Αυτόνομη κάθοδος των ΕΔΗ με την Πρόεδρο τους: Η καθαρή φωνή της οικονομικής ανάπτυξης και της Επανένωσης - Ενωμένοι Δημοκράτες
15980
post-template-default,single,single-post,postid-15980,single-format-standard,bridge-core-1.0.6,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-theme-ver-18.2,qode-theme-bridge,disabled_footer_top,wpb-js-composer js-comp-ver-6.0.5,vc_responsive

Αυτόνομη κάθοδος των ΕΔΗ με την Πρόεδρο τους: Η καθαρή φωνή της οικονομικής ανάπτυξης και της Επανένωσης

Αυτόνομη κάθοδος των ΕΔΗ με την Πρόεδρο τους: Η καθαρή φωνή της οικονομικής ανάπτυξης και της Επανένωσης

Καλωσορίζω με τη σειρά μου τους φίλους από τα ΜΜΕ που καλύπτουν σήμερα τη δημοσιογραφική διάσκεψη των Ενωμένων Δημοκρατών.

Όπως σας έχει ενημερώσει ο Αντιπρόεδρος του κόμματος, ολοκληρώθηκαν την Τετάρτη το βράδυ οι διαδικασίες στα συλλογικά όργανα των Ενωμένων Δημοκρατών αναφορικά με τις επερχόμενες Προεδρικές εκλογές, με λήψη απόφασης για αυτόνομη κάθοδο των Ενωμένων Δημοκρατών με υποψήφια την Πρόεδρο του κόμματος.

Η απόφαση λήφθηκε μετά από έντονο προβληματισμό, εκτενή συζήτηση και με υψηλή συναίσθηση ευθύνης προς τους πολίτες αυτού του τόπου,
σε αυτούς τους κρίσιμους και εξαιρετικά δύσκολους καιρούς.

Οι καιροί είναι πραγματικά τόσο δύσκολοι που θα ήμασταν ανάξιοι να ονομαζόμαστε πολιτικό κόμμα αν δεν δηλώναμε παρόντες με τις δικές μας προτάσεις εξόδου της πατρίδας μας από την καταστροφή και για τη δημιουργία προοπτικής για το αύριο -ιδιαίτερα εφόσον εκτιμήσαμε ότι κανένας από τους άλλους υποψηφίους δεν προσφέρει προοπτική ελπίδας για τον τόπο.

Οικονομία

Η Κυπριακή οικονομία δεν είχε βρεθεί ποτέ μπροστά σε τέτοια αδιέξοδα, ούτε ακόμα τον καιρό της Τουρκικής εισβολής. Η οικονομική ζημιά είναι πολλαπλάσια του μεγέθους του Α.Εγχ.Π της χώρας.

Η ανεργία έφτασε σε πρωτόγνωρα επίπεδα σε βαθμό που δημιουργείται μια πραγματική κοινωνική τραγωδία. Παλιά επέστρεφαν τα παιδιά από τις σπουδές και συντηρούνταν από τους γονείς τους για λίγους μήνες μέχρι να βρουν δουλειά.

Τώρα δεν φτάνει που δεν βρίσκουν καθόλου δουλειά οι νέοι, βλέπουν στο ίδιο σπίτι να χάνουν ξαφνικά τη δουλειά τους η μητέρα και ο πατέρας. Και βρίσκονται όλοι σε απόγνωση.

Δυστυχώς οι Ενωμένοι Δημοκράτες δια της Προέδρου τους είχαν εδώ και πολύ καιρό προειδοποιήσει για την άσοφη νομισματική πολιτική και την πλημμελή τραπεζική εποπτεία που ακολουθούσε ο πρώην Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας.

Από τον Φεβράρη του 2009, οι Ενωμένοι Δημοκράτες προειδοποιούσαν στην Πολιτική τους Διακήρυξη  για την άσοφη νομισματική και εποπτική πολιτική της Κεντρικής Τράπεζας, ενώ υπάρχει καταγραμμένη σε βίντεο η παρέμβαση μου στη δημοσιογραφική διάσκεψη που είχε δώσει στις 17 Μαρτίου 2011 το ΑΚΕΛ για την οικονομία, όπου προειδοποιούσα για τις επενδύσεις που γίνονταν από τις τράπεζες στην Ελλάδα παρά να διατίθενται τα λεφτά για δάνεια προς τους Κύπριους επιχειρηματίες. Οι προειδοποιήσεις μου αυτές επαναλήφθηκαν πολλές φορές σε άρθρα μου και παρεμβάσεις στα ΜΜΕ.

