Ουκρανία σε κρίση λόγω γεωπολιτικών συσχετισμών I - Ενωμένοι Δημοκράτες
15761
post-template-default,single,single-post,postid-15761,single-format-standard,bridge-core-1.0.6,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-theme-ver-18.2,qode-theme-bridge,disabled_footer_top,wpb-js-composer js-comp-ver-6.0.5,vc_responsive

Ουκρανία σε κρίση λόγω γεωπολιτικών συσχετισμών I

Ουκρανία σε κρίση λόγω γεωπολιτικών συσχετισμών I

Στα συνεχιζόμενα γεγονότα στην Ουκρανία είναι στραμμένα τα βλέμματα της ανθρωπότητας που πριν από 95 χρόνια στις 22 Ιανουαρίου 1919 πραγματοποίησε για πρώτη φορά το εγχείρημα της εθνικής ενοποίησης του ανατολικού με το δυτικό τμήμα της σε ένα ενιαίο κράτος.

Σήμερα αυτή η ενότητα δοκιμάζεται από το ξέσπασμα της «ευρωεπανάστασης» που θέτει βίαια το ερώτημα με μια απάντηση να αιωρείται πιο πολύ ως απειλή και όχι λύση γιατί εδώ στην Ουκρανία συγκρούονται οι γεωπολιτικές τεκτονικές πλάκες ΕΕ-Δύσης-Μόσχας γιατί είναι η χώρα κλειδί για την οικοδόμηση της Ευρασιατικής Οικονομικής Ένωσης που θέλει να οικοδομήσει η Ρωσία με αντίστοιχη εκείνης που επιδιώκει η ελίτ του Βερολίνου για μια γερμανική Ευρώπη που στοχεύει στην δημιουργία μιας ζώνης αναχαίτισης της ρωσικής ισχύος στην ευρύτερη περιοχή όχι με την χρήση στρατιωτικών δυνάμεων αλλά με την απουσία αδρανών δυνάμεων.

Αλλαγή καθεστώτων γίνεται πια με τις κινητοποιήσεις στις πλατείες με την πληροφότηση των ΜΜΕ, των χρηματιστηρίων, τις διακινήσεις κεφαλαίων, από οίκους αξιολόγησης της οικονομίας, χρέη και ύφεση και όχι με τανκς.

Από τις κινήσεις που πραγματοποιεί η Μόσχα φαίνεται να αναζητά τρόπο «εκδίκησης» για την ήττα της από Ε.Ε-ΗΠΑ που εμφανίζεται έτοιμη για όλα εφαρμόζοντας το νέο δόγμα Μονρόε ότι δεν θα επιτρέψει καμιά ευρωπαϊκή παρέμβαση από το Δυτικό Ημισφαίριο για εκλογές παρά την γραμμένη συμφωνία εντός του Μαΐου. Oι μεγάλες δυνάμεις προωθούν περισσότερο τα δικά τους συμφέροντα παρά την ανωμαλία που επικρατεί στην χώρα, τους νεκρούς διαδηλωτές και της πολυτεμαχισμένης αντιπολίτευσης χαμηλού βεληνεκούς.

Η Ουκρανία είναι σημαντική για τους Ευρωπαίους γιατί έχει μια οικονομία 136 δισεκ δολαρίων, 55 εκατομ. κατοίκους μια στρατηγική θέση για το ΝΑΤΟ και τον συνεταιρισμό της ειρήνης και μια χώρα τράνζιτ για το ρωσικό γκάζι προς την Ευρώπη.
Η σημασία της Ουκρανίας για τη Ρωσία είναι ότι θα την στερήσει μια δυνητικά πλούσια βιομηχανική και αγροτική οικονομία και ένα πληθυσμό που είναι συγγενής εθνικά και θρησκευτικά. Από στρατιωτικής άποψης θα χάσει την κυρίαρχη θέση της στην Μαύρη Θάλασσα και αφού έχασε την Οδησσό που είναι η πύλη για το εμπόριο σε παγκόσμια κλίμακα και τώρα απειλή τον ναύσταθμο του στόλου στην Κριμαία.

Από πλευράς ΗΠΑ βλέπουν την Ουκρανία σαν δόρυ που επιβάλλεται στην Ρωσία όπως παρατηρεί ο Ζμπίγκνιον Μπρεξίνσκι ότι η αποδοχή για ένταξη της Ουκρανίας στους Ευρωπαϊκούς θεσμούς θα υποβοηθήσει και την ίδια να εξελιχθεί σε ένα δυτικού τύπου δημοκρατικό κράτος χωρίς αυτοκρατορικές βλέψεις που οδηγά στην απομόνωση μια «μοναχικής ευρασιατικής ταυτότητας και ύπαρξης».

Τα σοβαρά πολιτικά λάθη, η αποτυχημένη οικονομία, διαφθορά και οι περιορισμοί στα ατομικά δικαιώματα και ελευθερίες έγιναν ο πυρσός για την κρίση και την οικονομική χρεωκοπίαν της χώρας παρά το γεγονός ότι οι δυνάμεις της αντιπολίτευσης ιδεολογικά είναι εχθρικές μεταξύ τους και οι νεοναζί της χώρας πρωταγωνιστούν στα γεγονότα.

Η χώρα κρέμεται μπροστά στον κίνδυνο ενός εκτεταμένου εμφυλίου πολέμου, ακυβερνησίας, πλήρους χρεωκοπίας, επικράτησης των ακραίων στοιχείων, της αυτονόμησης και των κυμάτων μετανάστευσης προς Ευρώπη.

Χαράλαμπος Μερακλής