πριν τη λήξη της προσεχούς διετίας, όταν τα αποτελέσματα των διαφόρων ερευνών για εντοπισμό των πραγματικών ποσοτήτων υδρογονανθράκων που διαθέτουμε στην ΑΟΖ μας, και όταν και το Ισραήλ (και ο Λίβανος και η Αίγυπτος) θα είναι τελικά έτοιμοι για την εμπορία του δικού τους υποθαλάσσιου πλούτου, μη αποκλειομένου  και του ενδεχόμενου  για ένα αγωγό προς την Τουρκία που να διέρχεται μέσα από τα χωρικά ύδατα της Ομόσπονδης Κυπριακής Δημοκρατίας. Μέσα σε αυτά τα χρονικά περιθώρια θα πρέπει να προσπαθήσουμε με τρόπο συστηματικό και αποτελεσματικό να άρουμε τις όποιες επιφυλάξεις και καχυποψίες που έχει η μια πλευρά έναντι της άλλης υποβοηθούμενοι από τα στρατηγικής σημασίας μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης και της ενεργού πίεσης των απλών πολιτών στη διαμόρφωση και έγκρισή του τελικού σχεδίου λύσης.

Αν ένας αντιτείνει ότι με τέτοια μέτρα είναι ενδεχόμενο να δημιουργηθεί, απλώς, ένα πέπλο απατηλών και πρόσκαιρων αισθημάτων που θα αποκρύβουν τις πραγματικές και μακροπρόθεσμες επιδιώξεις της κάθε πλευράς, μια απάντηση υπάρχει: είτε θέλουμε όντως να λύσουμε το χρονίζον πρόβλημα που η συνέχισή του θα επιδεινώσει τις πραγματικότητες «επί του εδάφους», με απρόβλεπτες συνέπειες, είτε θα εμπιστευθούμε η μια Κοινότητα την άλλη προστατεύοντας τα μακροπρόθεσμα και νόμιμα συμφέροντα της κάθε πλευράς με συνομιλίες σε ένα κλίμα αμοιβαίας εμπιστοσύνης και κατανόησης. Συνομιλίες στη βάση των αμοιβαίων καχυποψιών μόνο σε αδιέξοδα θα καταλήξουν. Θα είναι κρίμα να χάσουμε και αυτή την ευκαιρία για να επανενώσουμε την κοινή μας πατρίδα, να απαλλαγούμε από τα κατοχικά στρατεύματα και να εφαρμόσουμε τις αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε μια ενωμένη ομόσπονδη και ειρηνική Κύπρο.
Τώρα που η διεθνής συγκυρία και τα εμπλεκόμενα συμφέροντα των ισχυρών παικτών της περιοχής ευνοούν μια ειρηνική Κύπρο, μια ελεύθερη επιχειρηματικά «Ελβετία» στην Ανατολική Μεσόγειο και που έχουμε ένα θεόσταλτο διαπραγματευτικό όπλο, αυτό των υδρογονανθράκων, θα είμαστε «άξιοι της τύχης μας» αν συνεχίσουμε να κοιτάζουμε πίσω αντί στο μέλλον. Στα χέρια μας είναι πώς θα το διαχειρισθούμε και, ασφαλώς, η ενίσχυση που μπορεί να μας προσφέρουν τα διάφορα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης  θα μπορούν να κάνουν το θαύμα τους.

Γιώργος Δ. Χριστοδουλίδης,
Μέλος της Γραμματείας των Ενωμένων Δημοκρατών, ΕΔΗ.