Πρωτοκλασάτα στελέχη της αντιπολίτευσης μάς χλεύασαν τότε και επαινούσαν τις ικανότητες των ανεξάρτητων αξιωματούχων και τεχνοκρατών.

Δυστυχώς ούτε το κυβερνητικό στρατόπεδο δεν είναι άμοιρο ευθυνών γιατί, ενώ είχαν έγκαιρη προειδοποίηση από συνεργαζόμενο κόμμα στις βουλευτικές εκλογές –δηλαδή από τους Ενωμένους Δημοκράτες- δεν έπραξαν τίποτα για να προλάβουν αυτά που μπορούσαν να προλάβουν.

Όταν επανέλαβα τις ανησυχίες μου στο Υπουργικό Συμβούλιο, ως Υπουργός πλέον, ο Πρόεδρος δήλωνε μεν ότι συμφωνούσε αλλά υπέκυπτε στις απόψεις του κυρίου Καζαμία ότι τίποτα δεν έτρεχε και ότι όλα ήταν θέμα βελτίωσης των δημοσίων σχέσεων με τον κύριο Ορφανίδη. Και όταν δεν υπάρχει παραδοχή του προβλήματος πως μπορεί να υπάρξει σωστή πολιτική αντιμετώπισης του;

Δυστυχώς έχουμε φτάσει στα πρόθυρα χρεοκοπίας λόγω της πλεονεξίας και της κακοδιαχείρισης. Και οι αμαρτίες δεν είναι μόνο πρόσφατες. Αλληλοδιαδεχόμενες διακυβερνήσεις διακήρυτταν ότι η Κύπρος έπρεπε να μετατραπεί σε τραπεζικό και χρηματοοικονομικό κέντρο και ενθάρρυναν με αυτή την πολιτική τη διόγκωση του τραπεζικού συστήματος σε εφτά φορές το μέγεθος της οικονομίας. Ως εκ τούτου, τώρα που το τραπεζικό σύστημα χρεοκοπεί, το κράτος είναι συγκριτικά πολύ μικρό για να το στηρίξει, και συμπαρασύρεται μαζί του.

Βάσει μελέτης των Fitch του Ιουνίου 2011, η έκθεση των Κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα ήταν €44,5 δις, δηλαδή 2,6 φορές το ΑΕγχ.Π της Κύπρου. Από αυτά τα €44,5 δις, τα €20δις αφορούν επενδύσεις σε ομόλογα και τα €24δις δάνεια σε Ελληνικά νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Με το κούρεμα του 70% περίπου των ομολόγων, χάθηκαν ήδη τα €14 δις και απομένει να δούμε αν θα μπορέσουν ποτέ να αποπληρωθούν τα δάνεια που είχαν εκδοθεί προς τον ιδιωτικό τομέα.

Η μεγάλη έκθεση των Τραπεζών στη Ελληνική οικονομία, αλλά και η ανικανότητα πρόληψης των επιπτώσεων της, οδήγησε σε σειρά υποβαθμίσεων τα ομόλογα του Κυπριακού κράτους σε βαθμό που να μην μπορεί πια να δανειστεί από τις διεθνείς αγορές.

Ο Συνεργατισμός είχε μείνει εκτός αυτών των κακών επενδύσεων λόγω των δικών του εσωτερικών κανονισμών. Ελπίζω να μην ασκηθούν τώρα πιέσεις για περαιτέρω χρηματοδότηση του κράτους από τα Συνεργατικά Πιστωτικά Ιδρύματα, γιατί τέτοια κίνηση θα θέσει και το τελευταίο κομμάτι του τραπεζικού συστήματος υπό ομηρία.

Και το πρόβλημα για την πραγματική οικονομία είναι ότι όταν στερεύουν τα κεφάλαια των Τραπεζών (ως αποτέλεσμα τις αποτυχημένης κερδοσκοπίας) δεν μπορούν να εκδίδονται δάνεια για χρηματοδότηση των παραγωγικών δραστηριοτήτων.

Πέρα από το γεγονός ότι χρειάζεται πράγματι νοικοκύρεμα των δημοσίων οικονομικών, το οποίο όμως δεν μπορεί από μόνο του να αποτελέσει την απάντηση στη κρίση.

