ΤΟ ΔΕΥΤΕΡΟ ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑ - Ενωμένοι Δημοκράτες
15960
post-template-default,single,single-post,postid-15960,single-format-standard,bridge-core-1.0.6,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-theme-ver-18.2,qode-theme-bridge,disabled_footer_top,wpb-js-composer js-comp-ver-6.0.5,vc_responsive

ΤΟ ΔΕΥΤΕΡΟ ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑ

ΤΟ ΔΕΥΤΕΡΟ ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑ

ΣΠΥΡΟΣ  ΧΑΤΖΗΓΡΗΓΟΡΙΟΥ – Λογιστής – Ελεγκτής B.A. (Econ.). A.T.T.I., F.C.A.
Μέλος Εκτελεστικής Γραμματείας Ενωμένων Δημοκρατών

Αφορμή για το σημερινό μου άρθρο η δημοσίευση στην εφημερίδα Φιλελεύθερος στις 18.7.12 με τίτλο «Τα χρυσά συμβόλαια των εκτελεστικών συμβούλων των Κυπριακών Τραπεζών» όπου η εφημερίδα αυτή ενημερώνει τους αναγνώστες της και το ευρύτερο κοινό ότι οι μισθοί και τα άλλα βραχυπρόθεσμα ωφελήματα τριών εκτελεστικών συμβούλων ήταν, για το έτος 2011, €1.617.000.

Στη συνέχεια, η εφημερίδα αναφέρει ότι οι απολαβές και τα ωφελήματα του τέως διευθύνοντος συμβούλου της Λαϊκής Τράπεζας, για το έτος 2011, ήταν €1.166.000 και ότι με την παραίτηση του έλαβε επιπρόσθετο ποσό ύψους €1.543.000. Αξίζει νομίζω να μας πουν οι δυο τελευταίοι Υπουργοί Οικονομικών τι ωφελήματα πήραν από την Τράπεζα Κύπρου, με την Υπουργοποίησή τους.

Στην επόμενη σελίδα της ίδιας εφημερίδας αναφέρεται ότι «Σε αναμμένα κάρβουνα για αξιόγραφα των δυο τραπεζών» ήταν οι εξαπατημένοι και απογοητευμένοι επενδυτές στη χθεσινή πρώτη παγκύπρια συγκέντρωσή τους, στη Χοιροκοιτία.

Οι δύο τράπεζες δεν αναγνωρίζουν την υποχρέωση τους για καταβολή των τόκων των χρεογράφων και την μετατροπή τους σε άλλα χρεόγραφα με ημερομηνία λήξης.

Κατά την άποψη μου αυτή η συμπεριφορά των δυο τραπεζών ισοδυναμεί με εξαπάτηση, κατάχρηση εξουσίας, αλαζονική συμπεριφορά προς τους θεσμούς και τους κανόνες χρηστής διοίκησης.

Συμπεραίνω ότι το κακό που επέφεραν στον τόπο μας ισοδυναμεί με δεύτερο πραξικόπημα και τρίτην εισβολή, με χειρότερες επιπτώσεις από τα τραγικά γεγονότα του 1974.

Για τα γεγονότα του 1974 θεωρήθηκε υπεύθυνος ένας άνθρωπος ονόματι «Σαμψών», ο οποίος καταδικάστηκε και φυλακίστηκε και το όνομα του γράφτηκε με μελανά γράμματα στην ιστορία της Κύπρου, «ως ο Σαμψών του 1974».

Για την χρεοκοπία του ΧΑΚ του 1999 και για το σημερινό οικονομικό τραπεζικό ξεπούλημα πολύ λίγα άτομα μίλησαν, είτε γιατί ακόμα νομίζουν ότι βλέπουν όνειρο, ή είναι μια θεϊκή πράξη, ή κάποιο κινηματογραφικό έργο φαντασίας όπως η επίθεση των ουράνιων Άβαταρ.

Δεν συμμερίζομαι την άποψη ότι το κακό που μας βρήκε ήταν θεϊκός σεισμός, αλλά ήταν αποτέλεσμα συλλογικών αποφάσεων των Διοικητικών Συμβούλων  των τραπεζών και άλλων Κυβερνητικών Αξιωματούχων που μπορούσαν να προβλέψουν, να εκτιμήσουν και να εμποδίσουν το επερχόμενο κακό.

Τα Διοικητικά Συμβούλια των τραπεζών, μας είπαν το 1999 ότι οι μετοχές μας αντιστοιχούσαν με πίνακες «Μόνα Λίζα», ή ακόμα όταν επεκτείνουν τις εργασίες τους πέραν της Μεσογείου και διασχίσουν τον Ατλαντικό και Ειρηνικό Ωκεανό, θα ζούμε όλοι οι τραπεζικοί μέτοχοι ως «Κροίσοι» και μας προέτρεψαν να μην τις αποξενωθούμε. Με την προτροπή τους όμως χάσαμε και τα αυγά και το καλάθι.

Το σημερινό δεύτερο πραξικόπημα είναι χειρότερο από το πρώτο, γιατί τότε είμαστε νεώτεροι και άφθαρτοι, ενώ το σημερινό οικονομικό ξεπούλημα μας βρήκε αδύνατους και εξαντλημένους από τις συνέπειες του πρώτου.

Είμαι από τους παλαιότερους μετόχους των κυπριακών τραπεζών. Ακολούθησα σε μεγάλο βαθμό τη θεωρία ότι οι επενδύσεις σε τραπεζικές μετοχές θεωρούνται σταθερές, με τους λιγότερους επενδυτικούς κινδύνους και πήραν το όνομα “blue Chips”. Οι ιθύνοντες των τραπεζών και οι άλλοι Αξιωματούχοι του κράτους μας μάς απέδειξαν, με τον χειρότερο τρόπο, ότι τα “blue chips” που είχαμε έγιναν “red and red” για τα σκουπίδια.

Μια άλλη πρόσφατη προσωπική μου εμπειρία. Ζήτησα από τις εμπορικές τράπεζες και τα συνεργατικά ιδρύματα ένα βραχυπρόθεσμο δάνειο (ένα έτος) μερικών χιλιάδων ευρώ, για επείγουσα συντήρηση της κατοικίας μου, προσφέροντας πολλαπλάσιαν εγγύηση με ακίνητη περιουσία.

Η απάντηση που πήρα ήταν, «λυπούμαστε κ. Σπύρο αλλά λόγω οδηγιών από την Κεντρική Τράπεζα δεν μπορούμε να  σου παραχωρήσουμε το δάνειο γιατί είσαι πάνω από 70 χρονών (είμαι όντως 80).

Αυτή είναι η ανθρώπινη συμπεριφορά των τραπεζών και του κράτους προς τους ανθρώπους όπως εγώ, εκατομμυριούχος σε ακίνητη περιουσία, από το Γερόλακκο και πρόσωπο που οι τράπεζες ξεζούμιζαν, ποικιλοτρόπως, για πολλές δεκαετίες.

Απορία μου, θα συνεχίσουν οι διάφοροι που ευθύνονται για τα κακά που περνά σήμερα ο τόπος μας «να ζουν και να βασιλεύουν» ατιμώρητοι και για πόσα χρόνια ακόμα;

Σπύρος Χατζηγρηγορίου
από το Γερόλακκο