Έκκληση για το μέλλον της Κύπρου - Ενωμένοι Δημοκράτες
16133
post-template-default,single,single-post,postid-16133,single-format-standard,bridge-core-1.0.6,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-theme-ver-18.2,qode-theme-bridge,disabled_footer_top,wpb-js-composer js-comp-ver-6.0.5,vc_responsive

Έκκληση για το μέλλον της Κύπρου

Έκκληση για το μέλλον της Κύπρου

Οι Ενωμένοι Δημοκράτες, ΕΔΗ, σε πρόσφατη συνεδρία της Εκτελεστικής Γραμματείας αξιολόγησαν την κατάσταση όπως διαμορφώνεται μετά την αποτυχία της διάσκεψης για την Κύπρο στο Κραν Μοντάνα και τις διαμορφούμενες αρνητικές επιπτώσεις στο όλο θέμα της δίκαιης επίλυσης του Κυπριακού, κυρίως λόγω της πολιτικής της Τουρκίας. Οι ΕΔΗ πιστεύουν ότι η επίλυση του χρονίζοντος Κυπριακού θα πρέπει να γίνει στη βάση ενός δίκαιου συμβιβασμού των εκατέρωθεν δίκαιων συμφερόντων των εμπλεκομένων μερών με στόχο μια επανενωμένη Κύπρο, χώρα και λαός, στη βάση της γενικά αποδεκτής Δικοινοτικής Διζωνικής Ομοσπονδίας. Η πάροδος περεταίρω χρόνου χωρίς διαπραγματεύσεις και υπό τις  διαφαινόμενες εξελίξεις  μετά το Κραν Μοντάνα, προμηνύει σημαντική επιδείνωση της κατάστασης για τον Κυπριακό λαό, τόσο για τους Ελληνοκύπριους όσο και για τους ίδιους τους Τουρκοκύπριους. Είναι γι αυτό που θα πρέπει να επιδιωχθεί μια επανέναρξη της Διάσκεψης για το Κυπριακό από εκεί που έμεινε μετά το τελευταίο δείπνο στο Κραν Μοντάνα, το συντομότερο δυνατό εντός Σεπτεμβρίου- Οκτωβρίου.

Οι ΕΔΗ κάνουν έκκληση στον Πρόεδρο Αναστασιάδη να ζητήσει από τον  Γενικό Γραμματέα, Αντόνιο Γκουτέρες, την  επείγουσα επανασύγκληση της Διάσκεψης για το Κυπριακό ώστε  να συνεχισθεί η διαπραγμάτευση  μέσα στα πλαίσια που καθόρισε ο Γ.Γ. και χωρίς ειδικούς  εκ των προτέρων όρους ή προτάξεις  με κύριο στόχο ένα δίκαιο συμβιβασμό για όλους σε όλα τα εκκρεμούντα θέματα στη διαδικασία της διευθέτησης για  μια ανεξάρτητη Κυπριακή Ομόσπονδη Δημοκρατία, κανονικό μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η ήδη συμφωνηθείσα, (σημαντική), αρχή ότι οποιαδήποτε διευθέτηση που τυχόν να απαιτείται για την ασφάλεια της μιας Κοινότητας δε θα πρέπει να αποτελεί παράγοντα ανασφάλειας για την άλλη Κοινότητα  ενδεχομένως να αποτελεί τη χρυσή κλείδα στο γενικό θέμα «ασφάλεια». Αν ενδεχομένως θα χρειασθεί να υπάρξουν εγγυήσεις  για μια περιορισμένη,  χρονικά,  περίοδο για τη διατήρηση της ειρήνης και για την πλήρη εφαρμογή των όσων θα συμφωνηθούν, η ενδεδειγμένη διευθέτηση θα πρέπει να προέλθει από  το Συμβούλιο Ασφαλείας.

Οι ΕΔΗ καλούν όλα τα Κόμματα και τις πολιτικές παρατάξεις να παραμερίσουν τις τυχόν προτεραιότητές τους για τις προσεχείς Προεδρικές εκλογές και να συμπαρασταθούν  στον Πρόεδρο Αναστασιάδη για μια καλώς νοούμενη πατριωτική πρωτοβουλία επίλυσης του Κυπριακού στο σύντομο μέλλον, ώστε να αποφευχθούν οι διαφαινόμενες αρνητικές εξελίξεις που μόνο ζημιά θα  αποφέρουν για την Κύπρο μας στο σύνολό της.
Οι ΕΔΗ απευθύνονται επίσης και στις πολιτικές παρατάξεις στην Τουρκοκυπριακή Κοινότητα όπως εξασκήσουν την τυχόν απαραίτητη πίεση προς τον Πρόεδρο τους Μουσταφά Ακιντζί όπως ανταποκριθεί εποικοδομητικά σε μια τέτοια πρωτοβουλία του Προέδρου Αναστασιάδη για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό. Ειλικρινής πρόθεση όλων πρέπει να είναι η εξεύρεση ενός δίκαιου συμβιβασμού  για την επιτυχή επίλυση του Κυπριακού προς όφελος και των δυο Κοινοτήτων και του Κυπριακού λαού ως συνόλου, πριν οι διάφορες εξελίξεις περιπλέξουν  το πρόβλημα σε βαθμό που να γίνει ακόμη πιο περίπλοκο και που να ξεφύγει από το συμφωνημένο πλαίσιο της Δικοινοτικής Διζωνικής Ομοσπονδίας.

Για τη Εκτελεστική Γραμματεία,
Γιώργος  Δ. Χριστοδουλίδης,
Γενικός Γραμματέας, ΕΔΗ