Εδώ που έχει φτάσει η Κυπριακή οικονομία, τα λεφτά έχουν στερέψει και χρειαζόμαστε σίγουρα δανεικά, διαφορετικά θα υπάρξει απλώς στάση πληρωμών και πλήρης κατάρρευση του κράτους. Όπως χρειάζεται επίσης να αποκατασταθεί κάποιος βαθμός εμπιστοσύνης στις προοπτικές της Κυπριακής οικονομίας για να αναβιώσουν οι επενδύσεις. Οι δανειστές βέβαια θέλουν να ξέρουν πως θα τους ξεπληρώσουμε τη βοήθεια που θα μας δανείσουν. Και εδώ δεν υπάρχει άλλη ουσιαστική απάντηση από την ανάπτυξη.

Ανάπτυξη

Όσες εξοικονομήσεις και να γίνουν, τα δανεικά δεν θα μπορέσουν να ξοφληθούν αν δεν δημιουργηθεί ανάπτυξη. Αυτή της πράξης και όχι της θεωρίας και των προεκλογικών διακηρύξεων.

Η υποψηφιότητα μας προτείνει την ανάπτυξη που θα προκύψει από την οραματική και στοχευμένη πολιτική, η οποία θα εμπεριέχει όμως και αξιόπιστους μηχανισμούς ελέγχου που θα εξασφαλίζουν τη χρηστή διοίκηση και θα αποτρέπουν την διαφθορά και την κακοδιαχείριση.

Πρέπει να επικεντρωθούμε στους τομείς εκείνους όπου έχουμε πραγματικό συγκριτικό πλεονέκτημα.

Ο τουρισμός παρέμεινε διαχρονικά σημαντική πηγή ανάπτυξης και εσόδων για τον τόπο μας, παραλείψαμε όμως να ανανεώσουμε το περιεχόμενο του προϊόντος, στο κυνήγι του εύκολου κέρδους των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών.

Συγκριτικό πλεονέκτημα λόγω του υψηλού επιπέδου του ανθρώπινου δυναμικού αλλά και της υποδομής διαθέτουμε και στους τομείς της ιδιωτικής εκπαίδευσης και της ιδιωτικής ιατρικής περίθαλψης. Το κράτος δεν πρέπει να ανταγωνίζεται τον ιδιωτικό τομέα σε αυτούς τους τομείς αλλά να συνεργαστεί μαζί του στη κάλυψη των αναγκών των Κυπρίων και στην προσέλκυση πελατείας από το εξωτερικό.

Ο τομέας των κατασκευών έχει δυνατότητες να ανακάμψει τώρα που οι οικονομίες χωρών που αποτελούσαν αγορές για μάς ανακάμπτουν. Πρέπει όμως να βοηθήσουμε αυτή την πορεία , όχι να την σκοτώνουμε. Από το 2009, οι Ενωμένοι Δημοκράτες καλούν την Κυβέρνηση να μειώσει τον φόρο κεφαλαιουχικών κερδών επί των πωλήσεων ακίνητης περιουσίας. Αυτό θα λειτουργήσει ως κίνητρο ανάπτυξης περιουσιών, θα οδηγήσει σε μείωση των τιμών και παράλληλα σε αύξηση των φορολογικών εσόδων για το κράτος , αφού θα αυξηθούν σημαντικά οι αγοραπωλησίες.

Η περιβόητη πολεοδομική αμνηστία πρέπει να γενικευθεί και να απλοποιηθεί η εφαρμογή της ώστε να μπορούν όλοι οι ιδιοκτήτες να αποκτήσουν τίτλους και να ενισχυθούν με αυτόν τον τρόπο τα οικονομικά του κράτους.

Στο βαθμό που θα εξασφαλιστούν δάνεια για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, πρέπει να τεθούν κριτήρια για τους τρόπους που θα επενδύσουν οι τράπεζες αυτά τα λεφτά. Και επιτέλους πρέπει να μειωθεί σε Ευρωπαϊκά επίπεδα το καταστροφικό ποσοστό ρευστότητας του 20 % που δεν επιτρέπει στις τράπεζες να δανείζουν όσα θα ήθελαν στους Κύπριους επιχειρηματίες και τις ωθεί να τοποθετούν αλλού μεγάλο ποσοστό των καταθέσεων, όπως έγινε στην περίπτωση των επενδύσεων στα Ελληνικά ομόλογα.

