05 Μαρ Έχω μιαν απορία…
Άρθρο από τον Δρα Γιώργο Δ. Χριστοδουλίδη
Ομολογώ ότι όταν σκέφτηκα να γράφω το κείμενο αυτό ήταν με κάποιο δισταγμό γιατί θα έκανα αναφορά στο θέμα της Εθνικής Φρουράς που το θεωρώ ως ένα από τα πιο ευαίσθητα στην κοινή γνώμη. Όμως, τόλμησα!
Η επιχειρησιακή ικανότητα και ετοιμότητα της Εθνικής Φρουράς είναι η μόνη μας ελπίδα για αποτροπή και για συγκράτηση της Τουρκικής επιθετικότητας στο Κυπριακό έδαφος. Κατά τα άλλα, για την τελική απαλλαγή από τα κατοχικά αυτά στρατεύματα οι ελπίδες μας στηρίζονται στη διεκδίκηση με ειρηνικά πολιτικά μέσα του δικαίου μας έναντι ενός εισβολέα καθώς και στην εξασφάλιση πολιτικής στήριξης από τα Ηνωμένα Έθνη και από τους δυνητικούς συμμάχους μας. Η διαδικασία των Συνομιλιών που διεξάγουμε για σαράντα τόσα χρόνια γίνεται στη βάση της επιδίωξης της τελικής επίλυσης του θέματος της κατοχής μέσω συνομιλιών.
Όλοι μας σήμερα βομβαρδιζόμαστε συνεχώς με θετικές και ενθαρρυντικές δηλώσεις των εκπροσώπων την Ηνωμένων Εθνών, της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της Αμερικάνικης και της Βρετανικής κυβέρνησης, αλλά και αυτής ακόμη της Τουρκικής, ότι οι συνομιλίες που άρχισαν ανάμεσα στον Πρόεδρο μας, Νίκο Αναστασιάδη, και τον Εκπρόσωπο της Τουρκοκυπριακής Κοινότητας, Μουσταφά Ακιντζί, έχουν κάθε προοπτική επιτυχούς κατάληξης εντός του τρέχοντος έτους, 2016. Μάλιστα σε κάποια στιγμή ο δικός μας Πρόεδρος πιστεύοντας σε μια αναδυόμενη προοπτική για σύντομη κατάληξε εντός του Μαρτίου-Απριλίου βολιδοσκόπησε τα διάφορα κοινοβουλευτικά κόμματα κατά πόσο θα έβλεπαν θετικά την αναβολή των προγραμματιζόμενων Βουλευτικών Εκλογών του προσεχούς Μαΐου! Πρόσθετα, ο Πρόεδρος μας και ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, μας διευκρινίζουν ότι οι συνομιλίες που συνεχίζονται μέσα σε ένα αισιόδοξο και εποικοδομητικό κλίμα είναι πολύ λεπτομερειακές με στόχο να καλύψουν όλες τις πτυχές μιας διαρκούς και ειρηνικής συμβίωσης των δυο Κοινοτήτων ώστε το νέο σύνταγμα με όλες τις πρόνοιές του να μπορεί να λειτουργήσει χωρίς ασάφειες από την ώρα μηδέν! Όπως είναι επίσης γνωστό, ανάμεσα στις διάφορες πρόνοιες του νέου συντάγματος είναι και αυτό της αποστρατικοποίησης σε μια Δημοκρατία χωρίς ξένα στρατεύματα, με εξαίρεση ενδεχομένως, της απαίτησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην οποία θα συνεχίσει το νέο Ομόσπονδο Κράτος μας να είναι μέλος, για ένα μικρό «εκστρατευτικό» σώμα, (ένα Τάγμα των τριακόσιων ανδρών;;), που να διασφαλίζει τις ανάγκες και τις διεθνείς υποχρεώσεις των μελών της Ένωσης.
Και εδώ είναι που μου γεννάται η απορία. Αν μέχρι το καλοκαίρι που μας έρχεται, ή και ενδεχομένως ενωρίτερα, θα καταλήξουμε σε μια συμφωνία ανάμεσα στους δυο Συνομιλητές και θα πάμε σε μια Πολυμερή Διάσκεψη κυρίως για τα θέματα των εγγυήσεων και της ασφάλειας των δυο Κοινοτήτων , και με την ελπίδα της επιτυχούς κατάληξης και αυτής της διαδικασίας να πάμε σε Δημοψηφίσματα ενωρίς το φθινόπωρο με την προσδοκία να αρχίσει να λειτουργεί σε όλες τις τες πτυχές η νέα Κυπριακή Ομόσπονδη Δημοκρατία αμέσως μετά, το σχετικό ερώτημα είναι: πώς η Κυβέρνηση Αναστασιάδη που πρωτοστατεί στην καλλιέργεια κλίματος προσδοκίας για σύντομη και επιτυχή κατάληξη των συνομιλιών για επίλυση του Κυπριακού έρχεται η ίδια να εξαγγείλει ένα σχέδιο μακροπρόθεσμης εμβέλειας με μόνιμη στρατιωτική δύναμη τριών χιλιάδων νέων προσλήψεων και με αγορά νέου και σύγχρονού εξοπλισμού, αν όλες αυτές οι διαδικασίες θα ξηλωθούν σε μερικούς μήνες και θα αποτελούν «ιστορία» πριν το τέλος του χρόνου; Μήπως δεν θα ήταν φρόνιμο και σκόπιμο να ανασταλεί αμέσως η νέα αυτή ξαφνική, βεβιασμένη και εν πολλοίς ανακόλουθη εξαγγελία, και να αναμένουμε μέχρι το φθινόπωρο είτε για την ενδεχόμενη μετατροπή της Εθνικής Φρουράς σε μια μικρή δύναμη υπό την δικαιοδοσία της Κεντρικής Ομόσπονδης Δημοκρατίας της Κύπρου στα πλαίσια μιας συμφωνίας επίλυσης του Κυπριακού, είτε για μια ακόμη πιο ουσιαστική αναβάθμισή της σε περίπτωση που η Τουρκία θα αποδειχθεί και πάλιν αδιάλλακτη και δείξει, ενδεχομένως και παρ’ ελπίδα, «τα δόντια» της σαν ο νέος ταραχοποιός στην Ανατολική Μεσόγειο;
Δρ Γιώργος Δ. Χριστοδουλίδης
Τηλ. 99562371
christodoulides.g@cytanet.com.cy