Ομιλία Αντωνιάδου-Συνέδριο ΕΔΗ - Ενωμένοι Δημοκράτες
15930
post-template-default,single,single-post,postid-15930,single-format-standard,bridge-core-1.0.6,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-theme-ver-18.2,qode-theme-bridge,disabled_footer_top,wpb-js-composer js-comp-ver-6.0.5,vc_responsive

Ομιλία Αντωνιάδου-Συνέδριο ΕΔΗ

Ομιλία Αντωνιάδου-Συνέδριο ΕΔΗ

Εξοχότατε κύριε Πρόεδρε της Κυπριακής Δημοκρατίας, Εξοχότατε Πρόεδρε Βασιλείου, Έντιμε κύριε Υφυπουργέ παρά τω Προέδρω,

Αξιότιμοι ηγέτες και εκπρόσωποι των Ελληνοκυπριακών και Τουρκοκυπριακών κομμάτων,

Dear Leaders and representatives of the Greek Cypriot and Turkish Cypriot Political Parties,

Αξιότιμε κύριε βουλευτή της Δημοκρατικής Συμμαχίας, κύριε Γιώργο Κοντογιάννη, Dear Tasos Georgiou, Head of the office of the European Parliament in Cyprus, Dear Ambassador of Slovakia

Dear representatives of the Embassy of Greece

Αγαπητέ κύριε Δήμαρχε,

Αγαπητοί προσκεκλημένοι,

Αγαπητές συναγωνίστριες,

Αγαπητοί συναγωνιστές,

 

Το 5ο τακτικό και εκλογικό συνέδριο των Ενωμένων Δημοκρατών βρίσκει την πατρίδα μας μπροστά σε μια σύνθετη και καθοριστική πρόκληση.

 

Μια πρόκληση που αποτελείται από

-τη συνέχιση της προσπάθειας για επανένωση της Κύπρου,
-την πρόκληση της επιτυχούς διεξαγωγής της Κυπριακής Προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης,
-την αντιμετώπιση των επιπτώσεων από την διεθνή οικονομική κρίση,
-αλλά και την προοπτική μιας κάθετης διαφοροποίησης του σκηνικού των προκλήσεων, προς ένα σκηνικό λαμπρών ευκαιριών που καλούν προς αξιοποίηση – με σύνεση και υπευθυνότητα, αλλά παράλληλα με όραμα και τόλμη. Όραμα που να ατενίζει το μέλλον με αισιοδοξία, που να αντλεί διδάγματα από το παρελθόν χωρίς όμως να είναι δέσμιο του παρελθόντος.
Οι προσπάθειες για την επανένωση της Κύπρου πήραν μια καινούρια ελπιδοφόρα πορεία με την εκλογή του Δημήτρη Χριστόφια στην Προεδρία της Κυπριακής Δημοκρατίας τον Φεβράρη του 2008, γεγονός στο οποίο συνέτειναν καθοριστικά και οι Ενωμένοι Δημοκράτες.

 

Η νέα διαδικασία των συνομιλιών που άρχισε την Άνοιξη του 2008 δημιούργησε πολλές ελπίδες όπως και οι κοινές δηλώσεις που οι ηγέτες των δύο κοινοτήτων, Χριστόφιας και Ταλάτ, έκαναν τον Μάιο και Ιούλιο του 2008 για την επίτευξη συμφωνημένης λύσης για την επανένωση της Κύπρου στη βάση της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα όπως αυτή καθορίζεται στα σχετικά ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών.

 

Σημειώνω ότι με την ευκαιρία αυτής της εξέλιξης οι Ενωμένοι Δημοκράτες κατάφεραν να εξασφαλίσουν ομόφωνο ψήφισμα για την Κύπρο στο Συνέδριο των Ευρωπαίων Φιλελευθέρων Δημοκρατών που πραγματοποιήθηκε το 2009 στην Βαρκελώνη, ψήφισμα που υιοθέτησε επακριβώς το λεχτικό των συμφωνιών των δύο ηγετών.

 

Δυστυχώς με την απώλεια της ηγεσίας της Τουρκοκυπριακής κοινότητας από τον κύριο Ταλάτ, οι συνομιλίες σταμάτησαν να προχωρούν με ικανοποιητικό ρυθμό και σε κάποια κεφάλαια σημείωσαν οπισθοδρόμηση.