Εκεί όμως που μπορούμε να πετύχουμε γρήγορη και μεγάλη ανάπτυξη είναι ο τομέας της ενέργειας. Είναι εδώ βέβαια που υπάρχουν και μεγάλα περιθώρια κακοδιαχείρισης ακόμα και διαφθοράς και οφείλουμε να αποτρέψουμε ένα γρήγορο φάγωμα του υποθαλάσσιου πλούτου από τους λίγους. Γιατί οι υδρογονάνθρακες αποτελούν την προίκα για ώρα ανάγκης που άφησε ο Θεός και η φύση στους Κύπριους και τα παιδιά τους , και όχι μια ακόμα ευκαιρία εύκολου πλουτισμού και ξεπουλήματος από τους τυχοδιώχτες.

Η συγκεκριμένη πρόταση μου, στη βάση και της γνώσης και της εμπειρίας μου ως Υπουργός Ενέργειας αφορά την επίσπευση της έναρξης εργασιών για την εξόρυξη φυσικού αερίου από το τεμάχιο 12, παρά την επικέντρωση στα άλλα τεμάχια.  Γιατί στο τεμάχιο 12 έχει ήδη γίνει ερευνητική γεώτρηση και έχει ήδη εντοπιστεί κοίτασμα.

Παραμένει η σύναψη συμφωνίας με το κράτος για τον τρόπο αξιοποίησης του κοιτάσματος. Στις 31 Ιανουαρίου 2011, όταν βρισκόμουν ακόμα στο Υπουργείο, η εταιρεία Noble μας παρουσίασε χρονοδιάγραμμα βάσει του οποίου θα μπορούσαν να άρχιζαν εργασίες ανάπτυξης από το 2013 με στόχο την έλευση φυσικού αερίου στη Κύπρο το 2016. Αν αυτό υλοποιείτο, θα μπορούσαμε να επωφεληθούμε από την οικονομική ανάπτυξη και την δημιουργία νέων θέσεων εργασίας που θα έφερναν οι επενδύσεις στις υποδομές από το 2013, καθώς και από την σημαντική εξοικονόμηση πόρων (€0,6 δίς ετησίως) που θα προέκυπτε από το 2016 από την αντικατάσταση των εισαγωγών πετρελαίου με το δικό μας φυσικό αέριο για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Πέρα από τα έσοδα από τις εξαγωγές που θα ακολουθούσαν.

Δυστυχώς η Κυβέρνηση κατάφερε να καθυστερήσει αυτό το χρονοδιάγραμμα κατά τρία τουλάχιστο χρόνια με αποτέλεσμα η τρόικα να μην είναι τώρα διατεθειμένη να λάβει υπόψη έσοδα που μπορεί να δημιουργηθούν μετά τον μεσοπρόθεσμο ορίζοντα.

Αναλυτικότερες θέσεις για την οικονομία θα παρουσιάσουμε σε ειδική διάσκεψη για την οικονομία . Η παρούσα οικονομική συγκυρία είναι όμως τόσο κρίσιμη που θεωρήσαμε υποχρέωση μας να παρουσιάσουμε αυτή τη συγκεκριμένη ενημέρωση και τις συγκεκριμένες εισηγήσεις για να γνωρίζει ο κόσμος ότι υπάρχουν ακόμα επιλογές αν αυτές τύχουν διαπραγμάτευσης από αυτούς που καταλαβαίνουν, αυτούς που τολμούν και αυτούς που έχουν αποδείξει ότι δεν έχουν ιδιοτελή συμφέροντα.

Κυπριακό

Αποτελεί σκληρή πραγματικότητα ότι το κόμμα μας, οι Ενωμένοι Δημοκράτες, παραμένουν η μόνη καθαρή φωνή της επανένωσης στον τόπο μας και αυτό μας επιφορτίζει με ιδιαίτερη ευθύνη.

Και βέβαια κανείς δεν μπορεί να αγνοήσει ότι αν επιτυγχάνετο τώρα μια συμφωνημένη λύση για την επανένωση της πατρίδας μας, η επανένωση θα οδηγούσε η ίδια σε ραγδαία οικονομική ανάπτυξη τόσο ως αποτέλεσμα των επενδύσεων που θα γίνονταν για την ανοικοδόμηση , όσο και ως αποτέλεσμα της ομαλοποίησης των πολιτικών και άρα των οικονομικών σχέσεων με την Τουρκία, γεγονός που θα άνοιγε τη μεγάλη Τουρκική αγορά στις εξαγωγές υπηρεσιών της Κύπρου.

