Και τι κάνουμε μέχρι τον Απρίλη; - Ενωμένοι Δημοκράτες
16169
post-template-default,single,single-post,postid-16169,single-format-standard,bridge-core-1.0.6,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-theme-ver-18.2,qode-theme-bridge,disabled_footer_top,wpb-js-composer js-comp-ver-6.0.5,vc_responsive

Και τι κάνουμε μέχρι τον Απρίλη;

Και τι κάνουμε μέχρι τον Απρίλη;

Η άτυπη τριμερής συνάντηση που έγινε στο Βερολίνο στις 25 Νοεμβρίου μεταξύ του Γ.Γ. των Ηνωμένων Εθνών, Αντώνιο  Γκουτέρες, του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη και του Ηγέτη της Τουρκοκυπριακής Κοινότητας Μουσταφά Ακιντζί, κατέγραψε ένα αισιόδοξο μήνυμα: Ότι οι δύο Ηγέτες επιδιώκουν την επίτευξη λύσης του Κυπριακού στη βάση της Δικοινοτικής Διπεριφερειακής Ομοσπονδίας, ΔΔΟ, με πολιτική ισότητα όπως προνοείται στα σχετικά ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών. Παράλληλα, ο Γ.Γ. θα συνεχίσει τις επαφές του με όλα τα εμπλεκόμενα μέρη για την σύγκλιση μιας Πενταμερούς Συνάντησης που θα συνεχίσει τις εργασίες της από εκεί που διακόπηκαν στις 27 Ιουλίου στο Γκραν Μοντάνα.

Ανασκοπώντας την όλη πολιτική κατάσταση όπως διαμορφώνεται στους προσεχείς μήνες φαίνεται ότι μια τέτοια πενταμερής δεν θα μπορεί να πραγματοποιηθεί πριν τον προσεχή Απρίλιο, μήνας στον οποίο θα διεξαχθούν εκλογές στην Τουρκοκυπριακή Κοινότητα για ανάδειξη του Ηγέτη της για την επόμενη πενταετία. Για μας, την Ελληνοκυπριακή Κοινότητα  και για την Τουρκοκυπριακή  Κοινότητα  μια επανεκλογή του κ. Ακιντζί θα είναι ό,τι πιο ελπιδοφόρο για να συνεχισθούν με εποικοδομητικό τρόπο οι συνομιλίες στη βάση που έχει συμφωνηθεί στην Τριμερή του Βερολίνου, όπως πιο πάνω.

Τι κάνουμε, επομένως, μέχρι τον Απρίλιο για να συμβάλουμε όσο γίνεται περισσότερο στη συνέχιση της επιδίωξης για μια λύση στη βάση της ΔΔΟ με πολιτική ισότητα και με σκοπό την ενίσχυση της εκλογικής επιδίωξης του κ. Ακιντζί καθώς και για μια λειτουργική και επιτυχή εφαρμογή του νέου ενιαίου Κράτους της Ομόσπονδης Κύπρου;

Ασφαλώς υπάρχουν πολλά και θετικά πράγματα που μπορεί και πρέπει να γίνουν, όπως:
• Οι δύο Ηγέτες, καθώς και τα πολιτικά κόμματα που υποστηρίζουν τη λύση της ΔΔΟ, να εξηγήσουν με σαφήνεια στον λαό τι ακριβώς σημαίνει μια νέα  Ομόσπονδη  Κύπρος και τα σημαντικά πλεονεκτήματα που θα έχει σε σχέση με την παρούσα κατάσταση καθώς και με το γνωστό παρελθόν που ίσχυε στη βάση του Συντάγματος της Κυπριακής Δημοκρατίας του  1960. Ο κόσμος χρειάζεται ενημέρωση για να ελπίσουμε σε ένα καθαρό  ΝΑΙ στα δημοψηφίσματα που θα ακολουθήσουν  την αναμενόμενη λύση στη διαδικασία μιας αποτελεσματικής και με θετική κατάληξη της πενταμερούς όταν αυτή γίνει μετά τον Απρίλιο, όπως αισιόδοξα αναμένεται.

• Οι δύο Ηγέτες, περαιτέρω, να προβούν στην υιοθέτηση και άλλων σημαντικών Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, όπως η διάνοιξη νέων οδοφραγμάτων που θα διευκολύνουν τη ζωή και τις επαφές μεταξύ των δύο Κοινοτήτων. Σημαντικό μέτρο θα ήταν μια συμφωνία για την άμεση εγκατάσταση στα Βαρώσια των κατοίκων που υποχρεώθηκαν να τα εγκαταλείψουν λόγω της Τουρκικής Εισβολής του 1974, κάτω από τον έλεγχο των Ηνωμένων Εθνών, όπως προνοείται στα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας. Μια τέτοια συμφωνία θα μπορούσε να ενισχυθεί  και με μια αντίστοιχη κίνηση από δικής μας πλευράς, με το άνοιγμα του λιμανιού της Αμμοχώστου κάτω από την επίβλεψη του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

• Εμείς, οι πολίτες και των δύο Κοινοτήτων, αξιοποιώντας τις ικανότητες και τις δυνατότητες των Μη-Κυβερνητικών Οργανώσεων περιλαμβανομένων, ειδικά, και των γυναικείων οργανώσεων και των οργανώσεων νεολαίας, να προβαίνουμε συνεχώς στην διοργάνωση πολιτιστικών, καλλιτεχνικών και κοινωνικών εκδηλώσεων.

Ένας θα μπορούσε να συμπεράνει με άνεση ότι αν όλοι πράξουμε το καθήκον μας, όπως πιο πάνω, με συνέπεια και προθυμία, θα μπορούσαμε να αξιοποιήσουμε θετικά και αποτελεσματικά το χρόνο που έχουμε μπροστά μας μέχρι τον προσεχή Απρίλιο ώστε να ενισχύσουμε τις προσδοκίες μας για μια επίλυση του Κυπριακού το συντομότερο δυνατό και για να ζήσουμε μελλοντικά σε μια λειτουργική και ευημερούσα Ομόσπονδη Κυπριακή Δημοκρατία.

Δρ. Γιώργος Δ. Χριστοδουλίδης
christodoulides.g@cytanet.com.cy