 

Όσον αφορά τις εξελίξεις στην Τουρκία, ο πρωθυπουργός Ερτογάν έχει ενισχύσει καθοριστικά την εκλογική του δύναμη και προχώρησε σε τέτοιες μεταρρυθμίσεις που να του επιτρέπουν -αν βέβαια αποφασίσει- να προχωρήσει με κινήσεις που θα οδηγούν στη λύση του Κυπριακού.

 

Κατά την ίδια περίοδο, ξέσπασε και η διεθνής οικονομική κρίση, η οποία άρχισε ως χρηματοοικονομική αλλά εξελίχθηκε σε οικονομική, κοινωνική και πρόσφατα σε πολιτική. Σε οικονομική λόγω της βοήθειας που οι κυβερνήσεις αναγκάστηκαν να δώσουν στις τράπεζες για να αποτρέψουν την κατάρρευση τους, στερώντας έτσι πόρους από την ανάπτυξη και δημιουργώντας ταυτόχρονα μεγάλα δημοσιονομικά ελλείμματα. Αργότερα σε κοινωνική γιατί η ανάπτυξη στερήθηκε πόρων, με αποτέλεσμα τη δημιουργία μεγάλων ποσοστών ανεργίας και κοινωνικής δυσπραγίας. Και πρόσφατα σε πολιτική, με την πίεση προς τις κυβερνήσεις –ιδιαίτερα της Ευρωπαϊκής Ένωσης- να αντιμετωπίσουν ριζικά τις επιπτώσεις αλλά και τα αίτια της κρίσης.

 

Οι αγορές δοκιμάζουν ουσιαστικά αυτή την στιγμή τις αντοχές των κρατών, ενώ θα έπρεπε εξαρχής  τα κράτη να είχαν ρυθμίσει επαρκώς τις αγορές ούτως ώστε να μην μπορέσουν να εξελιχθούν σε καζίνο κεφαλαίου, όπως πολύ χαρακτηριστικά είπε ο νέος ηγέτης των Ευρωπαίων Φιλελευθέρων Δημοκρατών, ο Sir Graham Watson, αμέσως μετά την εκλογή του τον περασμένο μήνα στο Συνέδριο του κόμματος στο Παλέρμο.

 

Η διεθνής οικονομική κρίση δεν μπορούσε να αφήσει βέβαια ανεπηρέαστη την πατρίδα μας που έχει μια ανοιχτή οικονομία – που εξαρτάται δηλαδή σε μεγάλο βαθμό από την εξωτερική ζήτηση. Είναι σημαντικό όμως να σημειωθεί ότι τα βασικά μεγέθη της Κυπριακής οικονομίας παραμένουν εντός ελέγχου, ιδιαίτερα όσο αφορά το δημόσιο χρέος που βρίσκεται κοντά στο κριτήριο του Μάαστριχτ. Παραμένει βέβαια το θέμα της έκθεσης των Κυπριακών τραπεζών στην Ελληνική οικονομία, που διαφαίνεται ότι θα μπορέσει να αντιμετωπισθεί, με παράλληλο όμως περιορισμό της δανειοδοτικής δυνατότητας των τραπεζών.

 

Προς αντιμετώπιση των επιπτώσεων της διεθνούς οικονομικής κρίσης, η Κυβέρνηση λαμβάνει θαρραλέα αλλά στοχευμένα και συνετά μέτρα τα οποία για να έχουν όμως αποτέλεσμα χρειάζεται να τύχουν της στήριξης τόσο της Βουλής όσο και των κοινωνικών εταίρων. Παράλληλα με σκοπό τον μακροπρόθεσμο περιορισμό των δημοσιονομικών ελλειμμάτων πρέπει να τονωθεί η ανάπτυξη η οποία θα αυξήσει και τα έσοδα του κράτους και θα οδηγήσει βέβαια και σε μείωση της ανεργίας.

 

Οι Ενωμένοι Δημοκράτες εκτιμούν ότι αυτή δεν είναι σίγουρα ούτε η ώρα ούτε η ευκαιρία των κομματικών αντιπαραθέσεων. Η ίδια η Ευρωπαϊκή μας οικογένεια,  έχει δείξει το δρόμο, όταν επεσήμανε στα διάφορα κόμματα των χωρών που αντιμετωπίζουν τα μεγαλύτερα προβλήματα ότι πρέπει όλοι να συναινέσουν προκειμένου η χώρα τους να εξέλθει από την κρίση.

