Τιμητική Βράβευση για τον Σπύρο Χατζηγρηγορίου - Ενωμένοι Δημοκράτες
16135
post-template-default,single,single-post,postid-16135,single-format-standard,bridge-core-1.0.6,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-theme-ver-18.2,qode-theme-bridge,disabled_footer_top,wpb-js-composer js-comp-ver-6.0.5,vc_responsive

Τιμητική Βράβευση για τον Σπύρο Χατζηγρηγορίου

Τιμητική Βράβευση για τον Σπύρο Χατζηγρηγορίου

Σκεπτικό για την τιμητική βράβευση από τον Νεοκυπριακό Σύνδεσμο, των Αλπάι Τουρτουράν και του Σπύρου Χατζηγρηγορίου.
Αγαπητοί φίλες και φίλοι:

Είναι κάποιοι άνθρωποι ανάμεσα μας που όταν τους συναντάς η τους σκέπτεσαι, δεν έχεις την ανάγκη να προσθέτεις πριν από το όνομα τους την εθνική τους καταγωγή, ανεξάρτητα από την γλώσσα την οποία μιλούν η οποιαδήποτε αλλά πολιτιστικά  τους χαρακτηριστικά.

Η συμπεριφορά τους οι ιδέες και η δράση τους, αλλά ιδιαίτερα η στάση ζωής τους, τους έχει καταγράψει στην συνείδηση μας απλά και ωραία Κύπριους. Κύπριους πολίτες.

Τέτοιοι άνθρωποι είναι και οι δύο μας φίλοι τους οποίους τιμούμε απόψε, ο Αλπάι Τουρτουράν και ο Σπύρος Χατζηγρηγορίου.

Και για τους δύο, όραμα ζωής είναι να καταφέρουν να δουν την Κύπρο ελεύθερη, κυρίαρχη ενωμένη  και τους Κύπριους να έχουν την τύχη τους στα χέρια τους και να οικοδομούν ειρηνικά το μέλλον τους.

Είναι φυσικό επακόλουθο λοιπόν και οι δυο να ήταν πάντα με τον Νεοκυπριακό Σύνδεσμο και στα εύκολα και στα δύσκολα. Να ηταν πάντα φίλοι και στενοί συνεργάτες του αγαπημένου μας αειμνήστου Ιωσήφ Παγιάτα, τον οποιο εμείς οι νεότεροι θεωρούμε τον μέντορα του Νεοκυπριακού Συνδέσμου.
Όπως γνωρίζουμε ο Νεοκυπριακός Σύνδεσμος είναι οργάνωση όλων των Κυπρίων. Το όραμα του είναι: μια ελεύθερη ενωμένη και ειρηνική Κύπρος, με κατοχυρωμένα όλα τα ανθρώπινα δικαιώματα για όλους τους κατοίκους της και  παράγοντας ειρήνης, συνεργασίας και πολιτισμού στην ταραγμένη περιοχή μας αλλά και στον κόσμο.

Σημαντικός στόχος για να επιτύχουμε το κοινό μας όραμα είναι η συνεργασία όλων των Κυπρίων και ιδιαίτερα ανάμεσα στις δύο κοινότητες. Θεωρούμε ότι η μια κοινότητα είναι  ο σημαντικότερος  στρατηγικός  σύμμαχος της άλλης κοινότητας. Μόνο όταν συνειδητοποιήσουμε τα κοινά μας συμφέροντα και συντονίσουμε την δράση μας θα επιτύχουμε την λύση του πολιτικού μας προβλήματος.

Όπως λέει και ο φίλος μας ο Τουρτουράν στοχεύουμε και αγωνιζόμαστε για την ενότητα της  Χώρας μας και του κυπριακού λαού στο σύνολο του και δεν πειράζει πιο από τα δυο θα επιτευχθεί πρώτο.

Έτσι, μέσα στα πλαίσια των πιο πάνω στόχων εδώ και μερικά χρόνια, έχουμε καθιερώσει να τιμούμε άτομα και οργανισμούς οι οποίοι με την δράση τους συμβάλουν προς την ίδια κατεύθυνση.

Φέτος (και με σχετική καθυστέρηση μπορούμε να πούμε), με χαρά τιμούμε τους δυο καλούς μας φίλους τον Αλπάι Τουρτουράν και τον Σπύρο Χατζηγρηγορίου.

