Διώχνοντας την καταχνιά και φέρνοντας το φως - Ενωμένοι Δημοκράτες
16002
post-template-default,single,single-post,postid-16002,single-format-standard,bridge-core-1.0.6,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-theme-ver-18.2,qode-theme-bridge,disabled_footer_top,wpb-js-composer js-comp-ver-6.0.5,vc_responsive

Διώχνοντας την καταχνιά και φέρνοντας το φως

Διώχνοντας την καταχνιά και φέρνοντας το φως

(Άρθρο στον Φιλελεύθερο, 6 Ιανουαρίου 2013)

Ανταλλάξαμε όλοι πολλές ευχές για τον Νέο Χρόνο. Αυτή τη χρονιά όμως οι ευχές δεν αρκούν. Χρειάζεται να διώξουμε την καταχνιά και να φέρουμε φως. Το 2013 έχουμε ευθύνη να οδηγήσουμε την πατρίδα μας έξω από την οικονομική καταστροφή και την πολιτική στασιμότητα και να φέρουμε μια καινούρια λαμπρότερη μέρα για όλους τους Κύπριους.

Πως αλλιώς μπορούμε να αντικρύσουμε τα παιδιά μας που βλέπουν το μέλλον τους να καταστρέφεται και αναγκάζονται να ξενιτευτούν? Πως αλλιώς μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τους οικογενειάρχες που χάνουν την εργασία τους και δεν ξέρουν πώς να συντηρήσουν τις οικογένειές τους? Πώς αλλιώς μπορούμε να σώσουμε τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της οικονομικής ανάπτυξης?

Χρειάζεται να διώξουμε την καταχνιά που μας έχει φέρει η ανεξέλεγκτη διασπάθιση των τραπεζικών καταθέσεων, η ελλειμματική, ανεπαρκής και στενόμυαλη διαχείριση της οικονομίας, και μια διακομματική ολιγαρχία που εποφθαλμιά και τον εναπομείναντα εθνικό πλούτο.

Σε δημοσιογραφική διάσκεψη που δόθηκε στις 17 Μαρτίου 2011 για την οικονομία, όπως και σε άρθρο που δημοσίευσα την ίδια μέρα με τίτλο ‘’Ευθύνες νομισματικής πολιτικής στην Κύπρο’’ προειδοποιούσα για τη μεγάλη έκθεση των Κυπριακών τραπεζών στη Ελλάδα. Προειδοποιήσεις που επανέλαβα και στο Υπουργικό Συμβούλιο. Κανείς όμως δεν ήθελε να ακούσει και ήρθε η καταστροφή.

Το συγκεκριμένο μνημόνιο που έχει διαπραγματευτεί η κυβέρνηση με την Τρόικα και το οποίο υιοθέτησε και η αντιπολίτευση είναι καταστροφικό γιατί σκοτώνει την ανάπτυξη και φορτώνει την αποπληρωμή του δανείου στους ώμους των απλών πολιτών, των εργαζομένων, των ανέργων των συνταξιούχων, των οικογενειαρχών που διαμένουν σε ιδιόκτητη κατοικία και των αγοραστών αξιογράφων που ξεγελάστηκαν.

Εάν δε κάνουμε το λάθος να δεχτούμε κούρεμα του Κυπριακού χρέους, τότε θα οδηγήσουμε στην καταστροφή και τα συνεργατικά πιστωτικά ιδρύματα τα οποία εν τη σοφία τους δεν είχαν εκτεθεί στην Ελληνική οικονομία.

Η ζημιά που έχουμε φορτωθεί από την μυωπική κερδοσκοπία των τραπεζών είναι τεράστια (σύνολο έκθεσης στην Ελλάδα €44 δις. σύμφωνα με μελέτη των Fitch). Ως εκ τούτου, μόνο ένα εξίσου μεγάλο θετικό αυτή τη φορά μέτρο μπορεί να μας οδηγήσει γρήγορα έξω από το μεγάλο κακό που έφερε η ασυδοσία, η έλλειψη εποπτικού ελέγχου και η ανεπαρκής αντίληψη.

Πρέπει να αξιοποιήσουμε –μέσω της ανάπτυξης και όχι του ξεπουλήματος- το μεγάλο δώρο που μας έδωσε ο Θεός και η φύση, το φυσικό αέριο, εξορύσσοντας τα κοιτάσματα που έχουν ήδη εντοπισθεί στο τεμάχιο 12. Με αυτό τον τρόπο θα αρχίσουν να ρέουν εισοδήματα τα οποία η Τρόικα θα μπορεί να λάβει υπόψη ως κύριο μέρος της αποπληρωμής του δανείου και να δεχθεί να μειώσει το βάρος αποπληρωμής που τώρα έχει φορτωθεί αποκλειστικά στον απλό άνθρωπο.

Αυτό όμως πρέπει να γίνει υπό αυστηρό εποπτικό έλεγχο για να αποτραπεί η διασπάθιση των δισεκατομμυρίων που ανήκουν σε όλους τους πολίτες από μια ολιγαρχία της σημερινής ή μιας αυριανής κυβέρνησης. Γι’ αυτό, η άρνηση των κυβερνώντων αλλά και της αντιπολίτευσης να δεχθούν εποπτεία της διαχείρισης των δισεκατομμυρίων του αερίου δημιουργεί μεγάλα ερωτηματικά.

Δεσμεύομαι, εφόσον μου δοθεί η εντολή από στους Κύπριους πολίτες, να επαναδιαπραγματευθώ το μνημόνιο, με τρόπο που να μειωθεί το βάρος αποπληρωμής  που έχει φορτωθεί στους ώμους των απλών ανθρώπων, μέσω της γρήγορης, στοχευμένης, διαφανούς και αποτελεσματικής ανάπτυξης, στα πλαίσια αυστηρού εποπτικού ελέγχου, όπως ούτως ή άλλως εγγυάται η ακαδημαϊκή μου επάρκεια, η 24χρονη εμπειρία μου στην Κεντρική Τράπεζα και η καθοριστική υπηρεσία μου στο Υπουργείο Ενέργειας της Κύπρου.

Πραξούλα Αντωνιάδου Κυριακού
Πρόεδρος των Ενωμένων Δημοκρατών
Υποψήφια Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας