Σπύρου Χατζηγρηγορίου - Ενωμένοι Δημοκράτες
15615
page-template-default,page,page-id-15615,bridge-core-1.0.6,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-theme-ver-18.2,qode-theme-bridge,disabled_footer_top,wpb-js-composer js-comp-ver-6.0.5,vc_responsive

Σπύρου Χατζηγρηγορίου

Σπύρου Χατζηγρηγορίου
ΑΠΟΔΟΧΗ ΤΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ ΑΝΑΝ ΚΑΙ Η ΠΙΘΑΝΗ ΜΕΤΕΞΕΛΙΞΗ ΤΗΣ ΚΥΠΡΙΑΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ

Διάβασα πρόσφατα στoν ημερήσιο τύπο άρθρο του φίλου μου Γιώργου Κουμουλλή «Το Σχέδιο Ανάν συγκρινόμενο με το στάτους κβο» στο οποίο ο φίλος μου Γιώργος αναφέρει με σχετική λεπτομέρεια και με σαφήνεια πόσος χρόνος, πόσο μελάνι και πάσα προεδρικά δάκρυα αναλώθηκαν  για τη δαιμονοποίηση του σχεδίου.

 

Καταλαμβαίνω ότι η δαιμονοποίηση του σχεδίου και τα δάκρυα ήταν απαραίτητα αν ο στόχος θα επιτυγχάνετο, και ο οποίος όντως επετεύχθη, που δεν ήταν άλλος από την απόρριψη του σχεδίου στο προκαθορισμένο δημοψήφισμα.

 

Έχουν περάσει 13 χρόνια από το δημοψήφισμα του 2004 και έχω την άποψη ότι ενόσω το Κυπριακό παραμένει άλυτο και ενόσω διαπραγματευόμαστε ένα νέο σχέδιο παρόμοιο του σχεδίου Ανάν, γιατί δεν μπορούμε να ξεφύγουμε από τα περί Κύπρου διεθνή δεδομένα νομίζω ότι αξίζει τον κόπο να κάμνουμε συχνά μιαν ανασκόπηση και να εξετάζουμε αν ο χρόνος που στο μεταξύ έχει παρέλθει ενήργησε προς όφελος μας ή αν σας ένας νέος εφιάλτης μας επαναλαμβάνει  κάθε πέρσι και καλύτερα.

 

Υπολογίζεται ότι έχουν έκτοτε αποβιώσει 70.000 και πλέον πρόσφυγες και κάθε μέρα που περνά 12 περίπου άνθρωποι μεταβαίνουν στον παράδεισο χωρίς δικαίωμα επιστροφής και χωρίς να δουν την πατρίδα τους ελεύθερη, επανενωμένη και χωρίς στρατούς κατοχής.

 

Ο 20ος αιώνας γνώρισε δύο παγκόσμιους πολέμους και είχε 50 εκατ. νεκρούς. Σημειώνω ότι δεν μπορούμε να μετρούμε τον ανθρώπινο πόνο μόνο με τον αριθμό των νεκρών που αφήνει πίσω του ένας πόλεμος, χωρίς να εξετάσουμε τις άλλες  βραχυπρόθεσμες και τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις που έχει σ΄ όλα τα μήκη και πλάτη του πλανήτη μας Η «νίκη των συμμάχων» και η επιβολή των οδυνηρών, οικονομικών και πολιτικών κυρώσεων που επιβλήθηκαν κατά της τότε ηττημένης Γερμανίας έσπειραν ταυτόχρονα και τους σπόρους του δεύτερου Παγκόσμιου πολέμου.