Στα πλαίσια δε της υφιστάμενης και επιδεινούμενης οικονομικής κρίσης καθίστανται ιδιαίτερα επικίνδυνες οι φωνές που προτείνουν ότι τώρα δεν αποτελεί προτεραιότητα η επανένωση γιατί πρέπει να αντιμετωπίσουμε πρώτα τα προβλήματα της οικονομίας.

Η ουσιαστική πρόταση των Ενωμένων Δημοκρατών είναι ότι η Επανένωση αποτελεί απάντηση στην οικονομική κρίση, αφού όπως εξήγησα και προηγουμένως αυτή θα επαναφέρει την ανάπτυξη και την απασχόληση στην πατρίδα μας, άποψη η οποία τεκμηριώθηκε σε ομιλία  της Προέδρου, στην συνάντηση των κομμάτων που φιλοξενήσαμε στο Λήδρα Πάλας στις 27 Σεπτεμβρίου 2012.

Ιδιαίτερα εκτιμούμε ότι η ανακάλυψη υδρογονανθράκων στην ΑΟΖ της Κύπρου μπορεί και πρέπει να αξιοποιηθεί ως κίνητρο προς όλα τα εμπλεκόμενα μέρη για τη λύση του Κυπριακού και την επανένωση της πατρίδας μας, παρά ως κίνητρο για διαίρεση.

Παρά να κομπάζουμε για διεκδικητική πολιτική, και να κινδυνεύουμε να στείλουμε τα παιδιά μας στη σφαγή ενός νέου πολέμου που θα γίνει για τις μίζες του αερίου, παρά για οποιοδήποτε πατριωτικό σκοπό, θα ήμασταν πιο αποτελεσματικοί αν κάναμε επίθεση ειρήνης στην Τουρκία, υποδεικνύοντας τα οφέλη –τόσο τα οικονομικά όσο και τα πολιτικά- που θα μπορούσε να έχει η Τουρκία ως αποτέλεσμα της ειρηνικής επίλυσης του Κυπριακού και της επανένωσης της Κύπρου.
Προς εξυπηρέτηση του οράματος μας για την Επανένωση της πατρίδας μας , οι Ενωμένοι Δημοκράτες κάναμε πολλές φορές υπερβάσεις, στηρίζοντας και οδηγώντας σε εκλογική νίκη τον Γλαύκο Κληρίδη το 1998 και τον Δημήτρη Χριστόφια το 2008.

Οι υποψηφιότητες όμως που παρουσιάζονται για τις επερχόμενες Προεδρικές εκλογές και ο τρόπος που κατέρχονται δεν δημιουργούν ελπίδα για υλοποίηση του δικού μας οράματος της οικονομικής ανάπτυξης και της επανένωσης.

Δώσαμε στον Δημήτρη Χριστόφια και την αριστερά πέντε ολόκληρα χρόνια για να λύσουν το Κυπριακό, αλλά ο κύριος Χριστόφιας σπατάλησε τα τρία που είχε στη διάθεση του όταν συνομιλητής του ήταν ο ‘’σύντροφος’’ Ταλάτ, θεωρώντας ότι είχε όλο τον καιρό μπροστά του και έχοντας πάντα ως προτεραιότητα τη διατήρηση της στήριξης του ΔΗΚΟ. Στο τέλος τόσο ο Πρόεδρος Χριστόφιας όσο και η αριστερά έχασαν και τον κύριο Ταλάτ, έχασαν και το ΔΗΚΟ, ενώ εμείς, οι Ενωμένοι Δημοκράτες, που τους δώσαμε την ευκαιρία να εκλεγεί Πρόεδρος που να επανενώσει την Κύπρο, μείναμε χωρίς λύση και εισπράξαμε μαζί με όλους τους Κύπριους μια κατεστραμμένη οικονομία.

Από τη άλλη, ο Νίκος Αναστασιάδης που ήταν ο ήρωας της λύσης το 2004, αποφάσισε και αυτός να αφήσει τα οράματα για την πατρίδα στη πάντα, για να προσελκύσει τις ψήφους του ΔΗΚΟ, και να μπορέσει έτσι (κατά τους δικούς του υπολογισμούς) να αναρριχηθεί στην εξουσία. Και όσο και αν θαυμάζουν κάποιοι την προσωπικότητα του κυρίου Αναστασιάδη δεν πρέπει να ξεχνούν ότι αν εκλεγεί, ανεβαίνουν μαζί του για να νέμονται την εξουσία πολλά από τα ζηλευτά στελέχη του δικού του κόμματος -μετά από περίοδο δέκα χρόνων εκτός εξουσίας.

