Ουκρανία σε κρίση λόγω γεωπολιτικών συσχετισμών II - Ενωμένοι Δημοκράτες
15763
post-template-default,single,single-post,postid-15763,single-format-standard,bridge-core-1.0.6,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-theme-ver-18.2,qode-theme-bridge,disabled_footer_top,wpb-js-composer js-comp-ver-6.0.5,vc_responsive

Ουκρανία σε κρίση λόγω γεωπολιτικών συσχετισμών II

Ουκρανία σε κρίση λόγω γεωπολιτικών συσχετισμών II

Η αυτοσυγκράτηση και σωφροσύνη λαού και πολιτικών μαζί με την υιοθέτηση μιας στάσης απέναντι στη Ρωσία που θα συμβάλει στην εδραίωση ενός παγκόσμιου πλουραλιστικού συστήματος θα οδηγήσει στην ειρήνευση της χώρας παρά μιας νέας ισορροπίας τρόμου και νέου ψυχρού πολέμου.

Η Ουκρανία είναι ένα τεχνητό δημιούργημα του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου και η ουκρανική εθνική ταυτότητα χτίστηκε επί τσάρων επάνω σε μια «ξεχωριστή γλώσσα που μοιάζει με την ρωσική. Το αντιρωσικό κίνημα ξεκίνησε από την αστική και μορφωμένη τάξη.
Η επανάσταση των μπολσεβίκων έφερε τα πάνω κάτω από το 1917-1920 γιατί αναπτύχθηκαν κινήματα που ζητούσαν αυτοδιάθεση όπου δημιουργήθηκαν νέα κράτη όπως η Δημοκρατία του Ουκρανικού Λαού των Κοζάκων Χατμανών, του Διευθυντηρίου και της Σοβιετικής Ουκρανίας. Στην επικράτεια των Αμβούργων δημιουργήθηκε η Λαϊκή Δημοκρατία της Δυτικής Ουκρανίας. Ο λιμός που επέβαλε ο Στάλιν κατά των Ουκρανών την έθεσε στο άρμα του Κρεμλίνου. Ο πρωταγωνιστής του πρώτου εμφυλίου πολέμου ήταν ο ασυμβίβαστος αναρχοκομμουνιστής Νέστορ Μαχνόπου που ηττήθηκε στην Νότια Ουκρανία αφού πολέμησε κατά του Λευκού και Κόκκινου Στρατού. Πέθανε στο Παρίσι από φυματίωση το 1934.

Όλα τα αναφερόμενα μαζί με την διχονομία, την πολιτική αστάθεια, την διχασμένη ταυτότητα και την επέμβαση τρίτων έφεραν την ποικιλόμορφη κρίση που βιώνει ο ουκρανικός λαός.

Η Δημοκρατία της Ουκρανίας είναι χώρα της ανατολικής Ευρώπης, η δεύτερη σε μέγεθος μετά την Ρωσία. Συνορεύει με Λευκορωσία, Ρωσία, Μολδαβία, Ρουμανία, Ουγγαρία, Σλοβακία, Πολωνία, Αζοφική Θάλασσα και Εύξεινο Πόντο.
Ο πληθυσμός της αποτελείται από Ουκρανούς, Ρώσους, Εβραίους Λευκορώσους, Μολδαβούς Βούλγαρους, Πολωνούς, Ούγγρους, Ρουμάνους, Τατάρους, Έλληνες.

Πρωτεύουσα είναι το Κίεβο. Η ιστορία της Ουκρανίας μπορεί να διαχωριστεί στην ηγεμονία του Κιέβου 9-12ος αιώνας, στην πολωνολιβουανική κυριαρχία, τον αγώνα των Ουκρανών για εθνότητα 13-14ος αιώνας, από τις δράσεις για ελευθερία των Κοζάκων, στην ένταξη στην Ρωσική και στην Αυτοκρατορία 16-18ος αιώνας, στην Οικονομική άνθηση και το εθνικό πρόβλημα 19ος- αρχές 20ου αιώνα, στον εμφύλιο πόλεμο 1917-1920, την σοβιετική Ουκρανία, 1917-1990 και την ελεύθερη Ουκρανία που οι εξελίξεις διαχωρίζονται στις σχέσεις με την Ρωσία, την «πορτοκαλί επανάσταση, τον πόλεμο μεταξύ των ομάδων για φιλορωσική και φιλοδυτική Ουκρανία με τη γνωστά αποτελέσματα των ημερών.

Η Ουκρανία τα επόμενα δυο χρόνια θα χρειασθεί βοήθεια μόνο από το ΔΝΤ 36 δισεκ εκτός από τις άλλες φιλικές της χώρες που την οδηγούν σε βαθειά οικονομική κοινωνική και πολιτική κρίση.

Χαράλαμπος Μερακλής