Renew Europe και Ενωμένοι Δημοκράτες - Ενωμένοι Δημοκράτες
16153
post-template-default,single,single-post,postid-16153,single-format-standard,bridge-core-1.0.6,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-theme-ver-18.2,qode-theme-bridge,disabled_footer_top,wpb-js-composer js-comp-ver-6.0.5,vc_responsive

Renew Europe και Ενωμένοι Δημοκράτες

Renew Europe και Ενωμένοι Δημοκράτες

Κατά τις πρόσφατες  Ευρωκοινοβουλευτικές εκλογές, η ομάδα των Ευρωπαίων Φιλελευθέρων Δημοκρατών αναδείχθηκε ως η τρίτη μεγαλύτερη πολιτική οικογένεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης με 108 ευρωβουλευτές από 22 χώρες. Μαζί με τους ευρωβουλευτές του ALDEParty (Alliance of Liberals and Democrats for Europe Party) συντάχθηκαν και οι Γάλλοι ευρωβουλευτές του κόμματος του Γάλλου Προέδρου Emmanuel Macron, και όλοι μαζί μετονόμασαν την ομάδα των Φιλελευθέρων στο Ευρωκοινοβούλιο σε Renew Europe.

Η ονομασία Renew Europe ανταποκρίνεται στα μηνύματα της κοινωνίας για αντιμετώπιση συγκεκριμένων προβλημάτων που απασχολούν σήμερα τους Ευρωπαίους πολίτες όπως είναι η κλιματική αλλαγή, το μεταναστευτικό, η ανάγκη για μεγαλύτερη ανάπτυξη που να δημιουργεί θέσεις εργασίας και ιδιαίτερα για τους νέους, η καταπολέμηση της διαφθοράς, η ισότητα και άλλα.

Ουσιαστικά η Ευρωκοινοβουλευτική ομάδα  Renew Europe με τους Φιλελεύθερους Δημοκράτες ψηφίστηκε και εξελέγη από τους Ευρωπαίους πολίτες ως αντίποδας των εθνικιστικών, αποσχιστικών και αντιευρωπαϊκών πολιτικών δυνάμεων, οι οποίες πλέον ελέγχονται.

Και αυτό δεν είναι τυχαίο γιατί οι διαχρονικές αξίες του κοινωνικού φιλελευθερισμού που πρεσβεύει η πολιτική οικογένεια των Φιλελευθέρων Δημοκρατών και του Renew Europe είναι οι ίδιες οι αξίες επί των οποίων ιδρύθηκε και εδράζεται η Ευρωπαϊκή Ένωση, δηλαδή οι αξίες της ελευθερίας, της δημοκρατίας, της ισότητας, του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της κοινωνικής δικαιοσύνης και του κράτους δικαίου, όπως επίσης ταυτόσημο είναι και το βασικό Ευρωπαϊκό όραμα της Ειρήνης για την Ευημερία, όραμα που γεννήθηκε μέσα από τις στάχτες των δύο παγκοσμίων πολέμων με στόχο ποτέ ξανά!

Οι προτεραιότητες των Φιλελευθέρων και του Renew Europe για το κλίμα και την ισότητα, υιοθετήθηκαν από την νέα Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula von der Leyen και ήδη παρατηρούμε τα πρώτα απτά αποτελέσματα, όπου βαίνουμε για μια Ευρωπαϊκή Επιτροπή όπου οι γυναίκες Επίτροποι θα έχουν ισάριθμη εκπροσώπηση. Η πρόταση υποψηφιότητας της κυρίας Στέλλας Κυριακίδου ως της κύπριας Ευρωπαίας Επιτρόπου είναι μία θετική επιλογή προς αυτή την κατεύθυνση. Με την πολιτική φιλοσοφία του κοινωνικού φιλελευθερισμού, οι Ευρωπαίοι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες  αυτοκαθορίζονται ως το ‘’πολιτικό Κέντρο’’ στο πολιτικό προσκήνιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης , μεταξύ των συντηρητικών του Λαϊκού κόμματος από τη μια και των σοσιαλιστών από την άλλη. Είναι οι κατεξοχήν Ευρωπαϊστές εξού και η μεγάλη συμμετοχή και των Άγγλων Φιλελευθέρων (LibDems) οι οποίοι εναντιώνονται στο  Brexit και ζητούν να παραμείνει η πατρίδα τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Από τα πιο πάνω, μπορεί να γίνει αντιληπτό ότι η συμμετοχή κυπριακού πολιτικού κόμματος στις διεργασίες αυτής της Ευρωπαϊκής πολιτικής οικογένειας είναι αναγκαία για να μπορεί να έχει η Κύπρος φωνή εκεί που λαμβάνονται σημαντικές αποφάσεις για την Ευρώπη και ως εκ τούτου και για την Κύπρο. Οι Ενωμένοι Δημοκράτες είναι το μόνο κυπριακό πολιτικό κόμμα που συμμετέχει στην πολιτική οικογένεια των Ευρωπαίων Φιλελευθέρων Δημοκρατών, ως πλήρες μέλος του ALDEParty –πρώην ELDR- από το 1996. Η άποψη μας τυγχάνει μεγάλου σεβασμού σε αυτή την πολιτική ομάδα και είναι κάτι που πάντα προσπαθούμε να αξιοποιήσουμε προς όφελος της Κύπρου και ιδιαίτερα προς όφελος της επίτευξης της Επανένωσης της πατρίδας μας.

Προς αυτή την κατεύθυνση, οι Ενωμένοι Δημοκράτες θα συμμετάσχουν στο συνέδριο του ALDEParty που θα πραγματοποιηθεί τον προσεχή Οκτώβριο στην Αθήνα.

Σε όλη αυτή την προσπάθεια, η μόνη κρατική χορηγία προς τους Ενωμένους Δημοκράτες είναι το ποσό των €5300 που αντιστοιχεί με την ετήσια συνδρομή μας στο ALDEParty. Είμαστε μια πολιτική δύναμη που συμμετέχει σε μια από τις πιο σημαντικές πολιτικές οικογένειες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπου ο λόγος μας μπορεί να καθίσταται καθοριστικός και διερωτώμαι πια σκοπιμότητα εξυπηρετούν οι ειρωνείες που διαβάσαμε πρόσφατα αλλά και πολλές άλλες φορές στον ημερήσιο κυπριακό τύπο. Η έλλειψη ανεκτικότητας στην διαφορετική άποψη και ιδιαίτερα στην διαφοροποίηση από τον παλαιοκομματισμό στον τόπο μας κατατρέχει την  Κύπρο εδώ και δεκαετίες και εγκλωβίζει τους  πολίτες.

Παρά τις αντιξοότητες που αντιμετωπίζουμε, οι Ενωμένοι Δημοκράτες θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε τόσο εντός της Κύπρου, όσο και στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής πολιτικής μας οικογένειας για μια Ανανεωμένη Ευρώπη και μια Επανενωμένη Κύπρο.

Πραξούλα Αντωνιάδου Κυριακού
Πρόεδρος Ενωμένων Δημοκρατών