 

Ως πρώτο παράδειγμα αναφέρω το γεγονός ότι η κυβέρνηση που συστάθηκε στην Κύπρο βάσει του συντάγματος του 1960 που μας κληροδότησε η Αγγλική αποικιοκρατία μαζί με τις  κοντόφθαλμες και εθνικοστατικές μας αξιώσεις μας, έφεραν τον πρώτον διαμελισμό της χώρας μας και η περιουσία των κατοίκων Γερολάκκου στο χωριό Φώττα, να είναι μέχρι σήμερα εγκλωβισμένη και απροσπέλαστη για τους νόμιμους ιδιοκτήτες της. Τα γεγονότα του 1963 αποτελούν την πρώτη  διχοτόμηση  που άφησε το 97% του Κυπριακού εδάφους υπό Ελληνοκυπριακή διοίκηση και το 3% υπό Τουρκοκυπριακή διοίκηση και επειδή το ποσοστό κατοχής από τους Τ/Κ ήταν μικρόν δεν επροβλημάτισε τους Ε/Κ για το τι ήθελε προκύψει.

 

Οι οικονομικές συνέπειες του πρώτου παγκοσμίου πολέμου ήταν (1) η επικράτηση του κομμουνιστικού καθεστώτος στη Ρωσία το 1918 και (2) η οικονομική κατάρρευση της Ευρώπης το 1931.

 

Ο δεύτερος Παγκόσμιος πόλεμος τέλειωσε και αυτός με νίκη των συμμάχων, εδημιούργησε όμως τον ψυχρό πόλεμο με διαμελισμό της παγκοσμιότητας σε δυτικούς και ανατολικούς και που κράτησε μέχρι το 1990.
Εκτός του ότι χώρισε τον πλανήτη μας σε ανατολή και δύση ταυτόχρονα αναπροσάρμοσε τα σύνορα πολλών χωρών δημιουργώντας έτσι πολλές αιτίες για νέες προστριβές και εθνοπραξίες και αφορμές για μικρότερους τοπικούς πολέμους.

 

Ένα σημαντικό παράδειγμα που είναι και σήμερα στην επικαιρότητα και το οποίο απειλεί τον πλανήτη μας με πυρηνικό πόλεμο είναι ο διαμελισμός της χερσονήσου της Κορέας σε βόρειο και νότιο Κορέα. Ο διαμελισμός της χερσονήσου συνεχίζεται μέχρι σήμερα και οποιαδήποτε προσπάθεια για λύση του θέματος διατρέχει τον κίνδυνο να ανοίξει το κουτί της Πανδώρας και επίσης διατρέχει τον κίνδυνο να εκραγεί ένας νέος παγκόσμιος πόλεμος, ο οποίος δυνατό να αποσταθεροποιήσει ακόμα  και την μεγάλη χώρα της Ασίας, την Κίνα.
Να υπενθυμίσω ότι η διχοτόμηση της χερσονήσου έγινε υπό την επίβλεψη των μεγάλων δυνάμεων το 1953.
Δυστυχώς, όπως τον πρώτον παγκόσμιο πόλεμο διαδέχθηκε ο δεύτερος με χειρότερες συνέπειες έτσι και τα γεγονότα της Κύπρου του 1963 διαδέχθηκαν το ελληνικό πραξικόπημα και η Τουρκική Εισβολή του 1974 που διαίρεσε τη χώρα μας σε «νότιο και βόρειο Κύπρο» και τώρα και 43 χρόνια αγωνιζόμαστε να εκδιώξουμε τα στρατεύματα κατοχής και να επανενώσουμε την πατρίδα μας. Ένα θετικό γεγονός του αξίζει να καταγράφει είναι ότι για την Κύπρο τον Μάιο του 2004 έγινε μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

 

Αν η Κύπρος μας ακολουθήσει πιστά τις Ευρωπαϊκές νουθεσίες που προβλέπονται στο σύνταγμα της Ευρώπης έχει μέλλον και προοπτική για μόνιμη ειρήνη και συμφιλίωση μεταξύ των κατοίκων των δύο βασικών κοινοτήτων της.

 

Ο μόνος δρόμος που μας απομένει είναι ο δρόμος που προβλέπεται στο καταστατικό της Ε.Ε. το οποίο διαλαμβάνει: «Παρόλο που όλοι μας παραμένουμε περήφανοι για την εθνική μας ταυτότητα και την ιστορία μας οι λαοί της Ευρώπης υπερβαίνουν τις προηγούμενες διαιρέσεις τους και περισσότερο είναι άρρηκτα συνδεδεμένοι και αποφασισμένοι να σφυρηλατήσουν μια κοινή μοίρα».

