ΕΔΗ- Ώρα να τολμήσουν οι Ηγέτες - Ενωμένοι Δημοκράτες
16066
post-template-default,single,single-post,postid-16066,single-format-standard,bridge-core-1.0.6,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-theme-ver-18.2,qode-theme-bridge,disabled_footer_top,wpb-js-composer js-comp-ver-6.0.5,vc_responsive

ΕΔΗ- Ώρα να τολμήσουν οι Ηγέτες

ΕΔΗ- Ώρα να τολμήσουν οι Ηγέτες

Οι Ενωμένοι Δημοκράτες χαιρετίζουν, τη θετική ανταπόκριση των δύο Ηγετών για μια συνάντηση  με το Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, με την προσδοκία ότι θα κάνουν ένα νέο και σημαντικό ξεκίνημα για μια συνολική διαπραγμάτευση προς επίλυση του Χρονίζοντος Κυπριακού μας προβλήματος. Ευελπιστούμε  ο  Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης και ο ηγέτης των Τ/κ Μουσταφά Ακιντζή  να είναι οι ηγέτες της επανενωμένης Κύπρου.

Η Εκτελεστική Γραμματεία των Ενωμένων Δημοκρατών, ΕΔΗ, σε συνεδρία της ανασκόπησε τις πρόσφατες πολιτικές εξελίξεις στο Κυπριακό μετά την αποτυχία εξεύρεσης κοινού εδάφους για  μια νέα συνάντηση των δυο Διαπραγματευτών στη Γενεύη και επιθυμεί να τοποθετηθεί ως ακολούθως: Οι ΕΔΗ καλούν τους δυο Ηγέτες, τον Πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη και  τον Ηγέτη της Τουρκοκυπριακής Κοινότητας Μουσταφά Ακιντζί  όπως  αρθούν στο ύψος των περιστάσεων και επιτύχουν την αναμενόμενη συναντίληψη και στο θέμα τη διαδικασίας. Όπως είχε γίνει γνωστό, το περιεχόμενο της ατζέντας των συνομιλιών  είναι ήδη συμφωνημένο. Γιατί λοιπόν να αφεθούν να σκοντάψουν προσπάθειες τόσων μηνών για ένα διαδικαστικό θέμα, όταν όσα διακυβεύονται είναι τόσης καίριας σημασίας για το μέλλον αυτού του τόπου, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων; Οι ΕΔΗ εκτιμούν ότι οι πολιτικές εξελίξεις που μπορεί να επισυμβούν από το καλοκαίρι και μετά, θα είναι τέτοιες που όλοι μας πρέπει να απευχόμαστε και οι Ηγέτες έχουν ευθύνη να αποτρέψουν τις στρατηγικής σημασίας διαφαινόμενες αρνητικές επιπτώσεις τόσο για το μέλλον του Κυπριακού λαού ως συνόλου όσο και για την ειρήνη στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Η μη συνέχιση των συνομιλιών ή ένα απλό σημειωτό  θα διευκολύνει  την Τουρκία να προωθήσει τον στόχο της,  να προβάλει και πάλιν τις αξιώσεις της πάνω στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας. Το μόνο που  μπορεί να ανατρέψει αυτές τις επιβουλές θα ήταν μια τελική συμφωνία στο Κυπριακό οπόταν και όλος ο υποθαλάσσιος μας πλούτος θα εξασφαλιστεί ως κτήμα της Ομόσπονδης Κυπριακής Δημοκρατίας προς όφελος του Κυπριακού λαού ως συνόλου. Μια επίλυση του Κυπριακού κατά τρόπο που να υπόσχεται ειρήνη διαρκείας θα είναι δυνατό, επίσης,  να αποτελέσει και κίνητρο για την Τουρκία γιατί   θα μπορεί να αγοράζει φυσικό αέριο από τα αποθέματα της Ανατολικής Μεσογείου  περιλαμβανομένων  και αυτών της Κύπρου, ενώ παράλληλα θα διευκολύνει και τις διαπραγματεύσεις της με την Ευρωπαϊκή Ένωση.   Ας γίνουμε λοιπόν προμηθείς όσον αφορά στις επιπτώσεις των αναμενόμενων εξελίξεων και ας επικεντρωθούμε με τόλμη και με ευελιξία  στο τι είναι σημαντικό για το μέλλον αυτού του τόπου και όχι στην επίρριψη ευθυνών.