Ο Αλπάι Τουρτουράν έχει αναπτύξει μια πολυδιάστατη πολιτική δραστηριότητα. Από το 1975 εκλέγεται βουλευτής και το 1976 ήταν ο ηγέτης του μεγαλύτερου κόμματος της ΤΚ αντιπολίτευσης. Ηταν πάντοτε ο σημαντικότερος συνδετικός παράγοντας ανάμεσα στις δύο κοινότητες.
Σε πολύ δύσκολους καιρούς ηταν πολύτιμη η συνεισφορά του στην διευκόλυνση της δράσης του Νεοκυπριακού συνδέσμου ανάμεσα στην ΤΚ κοινότητα.
Μέχρι σήμερα δραστηριοποιείται μέσα από το Κόμμα Νέα Κύπρος με κύριο στόχο την επίλυση του πολιτικού μας προβλήματος μέσα από διαπραγματεύσεις και την εμπέδωση της ειρήνης στην Κύπρο.

Και όλα αυτά πολλές φορές με κίνδυνο την ζωή του. Χαρακτηριστικό παράδειγμα τον Ιούλιο του 2000 όπου αυτός και οι συνεργάτες τους σαν ηγέτης του πατριωτικού ενωτικού κινήματος και του κόμματος Νέα Κύπρος έγιναν στόχος βομβιστικών επιθέσεων, πυροβολισμών και απιλών κατά της ζωής τους.

Ο άλλος τιμώμενος ο φίλος μας Σπύρος Χατζηγρηγορίου είναι ένας ακούραστος και επίμονος αγωνιστής. Με πλούσια πολιτική , κοινωνική και κοινωνική  δραστηριότητα είτε μέσα από  τους Ενωμένους Δημοκράτες η από άλλες οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών.

Οι πολιτικοί και κοινωνικοί του φίλοι είναι και από τις δύο κοινότητες και όλοι αναγνωρίζουν στο πρόσωπο του την προσμονή της  ενωμένης Κύπρου, την οποία προγραμματίζει κάθε χρόνο να συμπέσει λίγο  πριν από τις 12 κάθε Δεκέμβρη ημέρα της γιορτής του  χωρίς να χάνει τις ελπίδες του παρά τα κατά καιρούς αδιέξοδα στις διαπραγματεύσεις.

Είναι συγγραφέας δυο σημαντικών βιβλίων τα οποία όπως και τα διάφορα άρθρα του έχουν αντικείμενο το Κυπριακό και την προσπάθεια για την λύση του.

Το 1ονΤα οικονομικά της λύσης και της επανένωσης της Κύπρου (εκδόθηκε Ιούνιο του 2010, στο ίδιο τόμο σε 3 γλώσσες) και το 2ο The facilitators – The UN Representatives and Advisers to Cyprus, 1964- 2014. Τους οποιους δεν κουράστηκε να  μετρά διότι έχουμε καταφέρει να αλλάξουμε 24 ειδικούς αντιπροσώπους και με τον Αιτε 25 και 8  με 9 ΓΓ του ΟΗΕ και ακόμα πάμε.

Τιμούμε λοιπόν απόψε δυο ωραίους Κύπριους πρότυπα των Κύπριων πολιτών μιας επανενωμένης και ειρηνικής Κύπρου.

Τελειώνοντας επιθυμούμε να αναφέρουμε ότι τώρα, και ιδιαίτερα μετά το τελευταίο αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις για το κυπριακό μεγαλύτερη ευθύνη έχουμε εμείς οι πολίτες.

Η προσπάθεια πρέπει να συνεχιστεί με μεγαλύτερη ένταση αλλά αυτή την φορά από τα κάτω προς τα πάνω.

Εμείς οι πολίτες και των δύο κοινοτήτων να πάρουμε πρωτοβουλίες για επανένωση της χώρας και του λαού μας.

Οι διάφορες ηγεσίες εντός και εκτός της Κύπρου να υποχρεωθούν να βρουν τρόπο για απαλλαγεί η χώρα μας από την κατοχή και την διχοτόμηση.
Καταλαβαίνουμε λοιπόν την σημασία να έχουμε πολλούς Κύπριους σαν τους φίλους μας τους οποίους τιμούμε απόψε.

Ο Νεοκυπριακός Σύνδεσμος μαζί τους και με πολλούς άλλους συμπατριώτες μας θα κάνουμε ότι περνά από το χέρι μας να κρατήσουμε τα κάρβουνα αναμμένα μέσα στην στάχτη. Όπως έκαναν παλαιότερα οι γειτόνισσες ΕΚ και ΤΚ ( τότε που λόγο μεγάλης φτώχιας τα σπίρτα ηταν πολυτέλεια) δίνοντας τα η μια στην άλλη μέσα από τις χούφτες τους για να μένει η φλόγα αναμμένη.

Σας ευχαριστώ
Χρίστος Νεοκλέους
Εκ μέρους του Νεοκυπριακού Συνδέσμου.

Visit: www.ikme.eu