 

Στην Κύπρο όμως αυτή τη στιγμή διαπιστώνουμε ότι τα κόμματα της αντιπολίτευσης προσεγγίζουν τα προβλήματα που επέφερε η διεθνής οικονομική κρίση ως μια ευκαιρία υπόσκαψης της κυβέρνησης και ενίσχυσης της κομματικής τους δύναμης, παρά ως αναγκαιότητα ανάληψης συλλογικής ευθύνης προς αντιμετώπιση των προβλημάτων και έξοδο από την κρίση.

 

Στον αντίποδα των αρνητικών εξελίξεων που επέφερε η διεθνής οικονομική κρίση, η Κύπρος βρίσκεται αυτές τις μέρες μπροστά στην προοπτική μιας κάθετης διαφοροποίησης του σκηνικού των προκλήσεων, προς ένα σκηνικό λαμπρών προοπτικών όπως αυτό μπορεί να προκύψει από τον πιθανό εντοπισμό υδρογονανθράκων στην αποκλειστική οικονομική ζώνη της Κύπρου.

 

Ο πιθανός εντοπισμός υδρογονανθράκων στην ΑΟΖ της Κύπρου θα δώσει προοπτική μεγάλης και μακρόχρονης οικονομικής ανάπτυξης από την οποία θα επωφεληθούν τόσο οι μελλοντικές όσο και οι σημερινές γενιές. Παράλληλα θα εντάξει τη Κύπρο στον ενεργειακό χάρτη της Ευρώπης, δίνοντας της την ευκαιρία να συμβάλει στην ενεργειακή ασφάλεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

 

Αποτελεί εκτίμηση των Ενωμένων Δημοκρατών ότι ο πιθανός εντοπισμός υδρογονανθράκων στην ΑΟΖ της Κύπρου και η μετέπειτα εκμετάλλευσή τους δεν μπορεί παρά να λειτουργήσει ως καταλύτης για την λύση του κυπριακού και την επανένωση της χώρας μας.

Όπως έχει δηλώσει και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο φυσικός πλούτος της Κύπρου ανήκει σε όλους τους Κύπριους και η επανένωση της Κύπρου θα δώσει τη δυνατότητα σε όλους τους Κύπριους να συμμετάσχουν στα οφέλη που θα προκύψουν από την εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων που μπορεί να εντοπισθούν στην ΑΟΖ της Κύπρου. Παράλληλα στην περίπτωση που η Τουρκία αποφασίσει να συμβάλει στην επίλυση του Κυπριακού στη βάση του συμφωνημένου πλαισίου, τότε θα ομαλοποιηθούν και οι σχέσεις ολόκληρης της Κύπρου με την Τουρκία και θα μπορούν πια η Κύπρος και η Τουρκία να συνεργαστούν ως συνέταιροι ειρήνης ακόμα και σε αυτόν τον τομέα της ενέργειας.

 

Η συγκυρία αυτή την εποχή της μεγαλύτερης στροφής της Ευρώπης προς συμβατικές πηγές ενέργειας –μετά και το πυρηνικό ατύχημα στην Ιαπωνία- με την ανακάλυψη υδρογονανθράκων στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου δεν μπορεί παρά να οδηγήσει τις χώρες της περιοχής που βρίσκονται σε διαμάχη, όπως η Τουρκία και η Κύπρος ή το Ισραήλ και η Παλαιστίνη, σε εντατικοποίηση των προσπαθειών για επίλυση των προβλημάτων και πόρευση πια σε ένα μέλλον μόνιμης ειρήνης, συνεργασίας ανάπτυξης και ευημερίας.

 

Οι εξαιρετικές σχέσεις που οι Ενωμένοι Δημοκράτες διατηρούν με όλα τα προοδευτικά κόμματα των Τουρκοκυπρίων, η συμμετοχή του κόμματος μας στην τρίτη μεγαλύτερη πολιτική οικογένεια της Ευρώπης , αυτής των Ευρωπαίων Φιλελευθέρων Δημοκρατών, αλλά και η στήριξη μας προς και η συμμετοχή μας αυτή την καθοριστική για τον τόπο εποχή στην κυβέρνηση του Προέδρου Χριστόφια μας δίνει την δυνατότητα αλλά ιδιαίτερα και την ευθύνη να συμβάλουμε ουσιαστικά στην επίτευξη του στόχου της ειρήνης, της συνεργασίας, της ανάπτυξης και της ευημερίας.

