Έκτακτη Συνεδρία Ενωμένων Δημοκρατών - Ενωμένοι Δημοκράτες
15919
post-template-default,single,single-post,postid-15919,single-format-standard,bridge-core-1.0.6,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-theme-ver-18.2,qode-theme-bridge,disabled_footer_top,wpb-js-composer js-comp-ver-6.0.5,vc_responsive

Έκτακτη Συνεδρία Ενωμένων Δημοκρατών

Έκτακτη Συνεδρία Ενωμένων Δημοκρατών

Σε ειδική πρόσφατη συνεδρία της Γραμματείας των Ενωμένων Δημοκρατών, ΕΔΗ, έγινε ανασκόπηση των τελευταίων εξελίξεων στον πολιτικό χώρο και λήφθηκαν οι ακόλουθες αποφάσεις:

1. Η Γραμματεία των Ενωμένων Δημοκρατών , ΕΔΗ, αξιολογεί ως σημαντική εξέλιξη την επάξια ανάθεση από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στην Πρόεδρο μας Πραξούλα Αντωνιάδου Κυριακού του ιδιαίτερα αναπτυξιακού Υπουργείου Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, στην κρίσιμη αυτή φάση της διαμόρφωσης πολιτικών και πρακτικών για την ανάκαμψη της οικονομίας και την έξοδο από τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει ο τόπος μας λόγω  της οικονομικής ύφεσης που μαστίζει το παγκόσμιο και μετά τη καταστροφική έκρηξη στο Μαρί.

2. Οι Ενωμένοι Δημοκράτες είναι βέβαιοι ότι με τη στενή συνεργασία και τη συνέργεια όλων των μελών του Υπουργικού Συμβουλίου υπό τη νέα του ανανεωμένη  σύνθεση, θα μπορέσουν να αντιμετωπιστούν τα διάφορα προβλήματα με επιτυχία και να προωθηθεί η εφαρμογή της κοινωνικά φιλοπρόοδης και οικονομικά  αναπτυξιακής πολιτικής του Προέδρου Χριστόφια.  Με ανοίγματα προς την κοινωνία, με διάλογο και δημιουργικές προτάσεις μπορεί να αναπτυχθεί μια ευρύτερη κοινωνική συμμαχία που θα βγάλει τον τόπο από τις δυσκολίες.

3. Οι Ενωμένοι Δημοκράτες εκτιμούν ότι η συμμέτοχή του Κόμματος μας στο νέο Κυβερνητικό σχήμα, και δεδομένου ότι οι ΕΔΗ είναι πλήρες μέλος των Ευρωπαίων  Φιλελευθέρων Δημοκρατών, της τρίτης μεγαλύτερης πολιτικής οικογένειας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, θα συμβάλει  στην ενεργότερη στήριξη των διαφόρων Σωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις προσπάθειες του Προέδρου Χριστόφια να επιτύχει συμφωνία για την επανένωση της Κύπρου  στη βάση του συμφωνημένου πλαισίου της Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα όπως αυτή προνοείται από τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. Προσβλέπουμε ότι η αμοιβαία αποδεκτή συμφωνία για την επανένωση του τόπου θα τεθεί ενώπιον του Κυπριακού λαού, στο σύνολό του, για έγκριση πριν από την ανάληψη της Προεδρίας της Ε.Ε. από την Κυπριακή Δημοκρατία.

4. Αναφορικά με τις προκλητικές δηλώσεις του Τούρκου Πρωθυπουργού, οι ΕΔΗ εκτιμούν ότι η Τουρκία δεν μπορεί παρά να ενδιαφέρεται για τη συνέχιση της ενταξιακής της πορείας στην ΕΕ και -αφού η Κύπρος είναι η μόνη χώρα που θα μπορούσε να δώσει αυτή τη στιγμή συνέχεια σε αυτήν την πορεία- η Τουρκία έχει συμφέρον να συμβάλει θετικά στις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού και επανένωσης της Κύπρου και προς αυτή την κατεύθυνση καλείται να επικεντρωθεί.

5. Τριάντα εφτά χρόνια  μετά την κατάληψη της Κερύνειας, της Αμμοχώστου, της Μόρφου, της Μεσαορίας, της Καρπασίας και τόσων χωριών της αγαπημένης μας πατρίδας, βρισκόμαστε ίσως στη πιο κρίσιμη καμπή του Κυπριακού. Είτε καταφέρνουμε να φτάσουμε σε μια Λύση επενενώνοντας τον τόπο είτε θα οδηγηθούμε στην παγίωση της διχοτόμησης. Μόνος δρόμος η εντατική, πολύπλευρη προσπάθεια για Λύση και Επανένωση στους επόμενους μήνες. Κανένας άλλος υπολογισμός ή σκοπιμότητα δεν χωρεί.