Οι ρωγμές στην πλευρά μας και ο ξένος παράγοντας - Ενωμένοι Δημοκράτες
15759
post-template-default,single,single-post,postid-15759,single-format-standard,bridge-core-1.0.6,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-theme-ver-18.2,qode-theme-bridge,disabled_footer_top,wpb-js-composer js-comp-ver-6.0.5,vc_responsive

Οι ρωγμές στην πλευρά μας και ο ξένος παράγοντας

Οι ρωγμές στην πλευρά μας και ο ξένος παράγοντας

Για μια ακόμη φορά προτού το κυπριακό μπει σε φόρμα για να διαμορφωθεί η λύση που εμείς παρακαλούμε τους πάντες να βοηθήσουν προς αυτήν την κατεύθυνση, ορισμένες πολιτικές δυνάμεις και παράγοντες του τόπου προτού δουν το τελικό αποτέλεσμα άρχισαν το δικό τους άσμα, τις φοβίες και συναισθηματισμούς χωρίς να έχουν συνειδητοποιήσει την θέση που βρισκόμαστε, πως διαμορφώθηκαν οι καταστάσεις και σε ποιά θέση βρίσκονται τα κατεχόμενα, θέτοντας ψηλά τον πήχυ αδιαφορώντας εάν οι στόχοι και προτεραιότητες που θέτουμε είναι ανέφικτοι.

Σαν ελληνοκύπριοι λειτουργούμε μέσα στα πλαίσια του παραδοσιακού επαρχιωτισμού μας και μέσα στα πλαίσια της αντίληψης που διακατεχόμεθα ότι είμαστε ο ομφαλός της γης, παραγνωρίζοντας τις πολλαπλές παραμέτρους και τις αδυναμίες που έχουμε από πολλές απόψεις ούτως ώστε να μπορούμε να καθορίζουμε τις εξελίξεις της περιοχής.
Πάντοτε σχεδιάζουμε τους στόχους και επιδιώξεις με βάση τις δικές μας αρχές και αξίες και συναισθηματισμούς και λειτουργούμε από μέσα προς τα έξω.

Παρά την εμπειρία των 64 χρόνων που σέρνουμε στην ωμοπλάτη εξακολουθούμε να λαϊκίζουμε και να παρασύρουμε τον λαό ότι υπάρχουν καλύτερες επιλογές μέσω των βαθιών συγκινήσεων και συναισθημάτων που θα προκαλέσουμε στους ξένους και κάθε φορά σέρνουμε νέο χορό του Ζαλόγγου, για να πείσουμε να καμφθεί η Τουρκία.

Με αυτούς τους άπιαστους στόχους και σκεπτικισμούς δεν μπορούμε να καταλάβουμε ποιο είναι το εθνικό μας συμφέρον και ποιες είναι βέλτιστες λύσεις για την απελευθέρωση και επανένωση του νησιού μας που όλοι θέλουμε παρά τις διαφωνίες ως προς την μεθοδολογία που ακολουθούμε.

Μόνο όταν κατανοήσουμε σε βάθος και σε έκταση το διεθνές περιβάλλον στην περιοχή μας που έγινε άνω κάτω λόγω μιας σειράς αστάθμητων παραγόντων και λαθών που έγιναν και αφού λάβουμε υπόψη το ενεργειακό περιβάλλον πως εξελίσσεται και τι ρόλο διαδραματίζουν οι γεωπολιτικές και στρατιωτικές εξελίξεις και οι πολιτικές συνεργασίες και τι μέθοδοι ακολουθούνται. Mόνο έτσι θα μπορέσουμε να εντοπίσουμε τις τρύπες των ξένων συμφερόντων και θα μπορέσουμε να θέσουμε τους προβληματισμούς μας για να πετύχουμε βελτίωση των θέσεων μας για μια καλύτερη λύση.

Γι αυτό μέσα σ’ αυτό το δύσκολο περιβάλλον που βρισκόμαστε καλό είναι οι πολιτικές δυνάμεις οφείλουν να εκπαιδεύουν τους πολίτες να είναι έτοιμοι να συνεργαστούν με όλους και για όλα και αφού χαμηλώσουν τον πήχυ των πολλών προσδοκιών που προκαλούν σύγχυση και που εθίζουν στις εύκολες λύσεις.

Στόχος του διεθνή παράγοντα ιδιαίτερα των ΗΠΑ είναι να μην επιτρέψουν σε κανένα να ελέγχει πλήρως την κατάσταση και αυτό διαμορφώνεται από την περίοδο του 1974 στον χώρο μας και τώρα με τις ΑΟΖ και τις οικονομίες της περιοχής δια των εταιριών ανόρυξης υδατανθράκων και του διεθνούς χρηματοπιστωτικού συστήματος.

Τα αποτελέσματα των γεωτρήσεων στην περιοχή μας, οι ποσότητες, οι περιοχές που θα κατευθυνθούν, το κόστος εγκατάστασης των αγωγών, η ύπαρξη τέτοιων, τα συμφέροντα των εταιριών και των χωρών από όπου προέρχονται θα καθορίσουν την διέλευση τους.
Η διεθνής συμφωνία που επιτεύχθηκε μεταξύ Δύσης-Ιράν και εκείνης της Τουρκίας με τις εταιρείες που ασχολούνται με την αξιοποίηση των κοιτασμάτων του Λεβιάθαν και εκείνης με τους Κούρδους του Β. Ιράκ που είναι αυτόνομη περιοχή για αγορά φυσικού αερίου μέσω δικών της αγωγών μαζί με την ευνοιοκρατία που επιδεικνύουν παράγοντες του Ισραήλ για βελτίωση των σχέσεων των δύο χωρών τα δεδομένα για τον αγωγό Ισραήλ-Κύπρου-Ελλάδας αλλάζουν καθοριστικά. Το μόνο που αντιδρούν οι ΗΠΑ είναι να μη μετατραπεί η γειτονική χώρα σε ενεργειακό κόμβο.