 

Προς την κατεύθυνση της στήριξης τόσο του Προέδρου Χριστόφια όσο και της πολιτικής του, και μετά την στήριξη που προσφέραμε στην υποψηφιότητα του Προέδρου κατά τις εκλογές του 2008, οι Ενωμένοι Δημοκράτες προχωρήσαμε το 2009 σε συνεργασία με το ΑΚΕΛ στις Ευρωεκλογές, συνεργασία η οποία συνεχίστηκε και κατά τις βουλευτικές εκλογές του 2011. Πιο πρόσφατα αποφασίσαμε να συνεχίσουμε αυτή την εκλογική συνεργασία και στις επερχόμενες δημοτικές εκλογές όπου αριθμός στελεχών των Ενωμένων Δημοκρατών συμμετέχουν σε ψηφοδέλτια Δημοτικών Συμβούλων του ΑΚΕΛ Αριστερά Νέες Δυνάμεις.

 

Στα πλαίσια αυτής της εκλογικής συνεργασίας, οι Ενωμένοι Δημοκράτες  στηρίζουν τους συνδυασμούς υποψήφιων δημοτικών Συμβούλων του ΑΚΕΛ Αριστερά Νέες Δυνάμεις και συμμετέχουν σε αυτούς με καταξιωμένα στελέχη τους . Αναφορικά με τις υποψηφιότητες Δημάρχων, οι Ενωμένοι Δημοκράτες στηρίζουν όλους τους Υποψήφιους Δήμαρχους που προέρχονται από τις γραμμές του ΑΚΕΛ ενώ στους υπόλοιπους Δήμους η στήριξη των ΕΔΗ είναι κατά περίπτωση. Ονομαστικός πίνακας των υποψηφιοτήτων δημάρχων που οι Ενωμένοι Δημοκράτες στηρίζουν κατά Δήμο έχει διανεμηθεί στην αίθουσα.

 

Καλώ τους φίλους και τα μέλη των Ενωμένων Δημοκρατών να στηρίξουν τις αποφάσεις και επιλογές του κόμματος για να ενδυναμώσουν με αυτό τον τρόπο τη συνεργασία των Ενωμένων Δημοκρατών με το ΑΚΕΛ , τη βασική δύναμη στήριξης του Προέδρου Χριστόφια, για να ενδυναμώσουμε τον Πρόεδρο στις συνεχιζόμενες προσπάθειές του να επιλύσει το Κυπριακό και να επανενώσει την πατρίδα μας.

 

Θέλω να ευχαριστήσω τους αξιωματούχους του κόμματος και τα μέλη της Γραμματείας για τη στενή, παραγωγική και ανιδιοτελή συνεργασία τους κατά την διάρκεια της τριετίας που μας πέρασε, όπου παρά την απουσία των ΕΔΗ από τα έδρανα της Βουλής, η σταθερή συμμετοχή και δραστηριότητα του κόμματος στην πολιτική ζωή του τόπου καθιέρωσε την παρουσία και συμβολή μας.

 

Θέλω να ευχαριστήσω ιδιαίτερα τους Τουρκοκύπριους συμπατριώτες μας που μας τιμούν σήμερα με την παρουσία τους εκπροσωπώντας τα πολιτικά τους κόμματα και υπογραμμίζοντας με αυτόν τον τρόπο την παραγωγική μας συνεργασία και την προοπτική περαιτέρω ενδυνάμωσής της προς όφελος της κοινής μας πατρίδας.

 

Θέλω να ευχαριστήσω επίσης τον κύριο Γιώργο Κοντογιάννη, τον βουλευτή της Δημοκρατικής Συμμαχίας την οποία και εκπροσωπεί σήμερα στο Συνέδριό μας. Σημειώνω ότι η Δημοκρατική Συμμαχία  εντάχθηκε πρόσφατα στην πολιτική οικογένεια των Ευρωπαίων Φιλελευθέρων Δημοκρατών, όπου η συνεργασία μας είμαι σίγουρη ότι θα αποβεί προς όφελος τόσο της Κύπρου και της Ελλάδας όσο σίγουρα και της ευρύτερης Ευρωπαϊκής μας οικογένειας.

 

Θέλω τέλος να ευχαριστήσω τα μέλη και τους φίλους των Ενωμένων Δημοκρατών που παρέμειναν κοντά στο κόμμα και το στήριξαν ουσιαστικά σε όλα αυτά τα δύσκολα χρόνια που βρισκόμασταν εκτός βουλής και να τους καλέσω να αρχίσουν να ετοιμάζονται με προσδοκία για τον τελικό, τον μεγάλο αλλά και τον ωραιότερο αγώνα που συνάδει με τον απώτερο πολιτικό μας οραματισμό, τη διεκδίκηση κοινοβουλευτικής εκπροσώπησης στην πρώτη Βουλή της Επανενωμένης Κύπρου.