 

Σπύρος Χατζηγρηγορίου
Αντιπρόεδρος των Ενωμένων Δημοκρατών
Αύγουστος 2017

Σημερινή Επίσκεψη μου στο Δημοτικό Σχολείο Γερολάκκου 

 

Ένας Τουρκοκύπριος φίλος μου ο Τζεμαλ Βαρόγλου προθυμοποιήθηκε και με πήρε με το αυτοκίνητο του στο χωριό μου το Γερόλακκο.

 

Ήθελα από καιρό να πάρω την πρωτοβουλία να διοργανώσω μιαν πολιτιστική εκδήλωση στο χωριό μου.

 

Ως χώρο της εκδήλωσης είχα πάντοτε στο νου μου την αυλή του Δημοτικού Σχολείου,   πνευματικό φυτώριο του χωριού.

 

Θυμούμαι ότι είχε μια μεγάλη αυλή  με ευρύχωρες αίθουσες διδασκαλίας και κοιτώνες για τους δασκάλους.

 

Στο σχολείο την εποχή μου υπηρετούσαν 6 δάσκαλοι ως επί το πλείστον άνδρες, με 150 περίπου μαθητές και μικρόν αριθμό μαθητριών.

 

Σήμερα φοιτούν 300 μαθητές και απασχολεί 25 δασκάλους και δασκάλες.

 

Έγινε μεγάλη επέκταση στα κτίρια του σχολείου η αυλή του τσιμεντόθηκε κατά το πρότυπο της Λευκωσίας. Το χωριό έχει σήμερα 4000 περίπου κατοίκους έναν ευγενέστατο Δήμαρχο τον κ. Χουλουσή Μανισόνη και μιαν νεαρή ευπροσήγορη Διευθύντρια του σχολείου την κας Σέλτα Ερσόνι.

 

Συζητήσαμε πολλά θέματα και βρήκα μεγάλη κατανόηση και συμφωνήσαμε ότι μπορούμε να διοργανώσουμε, στο σύντομο μέλλον στο χωριό, μιαν διακοινοτική  πολιτιστική εκδήλωση.

 

Σκοπός της εκδήλωσης να δώσουμε στους πρώην και στους νυν κατοίκους του χωριού να σμίξουν, να τραγουδήσουν και να διασκεδάσουν μαζί. Ταυτόχρονα θα προωθήσουμε την συνύπαρξη και τη συνεργασία προς αμοιβαίον όφελος.

 

Θα μου μείνει πάντοτε στο νου ως μια αξέχαστη και συγκινητική επίσκεψη.

 

Σπύρος Χατζηγρηγορίου
Από το Γερόλακκό
31 Μαΐου 2017

 

Today’s Visit to Gerolakkos Elementary School

 

My Turkish Cypriot friend, Cemal Varoglu, was eager to take me with his car to Gerolakkos  in my own village.

 

I long wanted to take the initiative to organize a cultural event in my village.

 

As a venue I always had in mind the courtyard of the Primary School, a spiritual nursery in the village.

 

I remember it having a large courtyard with spacious classrooms and dormitories for teachers.

 

At school, at the time, I was attended by six teachers mostly male, with about 150 pupils and a small number of female pupils.

 

Today, 300 students attend and employ 25 teachers male and female.

 

There was a great expansion in the buildings of the school; its yard was cementated according to the Nicosia model.

 

The village currently has about 4,000 inhabitants, a noble Mayor, Mr. Hulusis Manisoni, and a young, promising School Director, Mrs. Selda Ersoni.

 

We discussed a lot of issues and we found a great deal of understanding and we agreed that we can organize, in the near future in the village, a cross-community cultural event.

 

The purpose of the event is to give the ex-villagers of the village to mingle, sing and have fun together. At the same time we will promote coexistence and cooperation for mutual benefit.

 

I will always remain in my mind as an unforgettable and emotional visit.

 

Spyros Chadjigregoriou
From Gerolakkos
31 May 2017

 

visit >> www.tringos.eu    www.ikme.eu