Για τη λειτουργία του LNG στο χώρο μα θα εξαρτηθεί από τις ποιότητες του οικοπέδου 12 και της χρησιμοποίησης μέρους από το Λεβιάθαν. Επίσης θα πρέπει να ληφθεί ότι τώρα η Τουρκία εκτός από τις προσπάθειες που καταβάλλει για ανεύρεση κοιτασμάτων υδατανθράκων στην περιοχή της συνεργάζεται με την Γερμανία για αξιοποίηση του ένυδρου μεθανίου όπου υπάρχουν μεγάλες ποσότητες στην Ανατολική Μεσόγειο και την Μαύρη Θάλασσα.

Πέραν τούτου Ρωσικές εταιρείες έχουν συνάψει 20ετή συμφωνία με την Συρία καθώς και με τους Παλαιστινίους για τα αποθέματα τους στην Γάζα για εκμετάλλευση.

Η Ε.Ε στέλλει μηνύματα για άνοιγμα κεφαλαίων της ενέργειας ενώ αποσύρεται από το κυπριακό ο Ντάουνερ. Ο γ.γ. του ΟΗΕ παρά τις διορθώσεις που γίνονται άφησε κάποιο μήνυμα.

Στη Συρία παρά τις πρωτοβουλίες και την πρώτη επαφή στην Γενεύη εξακολουθούν να υπάρχουν σοβαρές διαφωνίες και φόβοι που προβληματίζουν όλους.

Ο πρώην αμερικανός υφυπουργός εξωτερικών Μάθιου Μπράϊζα εργοδοτήται στην τουρκική εταιρία Turkas.

Αυτά καταχωρούνται όχι για εκφοβισμό και ούτε για όποια λύση αλλά για προβληματισμό γιατί η μακρά μη λύση κατατρώει όλους σε όλους τους τομείς και επίπεδα και υψώνει τείχη μίσους πιο ψηλά λόγω ακραίων θέσεων και τοποθετήσεων από όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές, γιατί δεν γίνεται αυτοκριτική.

Η επίλυση θα λύση τα προβλήματα της πολιτικής και οικονομικής κρίσης, θα μετριάσει το πρόβλημα της ανεργίας, θα ευνοήσει την εισροή ξένων κεφαλαίων, την ομαλή ανόρυξη των υδατανθράκων και θα πείσουν τους ξένους να αντικρύσουν τα υπάρχοντα προβλήματα με ποιό ευνοϊκούς όρους και προοπτικές γιατί οι εμπλεκόμενες χώρες και λαοί θα στραφούν προς την ανάπτυξη που φέρνει ευημερία και πρόοδο σε όλους τους τομείς.

Ήδη οι πρωτοβουλίες των πολιτών στον τόπο μας ανάμεσα στις δυο κοινότητες για αναστήλωση των λατρευτικών χωρών και της λειτουργίας τους μαζί με άλλες σημαντικές πρωτοβουλίες φέρουν πιο κοντά τις ταλαιπωρημένες κοινότητες και τις ωθούν να σπάζουν τα δεσμά της διαίρεσης και το Σινικό Τείχος ανάμεσα στις χώρες μας.

Εκείνο που επιβάλλεται να έχουμε κατά νου είναι ότι κάθε βήμα προς το νέο πρέπει να θέτουμε πρώτο το ερώτημα πως θα γεννηθεί το νέο, πως θα το κατασκευάσουμε και πως θα το κτίσουμε αφού κατορθώσουμε να αγγίζουμε και οι δυο κοινότητες και γενικότερα ο κυπριακός λαός το επιζητούμενο σαν σύνολο.

Το νέο που αναζητούμε θα επέλθει μέσα από νηφαλιότητα, εσωστρεφισμό, ορθολογισμό, ριζοσπαστισμό, και αφού απαλλαγούμε από την σκιά του παρελθόντος. Μόνο με αυτά τα στοιχεία θα μπορέσουμε να θεμελιώσουμε με την νέα μας πορεία.

Το παρελθόν και το παρόν είναι εκείνο που θα μας προσγειώσει όλους και θα μας οδηγήσει στο μέλλον και στέκεται μπροστά μας ως αδυσώπητη πρόκληση.

Πρέπει να λάβουμε σοβαρά υπόψη τις συστάσεις και στήριξη του διεθνούς παράγοντα και να πάρουμε μονοπάτια που οδηγούν στην λεωφόρο και αυτό διαπιστώνεται από την λαϊκή σοφία του λαού μας που στηρίζεται στο γεγονός ότι δεν καβαλήσαμε τον γάιδαρο (κράτος) γιατί δεν τον είχαμε και ούτε ξέρουμε πως γίνεται η καβάλα τόσα χρόνια.

Tέλος θα πρέπει να αποφύγουμε την διχόνοια και πολυλογία του 2004 και να ξεφύγουμε από το χαμηλό ηθικό, την αβεβαιότητα και την λογική της ανηλικότητας και να βάλουμε ψηλά στόχο να καταπιαστούμε με τα δισεπίλυτα προβλήματα της χώρας εφ’ όσο είμαστε μια κοινωνία και πολιτεία της δημιουργίας και αναγέννησης, λαμβάνοντας σοβαρά υπόψη ότι οι μεγάλες αλλαγές σύμφωνα με την παγκόσμια Iστορία ήλθα μέσα από τα λάθη, την κακουχία, ταλαιπωρία και τις ήττες των λαών.

Χαράλαμπος Μερακλής