Προοπτικές επιτυχίας  

Αναφορικά με τις προοπτικές επιτυχίας της υποψηφιότητας μας, σημειώνουμε ότι ούτως ή άλλως, στις πρώτες βουλευτικές εκλογές στις οποίες συμμετείχε το κόμμα μας, οι Ελεύθεροι τότε Δημοκράτες είχαν ψηφιστεί από ένα ποσοστό 3,69 % των ψηφοφόρων, πέραν από το 1,44% που είχε πάρει το ΑΔΗΣΟΚ– δηλαδή το κόμμα είχε προσελκύσει 5,13% του εκλογικού σώματος λαμβάνοντας συνολικά 18969 ψήφους. Οι ψηφοφόροι αυτοί δεν μπορεί να θεωρηθούν ξένοι προς το κόμμα και τους αγώνες του.

Πέραν τούτου οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι υπάρχει ένα μεγάλο ποσοστό αναποφάσιστων, κυρίως νέων ανθρώπων, που δεν είναι ενταγμένοι σε κόμματα, που μπορεί να βρουν διέξοδο σε μια διαφορετική, έντιμη και ελπιδοφόρα πρόταση όπως τη δική μας. Και επιτέλους κάποτε πρέπει να λειτουργήσει και η Δημοκρατία σε αυτόν τον τόπο.

Στον προβληματισμό ότι δημιουργείται ο κίνδυνος να περάσει ο κύριος Λιλλήκας στον δεύτερο γύρο, δίνεται η πολύ απλή απάντηση ότι αν κάποιοι εκτιμούν ότι οι Ενωμένοι Δημοκράτες με την Πραξούλα μπορούν να καλύψουν την διαφορά μεταξύ του κυρίου Μαλά και του κυρίου Λιλλήκα, τότε αυτοί που ανησυχούν δεν έχουν άλλη επιλογή από την κατευθείαν ψήφιση της επίσημης υποψήφιας των Ενωμένων Δημοκρατών.

Στήριξη από τους Ευρωπαίους Φιλελεύθερους Δημοκράτες

Στο δύσκολο αυτό αγώνα για τη διάσωση της Κύπρου από την τραγικά δύσκολη θέση στην οποία περιήλθε η πατρίδα μας, η υποψηφιότητα της Προέδρου τους που προτείνουν οι Ενωμένοι Δημοκράτες στηρίζεται με εκτίμηση και προσδοκία από την Ευρωπαϊκή πολιτική μας οικογένεια, τους Ευρωπαίους Φιλελευθέρους Δημοκράτες.

Σε επιστολή του που απέστειλε χθες, ο Πρόεδρος των Ευρωπαίων Φιλελευθέρων Δημοκρατών, ο Sir Graham Watson, εκφράζει την απερίφραστη στήριξη του στην απόφαση των Ενωμένων Δημοκρατών να προσφέρουν την καθαρή, υπεύθυνη και οραματική φωνή τους για το πώς η Κύπρος μπορεί να προχωρήσει μπροστά, σε αντιδιαστολή με τις πολιτικές δυνάμεις του παρελθόντος που οδήγησαν την Κύπρο στην οικονομική καταστροφή και μακριά από την Επανένωση.

Ο Sir Graham εκφράζει την πεποίθηση ότι η δυναμική, ειλικρινής και οραματική φωνή της Πραξούλας –η οποία έχει ήδη αφήσει τη σφραγίδα της στις Βρυξέλλες- θα μεταφέρει ξεκάθαρα και αποφασιστικά το ανανεωμένο μήνυμα των Ενωμένων Δημοκρατών στους Κύπριους ψηφοφόρους σε αυτές τις κρίσιμες ώρες για τον τόπο και την Ευρώπη ολόκληρη. Καταλήγοντας ο Sir Graham τονίζει ότι η επιτυχία της υποψηφιότητας μας στις επερχόμενες Προεδρικές εκλογές στην Κύπρο θα ανοίξει νέους υποσχόμενους δρόμους για όλους τους Κύπριους στο νησί και για την ειρήνη στη περιοχή της ανατολικής Μεσογείου.